Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Da li i kod vas hara bakterijska infekcija na pšenicama , se slabo moze naci da neko nije bolesno.Cini mi se da nema postedjenih parcela.
Prvobitne infekcije su ostvarene na lose zastocenim ili manje tolerantnim sortama, nakon toga doslo je do raznosenja spora vetrom po ataru i sad je pitanje kad ce koja parcela doci na red.
Mada gledam po YTu snimke rdje i secam se parcela od pre par godina kad su bile zarazene nine bilo ovolikog zutila i promena u boji lista.
Ovdje tvrde da je to bolest izazvana bakterijskom infekcijom, nema lijeka , kod vas je jos dobro tek se pojavila , da vidis ovdje na sta pšenice izgledaju, vise ima uticaj genetika psenice i mikro klimat nego zastita koja na to ne djeluje.
Pšenice ce biti sve crvenije , i crvenije , fungicidi ne djeluju , odnesi te bolesne nekom zastitaru. Zahvata svu psenicu na parceli ali postoje krugovi koji se sire i ta u krugovima tesko da ce dati neki prinos kako sada izgleda , ovdje jos nije bilo takvog napada , navodno 2014 ali ono je bilo slabije.Počeo sam drugi tretman .
Apilko ,na jednom potezu baš čudno izgleda .Rđa nije ,nisam primetio septoriju ,nema pepelnice a ona sva "čupava" i nekako čudno žuta.To žutilo se vuče od prvog tretmana ,biljke se nisu "istopile " nego su nastavile rast a imaju ,čudnu boju .
Ne mogu da opišem ,niti znam šta je u pitanju.
Slicno se i ja tako osjecam kao ti, doduse kod nas tko je priaxorom isao u t1 ima daleko manje problema negocmi koji smo s necim drugim radili. E sad vidit cemo kad kombajn udje sta ce reci za ove naoko tolerantne sorte i za ove naoko bolesne sorte. Ako bolest ipak smanji prinos lete sorte kao sofru van. Bio je ekstra ovoh 8 9 godina nakvise radi prinosa i radi tolerancije na poljeganje a i niie mi bas nikad bio bolestan osim stocje fizioloski uvijek lose reagirao na prskanje pa je imao spaljene vrhove cudnu boju itd.Kada sam prskao duet turbom 12. aprila nikakvih naznaka od oboljenja nije bilo.
Najjace mi je kad neko napise ovo " 2 puts preventivno i sve super.". Kao da smo mi ostali glupavi, pa 80% psenice zuto. Jbg, nekom buba jede suncokret i kada ga oprska insekticidom, nekom i bez insekticida ne dira. Kako se kome zalomi u datoj godini i na odredjenom terenu.
Koliko ti je manje curilo u nekom % naspram sorte ili kodndrugih ljudi koji nisu imali hrdju?Milovanoviću, moj Sofru danas urađen drugi tretmen t2 ( da i mi stariji budemo u trendu) još malo lošije izgleda od tvog. Mada sam izašao sa traktorom, a nema rđe na njemu. Samo nebo zna šta je sve napalo pšenice. Davne 2014. imao Simonidu, prskao t1 sa Falkonom i kad sam otišao da vidim da li je cvetala da počnem t2, malo se nisam šlogirao, rđa je skoro pojela. Kad sam izašao posle tog drugog prskanja, traktor kao da je 5 godina stajao napolju i kisnuo, rđa se nalepila da se blok motora na fergi nije video. Tad sam se zahvalio Simonidi, a bila mi je solidna ranijih godina. Sad se zahvaljujem Sofru i NIKAD VIŠE. Prolazim pored nekih njiva, jedre zelene, ni jedan tretmen, a kod nas....
Toga se bojim.Ljudi pričate o kombajnu kad udje.Lako moze da se desi i da kombajn ni ne ulazi negde....
nije ovo virusna patuljavost da će baš tako grdno biti. ali nije dobro.Ljudi pričate o kombajnu kad udje.Lako moze da se desi i da kombajn ni ne ulazi negde....
znači ako je bakterijska infekcija, neke sorte ju bojle podnose neke lošije, ili je samo sjeme zaraženo s njome pa nema veze o kojoj se sorti radi?Ovdje tvrde da je to bolest izazvana bakterijskom infekcijom, nema lijeka , kod vas je jos dobro tek se pojavila , da vidis ovdje na sta pšenice izgledaju, vise ima uticaj genetika psenice i mikro klimat nego zastita koja na to ne djeluje.