Pšenica 2022-2023

Fendt515c, imao sam te godine 35 metara po hektaru, a sve bilo urađeno top, zahvalio se Simonidi puhalo i kraj.
auuuuu a ja se nadao da ću možda do max 20% izvisit sa prinosom radi toga.... vidit ćemo, uradio sam 2 tretmana do sad i ide 3. valjda neće tako gadno biti. a kako bude šta da radim neću se vješat o banderu

znači ako je bakterijska infekcija, neke sorte ju bojle podnose neke lošije, ili je samo sjeme zaraženo s njome pa nema veze o kojoj se sorti radi?
Pad prinosa je neminovan , citaj pdf sto sam okaci sta pise za bakterijsku infekciju , pad prinosa do 40% , a moze i 100% , kad se bolest pojavila prskano priaxorom full doza , 0 poena , zuti i dalje.
U tekstu kaze jalovi klasovi ide sa tom bolescu, to cemo tek vidjeti.
Citaj naucni tekst , bolest prezimljava u toplim zimama na divljem rastinju , nije samo sjeme uzrok zaraze, a siri se vjetrom ,kukcima , kontaktom biljaka itd.
Izgleda nista od max prinosa o kojima se pricalo manje od mjesec dana prije.

A kako se cini sto su psenice ranije sijane , bolest se prije pojavila i vise uzela maha.

Topla zima i poslije veca vlaznost su direktni uzroci, navodno.

Pad prinosa je neminovan , citaj pdf sto sam okaci sta pise za bakterijsku infekciju , pad prinosa do 40% , a moze i 100% , kad se bolest pojavila prskano priaxorom full doza , 0 poena , zuti i dalje.
Citaj naucni tekst , bolest prezimljava u toplim zimama na divljem rastinju , nije samo sjeme uzrok zaraze, a siri se vjetrom ,kukcima , kontaktom biljaka itd.
Kolega procitao sam tvoj PDF post i cini mi se da tu mi niti smo sta mogli niti mozemo nesto da uticemo na ovakvo stanje. Niti znamo da li je seme zarazeno niti mozemo da uticemo na mikro klimatske i vemenske prilike. Mozemo samo da prskamo do besvesti da bi nam bila mirna savest i prazniji dzep.

Priča juče jedna zaštitarka da u tretmanu pšenice moraju biti zastupljene bar dve osnovne materije - triazoli i strubini, mada i njih ima nekoliko vrsta...

Ovdje tvrde da je to bolest izazvana bakterijskom infekcijom, nema lijeka , kod vas je jos dobro tek se pojavila , da vidis ovdje na sta pšenice izgledaju, vise ima uticaj genetika psenice i mikro klimat nego zastita koja na to ne djeluje.
Možda jeste a možda i nije .Čitao sam onaj tekst(PDF) ali ovo mi ne deluje da je bakterijska infekcija .Možda i jeste ali neka sasvim nova ili neka mutacija ovih opisanih .
Čudi me da se niko ili ja nisam naišao na tekst ,nije oglasio po pitanju ove "bolesti" ili šta li je već.Mislim na ljude sa instituta ili nekih renomiranih kuća koje prodaju hemiju .

U kojim krajevima ima bakterijske infekcija? Kod mene konkretno ne vjerujem da je ima zato sto ljudi koji su radili tretman t1 priaxorom ni blizu nemaju probleme kao i ja a sijali su sofru. Fungicid ne djelujr na bakteriju, znaci logika bi bila da je nema.
No ne mora znacit da se pojavi. Bilo je jedne godine bakterije ustanovili su iz bayera medjutim skinula je par % ne vise od toga.
Valjda nece bit cirkusa veceg od par %.....
Kao sto je i 1 kolega rekao mi tu nemozemo nista vise promjeniti, eventualno sortiment promjenit za ubuduce, neka je zdravlja i sloge u obitelji a ovo ako ne ide, ici ce nesto drugo i zivotu i dobro.

U kojim krajevima ima bakterijske infekcija? Kod mene konkretno ne vjerujem da je ima zato sto ljudi koji su radili tretman t1 priaxorom ni blizu nemaju probleme kao i ja a sijali su sofru. Fungicid ne djelujr na bakteriju, znaci logika bi bila da je nema.
No ne mora znacit da se pojavi. Bilo je jedne godine bakterije ustanovili su iz bayera medjutim skinula je par % ne vise od toga.
Valjda nece bit cirkusa veceg od par %.....
Kao sto je i 1 kolega rekao mi tu nemozemo nista vise promjeniti, eventualno sortiment promjenit za ubuduce, neka je zdravlja i sloge u obitelji a ovo ako ne ide, ici ce nesto drugo i zivotu i dobro.
Pozdrav kolega, jel imas koju sliku svoje psenice?

Juče izašao na njivu crvenim traktorom, vratio se žutim. A kao videlo se par fleka, kad ono cela parcela inficirana.

Код нас је углавном рђа види се и по одећи и трактору кад уђеш како те офарба .Оперите после проласка и трактор и све детаљно та зараза се шири ко куга је

Pozdrav kolega, jel imas koju sliku svoje psenice?
Nisam slikao ali jedan clan je poslao slike njih 5 6 eto tako otprilike izgleda i kod mene. Znaci kao zito kad krene pred vrsidbu mijenjat boju. A nista kaako je tako je, ove godine sretnici ce zaradit 100 150 eura po jutru, malo manje sretni ce ostati na 0 a najvise ce nas biti koji ce ostati duzni na toj kulturi ako radimo arendu.

Pisao sam ovih dana, moj Sofru zahvatila bolest, malo zakasnio sa t1 išao sa Amistar extra 23.04, u prva dva dana posle prskanja bolest se još malo proširila, a onda zastala. Kako još nije izbacila klas, a iz straha da će do sledećeg tretmana u cvetanju ponovo da se širi, juče sam (07.05.) opet prskao i prilikom izlaska iz njive nema na traktoru ni jedne trunke rđe. Šta je u pitanju, samo nebo zna. Možda je ovo prskanje bilo suvišno???
Ako su ti Priaxor, Revicker, Delaro,Elatus ... tako zaista moćni i jaki, hajde da onda od iduće godine samo njih koristimo, treba struka da izađe jasno i glasno i kaže šta raditi i kako. Čini mi se da će od njih ipak biti slabe koristi.

Nazad
Vrh