Pšenica 2022-2023

ma gde moze da se stigne sa oranjem ko seje vise naravno,ovako tanjiraca i vozi

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Zbog čega je oranje za pšenicu zakon?

Npr poslije suncokreta.....
Tanjuraca pa plug i rotodrljaca+sijacica.....

Kada bi isao tanjurati dva puta skoro isto vremena kao da jednom izorem,pogotovo sada sto je blatna njiva,pa bi oranjem ovu vlagu zavrnio na dno brazde,a onu jos polusuhu zemlju izvadio gore i u koju bi mogao rotodrljacom.....

S tanjuracom bi morao proci jednom,pa cekati 2 dana da se prosusi i onda opet tanjuraca.....a za to vrijeme sve izorem i odradim.....

Setva žitarica na žitarice mora ići na orano ili da se strništa zapale pa onda može tanjiranje bez problema.
Пробао сам да тањирам али овом мојом тањирачом није то то. Тако да сам одлучио да орем. Још да додам да је прошле године истањирано а било море сирка (прва година у поседу) и била најбоља пшеница.

Ja kukuruzista u 99% slucajeva orem, najvise radi zetvenih ostataka. I sada kukuruzista zaorana i spremna za setvu.
Da napomenem da mi nije roto drljace onda bi i kod mene bilo sve na tanjirano, jer je skoro nemoguce usitniti kvalitetno bez nje, i ove sezone prevelika vlaga, oranja jako losa i krupna. Ali uspeva se srediti sa roto
Inace repista, suncokretiste to tanjiram obavezno, jer se mnogo stedi i vreme i gorivo pre svega.

https://postimg.cc/w7mQJ8Z7][/url]

kukuruzista su prodjena dvaput tanjiracom 32 diska i case cvx 160,uspeo je lepo da usitni i da pomesa zetvene ostatke,ali ja obavezno sve orem pa tanjiram i setvospremiram,suncokretista sam prosao tanjiracom i zaorao pa cu i njih tanjirati i setvospremirati i sejati na kraju.

Ako je suncokret i kukuruz u pitanju,predjem jednom da pokidam stabljike i posecem sasevinu i sumu tanjiracom,potom poorem nekih 15 do 20cm ne vise i ostavim malo da se osusi pa predjem lepo tanjiracom da usitnim grudve,neki put i dvaput- zavisi od godine i uslova,posle toga spremac,bacanje vestaka,setva i drljacenje.

Ako idem zito na zito,odradim posle skidanja ugar,to lepo ugori do setve,preletim tanjiracom,bacim vestak,posejem i zadrljacim. Izvinjavam se sto pisem dva posta,nije mi dozvolilo ispravku.

Nazad
Vrh