@fendt515c
Ja odgovorno tvrdim da zadnjih 7-8g u Hr hektar vlastite zemlje vrijedi kao 3ha državne ili ti 5ha privatne zemlje u zakupu!!
Slažem se za Sekator, al to je prednost nas manjih...stiže se sve na vrijeme i s manjim dozama
(jeftinija proizvodnja a po prinosima nemaju oni ništa veće od mene...)
Po meni regulator rasta bačen novac, ne vidim apsolutno nikakvu razliku kod ljudi koji ga koriste i koji ga ne koriste, polegao ječam i kod jednih i kod drugih, a i pšenice su krenule lagano :/
Pa gle u 23g postojanja OPG-a ukupni trošak tj kad na kraju godine sve zbrojim, svu amortizaciju, doprinose, knjigovođu, zakup državne zemlje, gnojivo, pesticide, gorivo, svaki kupljen vijak, remenicu, ulje, itd u nedogled u tekućoj godini nikad još nismo doživili da nam ukupni ulog ovog svega tj svih rashoda OPG-a bude više od 5,5 t/ha, uvijek je bilo većinom pola-pola (pola osnovno-gnojivo,sjeme,gorivo,pesticidi i pola amortizacija,doprinosi i ostali troškovi..tj 2,5t pšenice ode na osnovno i 2,5t na ostale troškove) a sada ove sezone meni samo na ovom osnovnom 3,8t di je Graindor, a 5,1t di je Sofru (Falado negdje između)
A ukupan rashod za tekuću sezonu znat ću tek na kraju ove godine jer ne mogu logično znat unaprijed hoće mi puknuti guma ili dogodit se neki kvar na kombajnu itd što će mi povećati rashode.
Ali sudeći prema prethodnim godinama (strah me i razmišljati unaprijed) ukupan rashod (osnovno-gnojivo,pesticidi,gorivo,sjeme + sve ovo ostalo) za sezonu 2022/2023 u pšenici sumnjam da će biti ispod 8,5t/ha na ovu cijenu pšenice...
Evo računao sam da sam uzimao na ugovor sve kao velika većina i da ne radim s 'gotovinom' treba mi samo za osnovno otprilike 8t/ha za nulu na pšenici + svi ostali troškovi
Slična situacija kao sa šećernom repom 2008-e....tada do 2012-te masa njih propala, zatvorila opg-e i otišla van.....
I stvarno ne znam odakle kolegama s foruma pomisao da sam ja zadovoljan s cijenom pšenice?!??? Ili da sam igdje napisao da je dovoljno 3,8t da pokrije sve troškove!(LIJEPO SAM NAPISAO NA KOJE TROŠKOVE SE TO ODNOSI!!!) NISAM NIKAKO! A i da jesam zar bih pobogu napisao na cijenu 0,14 EUR/kg 'mizerija' da sam zadovoljan još u tom prvom postu?!?!?!
Osobno bih pristao na nekih 0.22 EUR-a/kg pšenice pa bi mi onda osnovni ulog (gnojivo, sjeme,pesticidi, gorivo) bilo oko 2,5t /Ha kako je bilo i prijašnjih godina.
OVO JE MIN MIN MINIMALNA CIJENA NA KOJU PRISTAJEM! (da ne bi opet bilo krivog shvaćanja -_-)
@olalija Vidim i Vi ste krivo razumili moj post, a baš sam fino napisao na čega se odnosi tih 3,8t/ha (5,1t/ha) za nulu na pšenici za taj OSNOVNI ULOG/INPUT....Pa evo još jednom i ovdje za Vas i ostale!!
Ostalo mi sve jasno osim toga po kakvim to putevima tjerate kad imate tolike troškove na gume po hektru?? Ja osobno na zmajevki i drugoj prikolici i kombajnu nisam promijenio gumu otkako sam ih polovne kupio, a kod mene su već 20tak godina.. (iako zadnjih 5g gledaju na nove, al dok ne puknu ne diram ih...) Od berača.,kombajna, prikolica, traktora u 20g promijenio samo 3gume i to sve tri (2 zadnje) probijene na malom traktoru u šumi....i kad podijelim na 20g i sve hektre ne ispadne toliko puno 9EUR/ha kao kod Vas....
I ako vam je svaka parcela zasijana pod pšenicom u arendi i zakup 400 EUR/ha onda svaka Vam čast, skidam Vam kapu gospodine i divim Vam se ako mislite da ima smisla plaćati toliku arendu i opstati!!
I bolje Vam je dok niste u EU, vjeruj te mi....