Rabadzija
Član
I kako kroz sejalicu?ako moze malo detaljnije...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jel može neka slika sa virozama? Jel ima repe u okolini tih parcela sa pšenicama?Ove godine kod nas ima dosta steta od viroza. Kod mene u softu jedno 15-20%. Covek sa lenije kada gleda rekao bi ok, malo redje zito 120-130kg semena po jutru, ali kada udjes unutra ima i sta da se vidi. Nije tako kod svih. I dosta zavisi od sorte .
Tamo gde su setvene norme kod nekih drugara bile i do 160kg po kj, tamo se ne vidi toliko ali kada krenes kroz psenicu ima i tu viroza. Ima i objasnjenja zasto neke sorte vise budu napadnute od drugih. Zbog samog mirisa koje neke sorte psenica imaju koji su u stanju da vise privuku insekte u jesen. Drugo prestalo se masovno sa ugarenjima i time u jesene ostaje mnogo zelenih povrsina gde insekti prenosioci viroza zive i onda kada rano posejes psenicu a jesen bude duga i topla eto posledica. Narocito sto kod nas ovi sto imaju selektore do sada nisu koristili insekticide za zastitu semena nego samo fungicid. Bogami i to se mora menjati inace cu sam preci u nabavku selektora i tretiranje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Jecam pre 7 dana radio drugo prskanje kada se bio spremao da vlata, insekticid i fungicid radio i cak i u njemu ima isto leme... i ja mislim da cu sacekati par dana i onda raditi u cvetu i insekticid.[mention]nikollaa [/mention] Svuda je ista situacija, prisutna je, ima i larvi, ali je nema brojcano na 1m2, da si radio pre 5 dana ista bi bila situacija, i sam sam bio u dilemi, ali ipak cu sacekati cvetanje.
Ja vec par godina kod majstor Rajka u selektor obavezno dodajem i insekticid i nije bilo problema, a i sejem obicno oko 20 oktobra. Ima i u nasem ataru, ko je sejao oko 5 tog, i mislim da je steta mnogo veca od 20 %, pitanje je kakav rod uopste moze dati u kombinaciji sa susom, vidi se kako iz dana u dan propada usev, neki su i presejali..Ove godine kod nas ima dosta steta od viroza. Kod mene u softu jedno 15-20%. Covek sa lenije kada gleda rekao bi ok, malo redje zito 120-130kg semena po jutru, ali kada udjes unutra ima i sta da se vidi. Nije tako kod svih. I dosta zavisi od sorte .
Tamo gde su setvene norme kod nekih drugara bile i do 160kg po kj, tamo se ne vidi toliko ali kada krenes kroz psenicu ima i tu viroza. Ima i objasnjenja zasto neke sorte vise budu napadnute od drugih. Zbog samog mirisa koje neke sorte psenica imaju koji su u stanju da vise privuku insekte u jesen. Drugo prestalo se masovno sa ugarenjima i time u jesene ostaje mnogo zelenih povrsina gde insekti prenosioci viroza zive i onda kada rano posejes psenicu a jesen bude duga i topla eto posledica. Narocito sto kod nas ovi sto imaju selektore do sada nisu koristili insekticide za zastitu semena nego samo fungicid. Bogami i to se mora menjati inace cu sam preci u nabavku selektora i tretiranje.