Pšenica 2022-2023

Moje lično mišljenje je da je ovo u većini slučajeva rezultat izuzetno nepovoljnog - promenljivog i hladnog vremena ovog proleća na osetljivim sortama..
Tamo oko 24. Marta smo imali temperature od 26,27 stepeni i posle par dana kada su pšenice krenule naglo da vegetiraju i napunile se vodom, ponovo udar hladnoće i mraz. Onda malo pauze, pa opet hladno, sneg, mraz..
Kratkotrajni topao period pred kraj marta ih je kao i voće isprovocirao da izadju iz zimskog mirovanja i onda ih je ponovo dočekao mraz i hladnoća.
Doživele su stres i oštećenja ponajviše na vrhovima listova koji su bili najviše izloženi mrazu.
Na takvo stanje su došli sad fungicidni i herbicidni tretman.
Činjenica je i da se to više nije moglo odlagati.
Travuljine ima svuda zbog nenormalno tople jeseni i zime.
Vremenski uslovi su sve nepovoljniji i nepredvidiviji.

Što se tiče priče o virusu, neka se svako zapita kako obradjuje svoje parcele.
Da li obradjuje ugari tokom leta i uništava samorast?
Da li ore njive ili svu biljnu masu ostavlja od gore?

Moje lično mišljenje je da je ovo u većini slučajeva rezultat izuzetno nepovoljnog - promenljivog i hladnog vremena ovog proleća na osetljivim sortama..
Tamo oko 24. Marta smo imali temperature od 26,27 stepeni i posle par dana kada su pšenice krenule naglo da vegetiraju i napunile se vodom, ponovo udar hladnoće i mraz. Onda malo pauze, pa opet hladno, sneg, mraz..
Kratkotrajni topao period pred kraj marta ih je kao i voće isprovocirao da izadju iz zimskog mirovanja i onda ih je ponovo dočekao mraz i hladnoća.
Doživele su stres i oštećenja ponajviše na vrhovima listova koji su bili najviše izloženi mrazu.
Na takvo stanje su došli sad fungicidni i herbicidni tretman.
Činjenica je i da se to više nije moglo odlagati.
Travuljine ima svuda zbog nenormalno tople jeseni i zime.
Vremenski uslovi su sve nepovoljniji i nepredvidiviji.

Što se tiče priče o virusu, neka se svako zapita kako obradjuje svoje parcele.
Da li obradjuje ugari tokom leta i uništava samorast?
Da li ore njive ili svu biljnu masu ostavlja od gore?
Bez paljenja nema tu srece. Ima raznih njiva obrada susjeda itd pa svaka njiva ima zarazu ima raznih sjetvi u ataru od pocetka 10. Mj pa do 20.11. Pa je svaka njiva zarazena e sad nije isto jel ima 1 2 fleke iili 50

Ako je zbog vremena sta bi onda trebalo da je sa psenicom u severnijim zemljama.
Sto pre priznamo problem pre imamo sanse da ga resimo.
Ako mi sami ne ukazemo na problem i ako ne ponudimo resenje niko nam nece pomoci, a problem ce biti sve veci i veci.
Cikade su ubedljivo najveci problem u psenici i jecmu u proteklih nekoliko godina.
Taj pozar se mora pod hitno ugasiti inace ce biti gadno.

Pu, pu cega sve ima kod mene za sad stanje solidno a jos nije videla prskalicu, plan je ovih dana da ide i fungicidni i herbicidni tretman zajedno.. Za sad me najvise brine poleganje, izasla je vec solidno a dobro je nahranjena, ici cu malo jacom dozom regultora rasta ako to ista pomaze..

Ovo mi se pojavilo samo na semenski Apilco, na moj Aplico “sa tavana” nema ga toliko.

Ima jedan čovek ovde kod nas, ja mu par puta vršio pšenicu pa smo pričali....
Kaže on već 30tak godina seje svoje žito, tj pre 30 godina je kupio semensku Ns Lasta čini mi se da je rekao i svake godine nešto ostavlja kući pa od toga seje.
Žito rodi sasvim normalno, barem ono što sam ja skidao. Nije bio rekorder ali nije bilo ni za bacanje.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Sastav mog prskanja je bio: disident+okvašivač (lepak)+urea. Nisam ovde gledao čime tretirate. Otac otišao da uzme od jednog koji je dobar. On je pitao da li ima lapka, koga nema. Ja sam ga pitao posle da li je realno da sa 300 din. polijem hektar. On je rekao da se 80% žita prska sa tim. Taj inženjer kaže da je pristalica kasnijeg prskanja jer prinos najviše zavisi od lista zastavičara. A da bolesti sada nema. Pak drugi čovek koga znam (točio je vodu za jednu prskalicu kod mene) isto kod njega kupio i izašlo mu skoro 7000 din. po hektaru. Mada radi i tuđu zemlju. Šta će da bude ne znam. Biće dobro, ako uspe. Nešto će valjda uspeti, a svakako ću još dva puta ulaziti u žito.

Ne mozes mesati dva razlicita fungicida, insekticida, herbicida..nemaju slicne aktivne materije…

Неко је већ то испробао па може више рећи о томе да ли може или не. Као и за хербициде што причају да не сме усколисно и широколисно па опет људи помешају и раде тако, колико само примера тога има.

Nazad
Vrh