Pšenica 2022-2023

Ovo mi je bio slucaj na mojoj njivi. Zalepila se za zemlju sa napravljenim kupicama od vetra.Ne vidi se bas dobro na slici,visina od zemlje je 15-ak cm. Milina za vršidbu. Da plačeš.
9a7007c59bb5834dc387481f29e5085c.jpg

Dobio sam rezultate analize pšenice ostavljene za seme. Vrlo sam zadovoljan. Klijavost 93-94%, energija klijanja 91-92%, nenormalni klijanci 3-4%, mrtvo seme 3-4%.
Fusarium spp. 3-7%, Alternaria spp 7-7%

Jedna godina, jedna kultura, jedna sorta. Avenue
Tako ja radim. Mnogi misle da sam lud ali no

ta analiza 'tavanuše' ne radi se sad!!! Nego isključivo pred sjetvu...neki bi se iznenadili koliko mogu oscilirati podaci iz iste vrećice za uzorke poslane nakon žetve, i pred sjetvu....

(kolegica mi radi na institutu gdje to provjeravaju/analiziraju, pa nas je savjetovala prije 7-8g da nikako poslije žetve odmah nositi na analizu...)

Ova je bila na ,,hlađenju". Ovršena je neki dan pre 25-og juna.
Pred setvu je kasno. Sada treba odlučiti koju doraditi za seme. I doraditi.
Zašto ne uraditi kontrolnu analizu i pre setve ?

Ja onu koju cu za sjeme ostavljati odlucujem tokom citave njezine vegetacije, koja je bila najzdravija, normalno vaga i analiza presude…
Zadnjih 10g doradu radim iskljucivo 3-5dana prije sjetve jer kod nas nikad ne znas hoce dopustiti tavanusu il ce trebati racun za sjeme…
A analizu tavanuse ne radim vec 5g…ta kolegica mi je rekla neke prakticne/jednostavne savjete kojih da se drzim i funkcionira odlicno..
Npr na toni psenice nakon dorade dobijem prosjecno 300-350kg sjemenske…

Tako je jedne godine sa sojom kod nas bilo, svi pohrlili sa doradom sjemena soje rano, da bi 2-3tj prije pocetka sjetve donijeli zakon i zabranili sijanje vlastitog sjemena soje, i uveli mislim kupovnog min 80kg/ha i da moras imat certifikat i racun sjemena i da nije gmo..
I na kraju ljudi bacili bzv novce na analize i doradu…

Sent from my iPhone using Tapatalk

Što tako malo sjemenske se dobije? Ja na 4-5 t dobijem maks tonu otpada, ovisi kakvo je zrno i kako je ovršena, a vozim dorađivaču koji dorađuje za Bc.

Imam selektor kod kuce pa maksimalno otvorim sita, i pojačao sam dosta vjetar(da otpuše ova prazna loša zrna i sitnija) pa ima vise 'otpada' na 1,2,3 klasu i lom. A dok premium tj zdravog krupnog i jednakog sjemena bude manje, cca 300-350kg
Ove godine na Sofru sumnjam da cu na toni dobiti vise od 250kg
Prije 4g sam vagao jumbo vrecu Graindora, stalo u nju 1180kg, a te selektirane premium stalo u istu jumbo vrecu 1420kg iako količinski bilo isto u obje...
Proces je spor, mislim za tonu sjemenske 5h mi treba,al isplati se..jedne godine mi zafalilo na parceli nekih 350kg dorađene premium Sofru, pa sam tu posijao dorađenu 1./2. klasu..
Kad sam vršio iz kombajna se vidilo da je taj dio bila rjeđa pšenica i malo manji klasovi, a od samog nicanja je tu bio lošiji sklop...nisam vagao posebno al po bunkeru rekao bih količinski nekih 450kg bilo manje po jutru...krug više bez problema sam mogao kombajnom do pražnjenja bunkera
I kad sam odvezao otkupljivacu sa te parcele dotad Hl mi je bio 83-84 a s tog dijela gdje je posijano lošije sjeme 78

Nije mnogo povezan sa prinosom.Npr imao sam prinos 5t/ha psenice i hektolitar 78 ,i 6.5t/ha hektolitar 81 ....I npr ns40s preko 7t/ha isto hektolitar preko 80 ....Na otkupnom mestu kaze decko koji radi vidjao je i hektolitre ispod 75 a prinosi oko 7t/ha pa i vise,jedino mozda ako ga lazu sa prinosima :D.

Nazad
Vrh