Pšenica 2022-2023

Ratatatui ja sam je uzeo u fimi Megra doo. To je jednodelna sa svrdlo. Naziv joj je Edelman. Izvinjavam se administratorima ako smatraju da je ovo reklama.

Ja sam uvek isao dve prihrane,ali me plasi kod druge da ne ode djubrivo nebom pod oblake jer cesto omasi prognoza i ne bude padavina a djubrivo ostane na povrsini po desetak dana i vise,dva puta sam tako naj....Sad se razmisljam da odradim bar pola psenice iz jedne prihrane,a pola iz 2 pa cu videti.Prihrana iz 2 puta je sigurno bolja,ali....

Moglo bi se u prvu prihranu iduce nedelje. Najavaljuju par ledenih dana. Bice i neke kisice pa ureja nece dubon ostati na povrsini, mada i sama povrsina je dosta mokra i brzo ce povuci azot dole.

Ja ću opet ići sa tri prihrane kao i prošle godine, prošle godine se to dobro odrazilo na protein, vidjet ćemo ove...

Moglo bi se u prvu prihranu iduce nedelje. Najavaljuju par ledenih dana. Bice i neke kisice pa ureja nece dubon ostati na povrsini, mada i sama povrsina je dosta mokra i brzo ce povuci azot dole.
Kako ovo funkcionise :) ?.Kad bi to tako bilo lako i jednostavno ....postoji generalno dva misljenja oko litraze potrebne za inkorporaciju ureje u zemljiste,(+-)6-8 i 10-12 litara.A potrebno vreme kad ta kolicina vode,bilo kisa ili sneg,treba da padne pre nego sto krenu ozbiljni gubitci volatilizacijom,zavisi od dosta faktora.Temperatura zemljista,ph,vetar,sastav zemljista,organska materija,zetveni ostaci ......Pisalo se o ovome mnogo na forumu,kad bi ljudi znali koliko su izgubili azota nebom pod oblake kod pogresne primene istog,ali mozda i bolje,manje nervoze,ne kaze se dzaba ''ignorance is bliss'' ;) .

Koja je logika uzimati an po istoj ceni kao i ureu?
Čak i za drugu prihranu po meni ove godine urea 10-15 marta

Prosle godine covek u selu nije mogao naći an i uradi 2. prihranu psenice krajem marta i nikakve razlike nije bilo, mozda je samo i godina bila takva da ta urea nije odradila

Poslednja izmena:
Nije logično ali u praksi iz uree kad ispari jedan deo dobiješ isti rezultat kao sa Anom. To znaju i oni koji prodaju pa je zato ista cena.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Mogu oni da spekulišu, ali ga niko neće kupovati.
Ja sam ga koristio oko 80kg kroz depozitore u setvi suncokreta, ove godine ću ureu!

Tvrdim da će pre pojeftiniti an nego urea!

To oko isparavanja ureje je uvek vecito pitanje. Ono sto je zaista vidno da kad ureja odradi posao nema konkurenciju ni u jednom azotnom djubrivu.
Idealno bi bilo da ima malo snega i da je temperatura ispod 0 i da onda malo otopli i padne koja litra. Sad treba iskoristiti ovaj vlazan period jer ko zna koliko ce padavina biti u martu. Ako bude suv mart, a velika je verovatnoca onda nema tog ANa i KANa koji ce uarditi posao. U svakom slucaju prva prihrana urejom, a za dalje cemo videti. Puno je kise palo i azot je sigurno deficitiran.

Dok su niske temperature ne treba se bojati volotizacije a gubitaka uvek ima ma koje đubrivo koristio, mora malo i olovka da radi.

Nazad
Vrh