Pšenica 2022-2023

Jel netko sijao psenicu ovakvom kombinacijom

https://postimg.cc/XpsmqTt2]

Screenshot-20221120-100144-Facebook.jpg
[/URL][/url]

Kako se pokazalo? Jer nema ulagace, a extra je jeftino i zahvat je 205cm.....taman da mi pokrije tragove kotača traktora

Deklarisano seme. Tu normu preporučili, pa poslušali.

Njiva pre setve. Može malčer još dole, ali da ne izazivamo sreću kada prvi put radimo njivu.

@BOKIBOLE Pobrkao sam formulaciju. Išla je 16:27:7 Yara. I ona ide dva, tri cm ispod semena, tako ulagač na sejačici radi.

Pojačan fosfor i nešto azota su tu kao startno đubrivo. Nalazio sam ranije na tekstove koji takvu kombinaciju (malo azota, puna doza fosfora) preporučuju u setvi za jače bokorenje i razvoj korena, pa onda još azota na proleće.

Neki agronom bi to puno bolje objasnio.

Koliki je efekat staviti đubrivo pored semena kad znamo da koren ide na dole a nije oko semena?
Padne kiša,sneg rastopi ga ide on gde treba.
Ja sam se plašio isto toga ,sada imam sejačicu koja baca sve na isto mesto i vidim da nije bilo problema,mada sam bio malo skeptik.Sigurno je bolje da ulagač bude koji cm ispod ali ne verujem da je neka velika razlika.

@Ni ko la Nemam nikakvu konkretnu matematiku, a tek od ove sezone i mogu da stavim veštak uz seme u žitu, tako da je sve pod znakom pitanja.

Ono čime se vodim je da je azot jako mobilan u zemljištu i da je ubacivanje puno azota predsetveno jako rizično. Kišna jesen ume da ispere veći deo azota (60%, nekada i više) pre nego što biljkama bude trebalo. Fosfor i kalijum nemaju taj problem, ali azot je baš problematičan. Zato ubacujem neku manju količinu kvalitetnog đubriva kao starter, a na proleće ću da dodam čistog azota, kada krenu biljke više da rastu i više im azota bude trebalo. Malo rasipač, malo u prskanju, malo ureja, malo amino-kiseline (Isabion).

Evo predavanje za kukuruz. Sličan princip, bar kada je azot u pitanju:

Umesto jedne velike doze pre osnovne obrade, ideš na to da azot dodaje po malo, svaki put kada se kreneš na njivu - u setvi (mikrogranulat + nešto hraniva u stranu od reda, malo dublje), u špartanju, u prskanju. Za sve treba mašina, pa nije lako ni probati.

@Ni ko la Nemam nikakvu konkretnu matematiku, a tek od ove sezone i mogu da stavim veštak uz seme u žitu, tako da je sve pod znakom pitanja.

Ono čime se vodim je da je azot jako mobilan u zemljištu i da je ubacivanje puno azota predsetveno jako rizično. Kišna jesen ume da ispere veći deo azota (60%, nekada i više) pre nego što biljkama bude trebalo. Fosfor i kalijum nemaju taj problem, ali azot je baš problematičan. Zato ubacujem neku manju količinu kvalitetnog đubriva kao starter, a na proleće ću da dodam čistog azota, kada krenu biljke više da rastu i više im azota bude trebalo. Malo rasipač, malo u prskanju, malo ureja, malo amino-kiseline (Isabion).

Evo predavanje za kukuruz. Sličan princip, bar kada je azot u pitanju:

Umesto jedne velike doze pre osnovne obrade, ideš na to da azot dodaje po malo, svaki put kada se kreneš na njivu - u setvi (mikrogranulat + nešto hraniva u stranu od reda, malo dublje), u špartanju, u prskanju. Za sve treba mašina, pa nije lako ni probati.
Pa vise sam mislio na fosfor jos rekoše da je arenda pa mi to malo fosfora ali videcemo na kraju kako ce biti ne mora nista da znaci ,a inace setva sa tume je vrh ...

Znači Kajkat, kad god krenem s proleća da skitam po selu, prvo do njive da razbacam malo azota. Što bi neki rekli, kad pomisliš na ženicu, ti prvo obiđi pšenicu.

Ako si pročitao moj prethodni komentar, sve ti je jasno, samo ti se odgovorilo. Komšinica sad dođe kao porez na imovinu - ćetiri puta godišnje. ;)

Nazad
Vrh