Pšenica 2022-2023

I kod mene gotovo. Kakva je godina bila ja sam zadovoljan. Od tri sorte Avenu najgori. Od starta je bio los. Marvel je bio dobar jako tesko zrno ali vise bledo. A Apilco sjajan. Krupan tezak i zrno kao sto ke nekada bilo. Tamno braon boja. Vlaga je ukupna 12,3 hl je 74,6 a primese 3,2 . Prinos je cisto kad se odbije sve 4 t/ha. Za moj kraj perfektno. Obzirom da ima od 500 kg do 2,5 t po ha. Kisa me je omela za drugu prihranu i zakasnio sam za drugu zastitu u cvetu. Uradio sam je ali kasnije zbog kisa. Generalno je dobro i idemo dalje. Bitno je da budemo zdravi i da smo svi na okupu. A protiv prirode se ne moze. Svima vise srece sa prinosima sledece godine.

dase upisem i ja u temu,,,,Psenica nije bila sejana na parceli 25 godina...uglavnom je iso mak ,kukuruz suncokret....Sorta Solindo,,hektolitar 81,7 protein 13,4 vlaga10,9 njiva 5 kl...prinos 4450 kg /KJ.....Predsetveno 120kg 8/20/30 prihrana ufebruaru urea 100kg/kj....1 zastita revicer u cvetanju teatar i toje to nisam uopste tolko ocekivao....

Ko je radio NPK analizu zemlje na osnovu kojeg bi vršio đubrenje ?
Ko je radio N-min analiu pre prihrane ?

Kod nas ove godine da je dato i 'ticino mleko ne bi bilo pomoći, platili smo danak prekomernim padavinama.Dosta bolje su prošli viši, ocediti tereni i atari koje su neke kiše omašile.Idemo dalje, kiksnuli smo na strnim usevima dok jari trenutno izgledaju za Ginisa pa ćemo videti šta će biti od svega toga.

..nisam se bavio tim stvarima i nevidim da sam negde pogresio uglavnom dobro poznajem svoje njive i znam koja biljka na sta dobro reaguje i sta joj je potrebno a na osnovu toga i djubrim kolko to budzet dozvoljava...bavim se povrtarstvom ovo je vec 30 godina tako u neke stvari se malko i razumem...mislim daje ratarstvo mnogo jednostavnije...naspram povrtarstva...ne osporavam analize al :ppozdrav: i N min analizu je radio kucni budzet

Poslednja izmena:
Kod nas ove godine da je dato i 'ticino mleko ne bi bilo pomoći, platili smo danak prekomernim padavinama.Dosta bolje su prošli viši, ocediti tereni i atari koje su neke kiše omašile.Idemo dalje, kiksnuli smo na strnim usevima dok jari trenutno izgledaju za Ginisa pa ćemo videti šta će biti od svega toga.
Zar nismo rekli da su zimske padavine kljucne,a ovo u junu i julu ni ne mora da padne :unsure:
Vikao si da ima mesta kad je lila ;)

Baderljica ja sam radio i osnovnu i N min analizu. Sve sam primenio kako su napisali. Osim druge prihrane jer nisam mogao zbog kisa da uradim. Kazem da sam zakasnio i sa prskanjem u cvetu opet zbog kise. I jedna parcela gde mi je bila Avenu je bila jako losa. Od starta je bila kilava. Mala niska slabo nikla i na kraju je i pokazala da tu nema prinosa. Sa Marvelom sam zadovoljan i bio bi jos bolji da je druga prihrana radjena. A Apilco je bio najbolji. Ehhh sad ono drugo kajanje. Da sam sve posejao Apilca bilo bi tu daleko veceg prinosa. Ovako je ispalo kako jeste. Na jesen ce ici sve Apilco. Ovde vidim da i prinosi od 4 t po kj i vise ne zadovoljavaju necije prohteve i ciljeve. Ja sam i sa ovim zadovoljan kakva je bila godina. I ja bih voleo da imam 8 i vise t po ha ali mora dosta toga da se ispuni. A vreme je najbitnije. Sve ostalo je na nama.

Baderljica ja sam radio i osnovnu i N min analizu. Sve sam primenio kako su napisali. Osim druge prihrane jer nisam mogao zbog kisa da uradim. Kazem da sam zakasnio i sa prskanjem u cvetu opet zbog kise. I jedna parcela gde mi je bila Avenu je bila jako losa. Od starta je bila kilava. Mala niska slabo nikla i na kraju je i pokazala da tu nema prinosa. Sa Marvelom sam zadovoljan i bio bi jos bolji da je druga prihrana radjena. A Apilco je bio najbolji. Ehhh sad ono drugo kajanje. Da sam sve posejao Apilca bilo bi tu daleko veceg prinosa. Ovako je ispalo kako jeste. Na jesen ce ici sve Apilco. Ovde vidim da i prinosi od 4 t po kj i vise ne zadovoljavaju necije prohteve i ciljeve. Ja sam i sa ovim zadovoljan kakva je bila godina. I ja bih voleo da imam 8 i vise t po ha ali mora dosta toga da se ispuni. A vreme je najbitnije.
Avenue je ove godine najprinosnija sorta. Sam si uvideo i rekao da si nešto zakasnio. Ja tvrdim da na ostalim parcelama isto je napravljena greška ali nisi je svestan.
O analizama zemljišta ne mogu da pričam bez validnih rezultata.
Koga zanima moje zapažanje sedne u auto i dođe da čuje. Javno neću da pišem da me ne ismejavaju oni koji neznaju.
Tvrdim da ljudi koji su radili ispravno imaju blizu 10 t/ha prosem, a ,,pametni" manje. Toliko od mene

Ja sam radio analizu pre setve psenice.Analiza je utvrdila da imam dosta manjka fosfora i da maksimalni prinos ne može biti veći od 6t/h.
Tako je i bilo.Jos su mi preporucili da u naredne 4 godine bacam samo NP djuriva.

Prosle godine su pametovali o agrotehnici koji su imali vise kise za kukuruz(vece prinose kukuruza) , evo nesto znaju kako se radi kukuruz :) , ove godine pametuju za agrotehniku za psenicu ovi sto su imali manje kise u proljece(manji napad bolesti , veci prinos) , evo znaju agrotehniku za psenicu , nemoj pocinjati o agrotehnici za kukuruz , jos je rano :)

Nazad
Vrh