Pšenica 2022-2023

Zadnjih par godina sejem samo Sofru.
Tretiram vec godinama samo jednom i to Metmarkom i Propikonazolom , nisam nikad imao nikakvih problema a Sofru je bio odlican u prinosu!
Isto odradjeno i ove godine a takvu bedu i uzas jos nisam video!
Od posejanih 38 kj mozda pola moze proci iako i tamo ima bolesti dok sa dugom polovinom uopste nisam zadovoljan!
Na 2 parcele zbog mekanog terena nisam mogao da ulazim sa zastitom do pre par dana i tu je zahvacen i rdjom i bolescu!
Godina takva da malo parcela u ataru jos se zelene!
Naseli smo na dobru proslogodisnju cenu psenice i na to da treba izbeci kukuruz i soju i posejati vise psenice i suncokreta i dokazano nam je vec po koji put da pravila nema!

ja slabo sejem psenicu ove god. sam sam radi sigurnosti posto slabo baratam materijom pocetkom aprila pre onoh kisa i snega odradio zastitu sa Revicerom i herbicid metmark..psenica je bila bez bolesti al posto sam morao prskati sa herbicidom odradio i fungicid pre 2 dana kad sam je obilazio bila je bez ikakvih znakova bolesti iako je raden samo 1 tretman i tako rano...al na toj parceli nije bila psenica sigurno zadnjih 12-13 god...e sad dal je do fungicida ili neceg drugog neznam....sejana je krajem oktobra....sorta ako sam dobro upamtio je solindo

OS Kraljica, dosad su radene 2 zastite:
T1 - 01.04. Priaxor
T2 - 29.04. Smaragd

T2 je raden neplanirano nakon sto su se pocele pojavljivati cudne oaze sa zuckastim listovima po njivi i odonda je sirenje stalo.
Ide jos T3 zastita klasa Prosarom.

Prekjucer je raden tretman Urea+Bioplex. Tragova hrđe na traktoru nema.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Poslednja izmena:
Priča juče jedna zaštitarka da u tretmanu pšenice moraju biti zastupljene bar dve osnovne materije - triazoli i strubini, mada i njih ima nekoliko vrsta...
Siri spektar delovanja pruzaju dve aktivne materije...mada niko vam sa sigurnoscu ne moze garantovati uspesnost fungicida,pogotovo oko kolicine po ha! Ja sam do ove godine u T1 radio tebukonazolima i to donju preporucenu dozu...ove godine sam radio tebukonazol+protiokonazol,sto je kombinacija u Prosaru...

Juče sam prskao suncokret insekticidom pa mi ostalo sredstva za još jedan prohod.Potrošio sam ga u pšenici pored, prošao kroz parcelu, traktor čist, nema rđe da kucnem u drvo, sorta je Apilco.Spremio sam Unify za tretman u cvetu pa krećem kada se stvore uslovi.

Матићу јел Унифу и за клас нешто не видим у брошури да га спомињу

Poslednja izmena:
Pričao sa kolegama, isto kao i kod mene, odradili drugu zaštitu, pšenice zdrave požutile, izgledaju kao ovo kod Kiraja. Prskali svi različitim zaštitama.. Baš čudna godina...

Godina prcka od kako sat otkucao ponoc za docek

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Pričao sa kolegama, isto kao i kod mene, odradili drugu zaštitu, pšenice zdrave požutile, izgledaju kao ovo kod Kiraja. Prskali svi različitim zaštitama.. Baš čudna godina...
Kod mene par godina unazad sam za drugu zaštitu (T2) koristio Amistar extra i uvek se na LG Avenue javljalo žutilo vrha zastavičara. Ove godine sam T2 radio sa Revycare i opet se javilo to žutilo ali je jače nego prethodnih godina. Listovi ispod zastavičara su bez žutila. Ali, ove godine to žutilo na LG Avenue postoji i kod onih koji nisu prskali T2.

U principu rodne sorte i posejane u nekom opti roku najvise ispoljavaju takav izgled. Syngente, NS I ostale slamarice nisu osetile.
Mnogi uopste nisu sigurni da li je upset bolest, ili fizioloska osobina, naravno osim rdje.

Možda jeste a možda i nije .Čitao sam onaj tekst(PDF) ali ovo mi ne deluje da je bakterijska infekcija .Možda i jeste ali neka sasvim nova ili neka mutacija ovih opisanih .
Čudi me da se niko ili ja nisam naišao na tekst ,nije oglasio po pitanju ove "bolesti" ili šta li je već.Mislim na ljude sa instituta ili nekih renomiranih kuća koje prodaju hemiju .
Zasto bi se oglasili kad ce prodati zbog toga nekoliko puta vise fungicida , jel iza svega poenta zarada ili volonterski rad.
Zato sam ti reko nosi negdje da vide sta je sa pšenicom.

Pisao sam ovih dana, moj Sofru zahvatila bolest, malo zakasnio sa t1 išao sa Amistar extra 23.04, u prva dva dana posle prskanja bolest se još malo proširila, a onda zastala. Kako još nije izbacila klas, a iz straha da će do sledećeg tretmana u cvetanju ponovo da se širi, juče sam (07.05.) opet prskao i prilikom izlaska iz njive nema na traktoru ni jedne trunke rđe. Šta je u pitanju, samo nebo zna. Možda je ovo prskanje bilo suvišno???
Ako su ti Priaxor, Revicker, Delaro,Elatus ... tako zaista moćni i jaki, hajde da onda od iduće godine samo njih koristimo, treba struka da izađe jasno i glasno i kaže šta raditi i kako. Čini mi se da će od njih ipak biti slabe koristi.
Zasto govorim o priaxoru je razlog taj sto jedini na trzistu ima kristalice koji se produzavanjem odredjene lisne mase ili na novoizaslom listu koji nije bio prisutan u trenztku prskanja ljeoi za njega kako biljka raste i donekle pruza zastitu o bolesti. Znaci nama 2. List tj list prije zastavice je ostao nezasticen pa i neki 3.list nije bio zasticen i tko je radio priaxorom kristali su se ljepili za njega i donekle ga zastitili i vidi se velika razlika tko je radio t1 s njime i tko nije. Navodno univoq jos ima tu karakteristiku, neka me netko ispravi ako, grijesim a bilo koji drugi fungicid nema. I to je u nasem ataru bilo presudno ove godine i unatoc hrdji na takvim njivama ako godina i dalje posluzi ljudi mogu ocekivat 9 tona i jace na sofruu a mi ostali vidit cemo

Zadnjih par godina sejem samo Sofru.
Tretiram vec godinama samo jednom i to Metmarkom i Propikonazolom , nisam nikad imao nikakvih problema a Sofru je bio odlican u prinosu!
Isto odradjeno i ove godine a takvu bedu i uzas jos nisam video!
Od posejanih 38 kj mozda pola moze proci iako i tamo ima bolesti dok sa dugom polovinom uopste nisam zadovoljan!
Na 2 parcele zbog mekanog terena nisam mogao da ulazim sa zastitom do pre par dana i tu je zahvacen i rdjom i bolescu!
Godina takva da malo parcela u ataru jos se zelene!
Naseli smo na dobru proslogodisnju cenu psenice i na to da treba izbeci kukuruz i soju i posejati vise psenice i suncokreta i dokazano nam je vec po koji put da pravila nema!
Eto isto tako i ja, radjeno t1 u proslosti duet ultra pa opus team pa falcon pa falcon forte pa revystar i u 9 godina uvijek 9 do 11.5 tona po ha uz 3 tretmana fungicida (godina je uvijek ok bila lane mrvicu manje padalina pa je oko 9 tona davao) ali ovr godine katastrofa izgleda. Tjesim se sto je u 8 godina uvijek tona jace po ha bila pa i jace od ostalih sorti po prinosu pa cu ovu havariju bekako prebrodit.... Medjutim gavpriaxorom u t1 tretirati pa i systivom ili se okrenuti zdravijim sortama.
Zdravije sorte kod nas su obiwan (premda i tu ima bolesti ali daleko manje vec na sofruu) basilio od axxereala i od satbau balitus cini mi se da se zove. Treba vidjeti njihov prinos naracno u ovoj zetvi. No, jucer nevrijeme bilo obiwan polego kod ljudi habrio od syngente. Basilio nije polego sofru svakako nije legao jer on je ipak broj1 protiv poljeganja. Nista ljudi ubuduce pametnije sta da radimo, izgleda da je sofru svoje zavrsio barem na 50% mokih povrsina

Odredjeni sortiment npr sofru zna jako lose fizioloski izreagirat na fungicid regulator rasta itd, sad je putanje jel to fizioloska reakcija ili je bolest ipak.
Ako je fizioloska nor kod sofru uopce se ne bih sekirao jer jento od pamtivijeka kod njega bilo i opet je odvaluo prinosom. Medjutim ovaj puta se rafi o bolesti kod nas.

Moja Anapurna dobila drugi fungicidni tretman,nisam smeo cekati do pred cvetanje,ima bolesti tu i tamo po njoj.

Zasto bi se oglasili kad ce prodati zbog toga nekoliko puta vise fungicida , jel iza svega poenta zarada ili volonterski rad.
Zato sam ti reko nosi negdje da vide sta je sa pšenicom.
Zar ti misliš da oni znaju šta je u pitanju?Nagađaju kao i mi .Jedino baš neka stručna laboratorija ali to mi je ne isplativo.
Imamo mi institute ,poljoprivredne stanice .....koje su na budžetu ,mogu oni da se oglase.
Opet sam bio do nekih parcela ,pod pšenicom.
Avenu ,samo što ne počne da cveta .Na jednoj slici se vidi razlika izmedju Avenua i Alkantare .

Da dodam , "novi auto " lepo ide po atarskim putevima.

Nazad
Vrh