Pšenica 2022-2023

Kod mene se pojavilo zutilo na vrhovima, najvise gde je traktor gazio pre 20 dana ali pšenica je uspravma i u jednoj njivi koja je sejana na tanjirano, dosta je ugazena, njiva je blago strma, lako se cedi ali nece da guta vodu i dalje je blato, mislim da je voda u pitanju.Inace niko nije prskao od bolesti jedino kod mene ima zutila ali to se pojavilo pre par dana.Sve je odradjeno isto a samo tu gde je voda davi, tu ima problema.Ovi ostali koji nisu prskali oni i nece a i nece ni imati neke probleme, jednistavmo uradim kako treba i opet ne valja a sto se cikada tiče, upitno je ima li leka protiv njih.

Hemija koja moze da utice na psenicu je nacesce neka posle soje i suncokreta.
Pulsari, rampa/kalif, pivot...
Uglavnom je ovo hemija koja steti psenici.
Ako predhodne godine nije radjeno nekom exremnom dozom, a od tad nije palo 100 l kise, onda ne treba iskljuciti mogucnost "hemije od prosle godine".

Da li prskanje cikada u jesen pomaze, ili ne?
Meni je objasnjeno da pomaze. Kako?
Kao prvo nije svaka cikada zarazna. Nekad je brojnost velika, ali je mali procenat zaraznih. Od 100 cikada 5 je zarazno. Nekad je brojnost manja, recimo od 50 zarazno je 30%.
Jasno je da brojnost ne mora puno da znaci.
Cikade su narocito opasne na psenici posejane posle kukuruza jer im je tu brojnost najveca.
Zasto ih ima toliko i otkud taj problem?
Naprosto zato sto se polja jako slabo pale pa su se premnozili i stvorili se idealni uslovi za njih.
Ako ne palimo onda moramo svi u jesen da prskamo insekticidima.

Ne znam šta bih rekao.Meni pšenica bude full na ne paljenom kukuruzoviništu.Jeste da je priprema malo zahtevnija ali se odrazi kasnije.Jesenas niko nije prskao pšenicu od cikada, naravno nisam ni ja.Da li ćemo nagrabusiti ostaje da se vidi.Za sada je u najboljem redu, sem delova koje voda davi ali to je druga priča.

Sa obzirom na mobilnost cikada i brojnost jesenas ne znam da li prskanje ima svrhu! Verovatno kad bi svi radili ima ali ovako pojedinačno sumnjam.
Kod nas je jeaenes je bilo samonikle pšenice more,tu je bilo cikada više nego u pšenicama.Ko je prskao danas sutra mu je njiva opet bila puna,taku u krug par nedelja.

Ja sam odradio gauchom.
Međutim ona ubode i rikne,ali opet prenese virus.
Ali ne širi dalje virus.
A ima ih lete katastrofa....

Ma nije vise ni kasna setva garant kad imamo u decembru 15 C.
Protiv cikade mora sistematicno, svi, ili intezivno prakanje, ili sve popaliti.

Pa nije baš da ubode i prenese virus.
Potrebno je neko vreme da se hrani da bi se zaraza ostvarila. Cikadama treba manje vremena a vašima nešto više.
2 godine paljenja strnjišta i da nas bog vidi. Sve bi to nestalo...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

40f23ad630ca0c7805f2e1748433cc61.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod nas ima i u Vrsackom ataru i kod Matijevica isto, Apilco je u pitanju kod svih nas

Kad je bila setva? Ja sam sve posejao posle 17okt..ovo mi se pojavilo samo na semenski Apilco

Nazad
Vrh