Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovaj put moram da se složim 😂😂😂
Čista matematima.

Ok, kad vec vecina kazete da moze varirati na 1000 kg - 100 kg onda nek bude, ali nikad do sad nisam takvu razliku video a poznajem svoje prikolice u par kg.
Na primer, na hl od 68 ove godine skoro da je billa zanemarljiva razlika na punim prikolicama, vagonka, zmajevka ili kikinda u odnosu na proslogodisnji hl od 82-3.
Nesto si pogresio sigurno, verovatno su bile manje pune prikolice prosle godine a ove godine navrsene na maksimum da bi dosao to tako male razlike.
Hektolitar upravo tome i sluzi, da se odredi tezina u metru kubnom. Kad metar kubni tezi 900kg tu je hektolitar 90, kad tezi 600kg hektolitar je 60 i sve ostalo je proporcionalno.

@markojx Au,a ja mislio kod mene lose ....ja trosim oko 5-8kg/ha.Danas sam zavrsavao jednu parcelu koju sam pre ovih kisa do pola stigao sa trovanjem.Inace ja nzm koliko im treba vremena da cinkosan deluje,ali ovi dvoje na prvoj slici tu nisu bili kad sam sipao u rupe,to je odma na metar od traktorskog tocka,cim sam sisao iz traktora kod njive tu sam poceo da ubacujem u rupe.Inace gde ih nadjem po njivi ,gledam da ih zatrpam zbog grabljivica da se ne otruju.

Gledam danas na pšenicama koje su nikle nema štete od miševa.Ne šišaju je još uvek a kada će početi videćemo.
Inače kod mene danas puk'o top.Nije se baš idealno sejalo, nekoliko zagušenja, nema šta da čekam pošto najavljuju stalno kišu pa sam odradio.Sve je posejan Apilco, setvena norma 140 kg/k.j seme sa ambara, prva reprodukcija.Posejano sve na 5 cm dubine, neka ćuti i niče polako.

Ma kod nad od vetra polego kukuruz imali celo leto rane jeli i prcali ce znaci ludnica bacamo sakom ko da sejemo a propada u rupe ko kroz sito, bonus komsijina strnjike tu sam bacio 10 kg na 2 metra siroko na duz, moracu verovatno 2 masine kod njega usejati

Pitanje,imam na jednoj parceli puno samoniklog suncokreta u psenici,tu je vetar bio porusio isti.Dal sad da prskam nekim herbicidom,i kojim,ili da ostavljam mrazevi da ga resavaju,ako ga rese ?...
@ljusha Sa tih stolica,koliko daleko moze misar da vidi miseve po njivi,tj koliko gusto trebaju biti postavljenje po njivi ?.Vidim i kod nas su neki to postavljali,uglavnom do kanala i krajeva njiva ,jeste do kanala ima miseva milion ali ih ima i po njivi.

Ја сам постављао на дуж 400м, 6-7 комада, једино што сам их ја правио што више да буду. У шуму и највише младице белог јасена или оног кисељак да до жетве сатруну, па не морам да их вадим из њиве и да пазим комбајном да их не прогута.

Ptica lovi dok ide ka i od stalka, a da nema stalka možda nebi ni preletela tu površinu.

Teško je zabosti mladice u zemlju da budu stabilne.Danas prilikom obilaska,morao sam 3 da ispravim i dokucam.Oluja od pre neki dan ih iskrivila.

U psenici sam do sad koristio samo tezis i slicne,sekator i ponekad neki tribenuron metil.Sta sad koristiti,svi inace idu od 3 lista u psenici,a ona je tek nikla maltene.Mozda da sad koristim tezis na toj njivi a posle sekator na prolece ako ima potrebe ?.

Itekako hektolitar utječe na količinu, u ekstremenom slučaju razlike može varirati i 100 kg, ali 50-70 kg bez problema.
Pravi primjer je prošla i ova godina gdje sam prošle godine na 85 HL u istoj prikolici odvezo 18900 kg, ove godine sa 72, jedva 17400 kg.

Također je primjer sijačice, zašto svake godine mora se baždariti, ima puno faktora, i krupnoća zrna i sa čime je tretirana, ali najviše zbog HL, prošle godine sam sijao 270 kg/ha na broju 50 na getribi, a ove godine 250 kg/ha broju 75.
jel to dorađeno sjeme, ili klasična tavanuša bez dorade?

@Boderlica Nzm,to bi bilo najlakse uraditi naravno,ali hoce li suncokret do prvih mrazeva smetati psenici ?,ima gde je bas gusto nikao,onako u oaze,krugove.

Arkadije, kod nas u selu neki prskaju u jesen sa pola doze (čak i sa punom dozom neki) e sad dal metmarkom ili muralom... nisam siguran al 99% da je mural u pitanju i to u fazi dva lista. Najviše zbog preduseva uljane repice pa samorast nikne i u proleće ga je teško suzbiti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh