Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice vise posejanog semena od preporučenog, konkretno 200 kg/kJ, nije to nista. Ja sam jedne godine posejao 230 kg/kJ Rapsodije na parceli od 1 ha i imao prinos od 9,5 t/ha.

7WNYizI.jpg

8ddQJt3.jpg

SY Falado.Setva 4.10.Noćom.

Svaka vam čast na ovim pšenicama ali mi jedno nikako nije jasno,a to je setvena norma.Vidim da i sa novim sortama,koje su dosta skuplje,idete oko 300 kg po hektaru,a u brošurama i uputstvima lepo kažu da treba 190-220 kg. po ha.
Pitam se ko ovde greši?

Pre dve godine rana setva i gušći sklopovi su dali manji prinos u odnosu na setvu krajem optimalnog roka. Kako će biti ove to ćemo tek videti, svaka godina je priča za sebe jer odavno nema šablona u ovom našem poslu.

Ovako uopšteno govoriti je zaista neozbiljno jer ima mnogo nepoznanica. Koje sorte, koja agrotehnika, kakav kvalitet setve, obrada itd. Kod nas jos nikad nije bilo da su kasno posejane psenice bile bolje od onih posejanih u optimalnom roku. Bilo je da kasnije posejane daju dosta dobar rod, malte ne kao i one posejane po PSu, ali to samo ako zima bude povoljna.

Ako je suncokretiste pred usev,mi smo zaoravali mesano i na prolece opet suncokret i dobro se pokazalo,opet mi je sigurnije nego da sejem psenicu krajem novembra. Puno se ulaze u psenicu,a optimalni rok je jedan od glavnih faktora za dobar prinos,tako da tu igranja nema. Kosio sam letos usluzno ljudima koji su kasno sejali,ali ne krajem novembra nego malo ranije,imali su manji prinos preko 1500 kg/kj od mene

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh