Pšenica 2022-2023

Evo i iz danasnjeg obilaska,bauljara nema,ali cikada je bilo jesenas na pretek(prskao dva puta).
xr-OSCz-Vp4g4-LQOII3u-B5-Agq-BHPG4xmj-SOx0pwqgq-GXodu9-IRc-Cj-A3c-Bb-BEm-HGR9ii-Lhqa3-H1-Jz7k-Ry1wiy.jpg

BLUDt45gz14-PAKt-VXJQGYYSf-U95-Zk2pukt-IFb-FNJ0kn-Ko-DRh465h-Svsi-O3-BWX2z-Ezu-KN5-Ai5a1l-WQgpn-Gfp.jpg

Tonchi jel to znači da u proleće ne radiš herbicidni tretman? Šta sada si koristio od preparata?

Jesam, uvijek sam radio u proljeće do zadnjih 5 godina. Ovo mi se bolje pokazalo i zbog vremena, mislim na vjetrove u proljeće jer mi se uvijek stvori gužva i zbog samog djelovanja jer većina proljetnih preparata ne ubija ovi travu visoku svilnastu onako, ne znam točan naziv, mi je nazivamo Laca, evo slike dolje. Jedinu što sam vidio do sad u ovih par godina je da ako je dugačka vegetacija baš i kiše da Tornado propusti gdje koji Osjak, ali zanemarivo, par desetaka na recimo 5 kj. Tako je to bar kod mene, stavit ću i sliku kako izgleda to u vršidbi sa takvom zaštitom.

Tonchi jesu ovo i kontaktni i zemljišni herbicidi? Do kojih temp (niskih) se moše raditi ovaj tretman? Msl koja je preporuka od proizvođača kada je najbolje da se uradi ovaj tretman. Ako kažeš da te zezaju vetrovi u proleće kako onda izvodiš tretman fungicidima? I koliko fungicidnih tretmana radiš?

Djeluju i zemljišno i folijarno i koriste se od 3 lista pa sve do proljeća do kraja busanja. Preporuke su kao 10° i sunčani dan iako u ovih nekoliko godina sam radio i po magli i na 5° i uvijek je odradilo dobro, ali inače sam radio u novembru, sad zbog posla i nekih zdravstvenih problema nisam uspio jer su krenule kiše. Tretmane fungicidne obavljam do maks. 4 m/s vjetru, TeeJet dizne protiv vjetra i sa jednim i dva mlaza, obično su to dva tretmana oko 15.4. i 15.5., ovisi o vegetaciji i uvijetima sad jel to nešto prije ili kasnije...

Pozdrav kolege, srećni praznici…Da li neko obilazi pšenicu? Da li imate tragove od cikada na pšenici? Kod nas u okolini Bele Crkve i Vršca pšenice se žute po uvratinama i u linijama od cikada.

Profesore profesorski i izgleda, i kod mene je Sofry setvena norma kao i kod vas 120 kg/kj setva je 20. 10 i sva je nikla pre onih Novembarskih kiša.

Sinoć sam slušao jedno predavanje .Preporučio je predavač da obiđemo njive pod pšenicom pošto ima dosta pepelnice i drugih bolesti.Treba da se potrudimo da što ranije nabavimo zaštitu .................................
Ječmovi koje sam video su baš bolesni a pšenice ,onako.
Anapurna sa stotinak kg/kj setva oko 15 oktobra.

Nazad
Vrh