Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja imam kuci oko 4 vagona, "ceka" cenu 🤣🤣 vise sam prodao za trovanje miseva ove zime nego za ishranu stoke.. .
Још ћу и да долазим код тебе да и ја узмем још пар џакова за тровање.

Је ли, а јеси ли размишљао да продајш замешану смешу за тровање? Отурио би по' од тог жита. :)

Znači pokrovni usev se ovog puta nije isplatio.
Ne znam šta da mislim ove g čist promašaj,em trošili hrane i vode em zaostale štetočine .
Verovatno izabran loš pokrovni usev,ovaj je slučajan tu se zatekao,možda da je bila neka druga vrsta bi bilo drugačije ne znam nisam u materiji.Hteo da cidim da li ima neke razlike pošto gžsu blizu jedna druge.
Šta će biti ako nas nateraju da mora biti pokrov,da ne držimo jalov ugar na njivi?

Још ћу и да долазим код тебе да и ја узмем још пар џакова за тровање.

Је ли, а јеси ли размишљао да продајш замешану смешу за тровање? Отурио би по' од тог жита. :)
Dobra ideja 🤣 ima da radi mesalica u supu 24/7 🤣🤣🤣

Kod mene u ulici čovek prodaje zamešan Brodisan po 200 din/kg. Lep profit, ali ne znam da li ima kupaca

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Kod mene u ulici čovek prodaje zamešan Brodisan po 200 din/kg. Lep profit, ali ne znam da li ima kupaca

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
Pa i na 100 kinti ostane. Za 100 kg stavis 2 litre to je 6200 din, ostane za zito 40 din kg sto nije lose, ako ne racunamo uslugu mesanja i trovanja....

Ne znam šta da mislim ove g čist promašaj,em trošili hrane i vode em zaostale štetočine .
Verovatno izabran loš pokrovni usev,ovaj je slučajan tu se zatekao,možda da je bila neka druga vrsta bi bilo drugačije ne znam nisam u materiji.Hteo da cidim da li ima neke razlike pošto gžsu blizu jedna druge.
Šta će biti ako nas nateraju da mora biti pokrov,da ne držimo jalov ugar na njivi?
Jesi li ove godine trovao na nekim parcelama miseve?
Pokrov ili ti zelena masa valja uz oranje kako bi sva ta masa ostala ispod.
Tanjiranje ne moze da pokrije masu u kompletu a ako i pokrije plitko je to i automatski predstavlja problem ako ne za nicanje onda za koren psenice.
Bar ja takvo misljenje imam.

https://postimg.cc/gallery/hg66fCK Zavrsio danas trovanje, ovo je njiva od 3.5 kj potrosio u 3 puta oko 40 kg otrova, cinkosan je ok, a brodisan sam radio 1l na 25 kg psenice, plus 1l jestivog ulja i nije to to,cinkosan zakon, pred usev suncokret, tanjirano, pa gruberisano, drljano, pa setva, 130 kg Avenue, desno komisijina psenica, on orao, jecam pred usev i posejao mesec i po posle mene, kod njega miseva slabo al i slabija psenica

Ja sam dana započeo peti prohod,vidi se da je stanje bolje,al borba se nastavlja ,do sada potrošeno 18 kg cinkosana,15 kg brodisana sa žitom i 4 kg galibrom prah sa žitom.

Pa koliko vi to žita posejanog imate kada stižete 5ti put da trujete? Ja jedva stigao do pola prvi put na 40 kj.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ako je sejalica sposobna da useje na željenu dubinu pokrov apsolutno ne smeta nicanju.
Pa ne verujem da nakon tanjiranja ta masa dospe na dubini od 15 -20 cm a svakako da setva nece ici dublje od 5-6 cm.
Znaci da kako god okrenes ako nije orano seme lezi u onu masu od pokrova i cim je zemlja rastresita i puna te mase onda ce i seme biti u problemu da fino nikne!

Ja sam počeo trovanje miševa odmah posle setve i kenbridza,znači svaki put kad nepada kiša i može da se ode do njive,posle setve nije to tako stašna bilo za videti,al sada su njive izbušene kao rešeto,neke parcele blizu sela se ne tretiraju tu posao odrade mačke.

Javlja se tu i veliki deficit azota kad je masa od prethodnog usjeva zatanjirana ili pogotovo pokrovni usjev kad se zatanjira pa i zaore , mnogo azota tu fali. Mnogi tvrde da pokrovni usjev cuva azot a prakticno se desava suprotno , sto je u stvari i logicno. Sto se tice azotne depresije mnogo je bolje ici totalom dosta ranije sjetve da bi zemlja bila gola u momentu sjetve . Osim toga stace i malc psenici kad je zimski usjev

Pero ja se ne slažem sa tobom, uradi tu tanjirača fino,sejačica je kadra da useje tu nema greške.Sa Momo se slažem,i meni se čini da tu ipak fali više azota.Po porastu bi rekao.
Verovatno je dobar taj pokrov ali ne na ovaj način na koji sam ga ja ostavio.Možda da je bio neki pokrov koji izmrzava ili ....
Sve u svemu nije to ne znam kakva masa ko da je 2 m.
I ona se širi i raste koliko ima mesta jedna biljka drugoj su konkurencija.
I sa Matićem se slažem idealno stanište za glodare,pogotovo u ovoj godini palo im ko kec na 11.
Momo,ostavljeno je onako čisto da se vidi pa da podelim iskustvo inače to više neću raditi.
Imam i parcelu gde sam pokosio slačicu,potanjirao i do sprwmanja pšenice počela da cveta,opet tanjirača i tu je pšenica bomba.Na toj njivi je mraz odneo ono što se provuklo.

Dokaz je kad ide npr psenica na psenicu a kombajn ne razbacuje slamu , i ne skupi se ni ne popali. U trakama gdje je bila slama , psenica , pa i drugi usjev bude slabiji i zuci.

ja ako mi od smjese tj željenog pokrova ništa ne ponikne, onda 'ne dam' ni samonikloj pšenici/ječmu/kukuruzu da raste jer primjetio sam i ja prijašnjih godina 'slične probleme' po pitanju sljedećeg usjeva

Dokaz je kad ide npr psenica na psenicu a kombajn ne razbacuje slamu , i ne skupi se ni ne popali. U trakama gdje je bila slama , psenica , pa i drugi usjev bude slabiji i zuci.
Ja ne kazem da ne moze biti i nedostatak azota ali ovo sto si ti naveo je tipican primer za ono sto sam ja naveo. Nema snage to seme ni da nikne kako treba a pogotovo da biljka stvara solidan koren isto kao kad bi posejao u cistu zemlju bez da je mnogo zetvenih ostataka ili u ovom slucaju mase od tog pokrova.
Zelena masa visine 20-30 cm je fenomenalna ali za oranje.
Tanjiraca moze na oko da uradi ali ne da zatrpava dublje tu masu i svakako da taj gornji sloj zemlje pravi problem u nicanju ili kasnije.
Ali, no, bar tako kazu neki drugi.

Jesi li ove godine trovao na nekim parcelama miseve?
Nisam još išao,Obilazio sam pre dve nedelje i danas malo ,strana prema Uljmi nije opasna ,manje više ima svaka po malo oštečenja.Strana ka Alibunaru je pre dve nedelje bila dosta lošija,kad krenem idem prvo u Alibunarski.
Oko sela nije opasno ima dosta prirodnih neprijatelja.
Tamo ka Alibunaru i Seleušu kad sam bio malo je orano imaju dobro sklonište.

Poslednja setva, 5.12. nadziru se redovi. Posejano malo vise od polovine parcele, ostalo mi je seme pa da ga ne cuvam za dogodine. A nisam hteo da spremam seme i za drugu polovinu. Jedno kajanje ne gine, ili sto sam sejao polovinu, ili sto nisam celu :) sad kad bi joj bar napadao sneg da je pokrije...
e465c8755a242e8cfc2733772eb43a68.jpg
c6db9885438cbf58cbd1ecaf0b653b27.jpg

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh