Pšenica 2021-2022

Kako je ove godine kukuruz podbacio kod nas se psenica sije masovno....ja planiram oko 2 hektara...kako je sijem...razbacim rasipacom i samo predem lakom brnacom..bil bilo pametno prijec valjkom

Kad dodje prolece i vreme za azotnu prihranu,mnogi ce se kajati sto su je sejali.Ako ovo sve ovako nastavi sa cenama djubriva,bice 2022 godina soje i suncokreta.

Konacno danas da pocnem setvu i ja
79e28aa9bcecac99a036217d0a65aede.jpg
86d8e18508bec41dc1229107345a8482.jpg

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Danas krenuli setvu,rešio da rizikujem.Posejano po jednom pretanjiranom sojištu u nebranjenom delu.Ako voda poplavi bacio sam 450kg žita.Sejano sopstveno žito bez dorade.Posejano danas 5ha.Sejemo još toliko i to je to.
96cfc854bcba599de38478ad93a381fd.jpg
1f6ddd90ce3075f85fd5f969c2c402b3.jpg
e11517c7792bc8f3037822a4c6413f78.jpg

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

Ja sam juce zavrsio sa mojom psenicom. Posejan Apilco 210 kg/ha i dobio je 200 kg/ha 8:15:15. A sta ce i koliko na prolece da dobije to cu tek videti. Inace sam se bas namucio ove god. Nemam ja velike masine pa sam zato morao da orem kukuruzovinu. Oranje bilo idealno. I predjem jednom tanjiracom i sam sebi kazem nemon drugi put jer dan posle najava bila za kisu i stvarno palo 15l. A bolje da sam tada uradio. Ovako ostale malo grudve od gore a dole sitno i bilo bas vlazno. Cekao 3 dana da malo susne i onda 2x taniraca pa setvospremac. I onda sejalica (prvi put da tako posejem) i onda sam presao drljacom da sakrijem ono malo semena koje se videlo. Msl njiva je ispala bas bas dobro uradjena ravna sitno. Sad cekam ovu kisu od utorka pa cu videti sta sam uradio. Ali nema veze sto sam se mucio glavno da je uradjeno.

Završena setva u petak. Kukuruzišta tanjirana dva ili tri puta, kako koja parcela. Suncokretišta dva puta. Neke parcele nakon prvog prohoda tanjirače su drugi put uradjene setvospremačem.
Sorte: LG Apilco, Alcantara, Avenue, Anapurna i KWS Basmati. Semenska je išla od 240 do 250 kg, moja dorada od 290 do 310 kg po hektaru.
Poslednje što je sejano je povaljano kembridzom, a pšenice sejane 20-og i 21. oktobra ovih dana počinju da niču.

Malo slika iz pripreme i setve:

NInZJBh.jpg

IH4FpFD.jpg

grUHulq.jpg

Ak5ieiQ.jpg

fBWiNFD.jpg

jFOMsaT.jpg

8ImO94Y.jpg

3OpGqpV.jpg

awkrsJG.jpg

Za ovu godinu izabrao simonidu i avenue, semenska 2.5 kg po aru.Bez djubriva, ako se cene unoramle dobice 2 prihrane.Ovako mozda prodje bez djubriva.

Zajebano bilo za oranje i pripremu morala traktorska freza da radi, jedna bas bila kaljava oko pola njive ali nema vise cekanja.Teska smonica.

Bilo je udarnički i zadnjih nedelju dana spavanja po 3-4 sata na dan ali evo upravo završili setvu... Uslovi za pripremu i setvu maltene idealni. Još sad ovih dana da malo ovaj od gore poprska i ja zadovoljan...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Juče krenuli da sejemo lg apilco na 3kj nismo dobro podesili sejalicu pa smo posejali 191kg/kj umesto 150kg/kj. Hoće biti problema oko bokorenja?

Miki tu gde si posejao 191 kg ces morati da smanjis azotno djubrivo. Mozda to sad u ovakvoj situaciji ni ne ispadne lose jer ces sa jednom prihranom sve zavrsiti.

Nazad
Vrh