Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas tanjirao za žito, pošto su piromani popalili ceo atar ide jako lepo. Za nijansu bolje ide suncokretište od kukuruzišta.

Posto sam potpuni pocetnik sto se tice psenice mozes li mi pojasniti kao da je ne ostetim?
Jednostavno,prskas je kad je cvetala od 10 do 50 % ako ides jedan tretman protiv fuzarijuma,ako ides dva onda je vec lakse,manja je mogucnost da bude bolesti,ides prvi put na 20% a drugi kad skoro sva cveta.Ako imas i druge sorte psenice,nju posebno radis jer uglavnom ne cvetaju u isto vreme.Jasno?

Ja juce zavrsio jecam. Posejao skoro 20ha. Danas poceo se psenicom, mada me plasi da je rano.... Sejem Balaton, prvu reprodukciju, 210kg po ha.

Kod mene setva ceka prvu kisu.Najavljeno kao za 6,7,8 obilnije padavine.Ako to padne od 10 og se nece gasiti traktori dan-noc dok se ne uzore,spremi i poseje.
Uzeto seme kws basmati i raifaizen graindor.
250 kg mapa po h.

Danas zavrsio sa tanjiranjem. Dosta se lepse i lakse tanjiralo u odnosu na proslu jesen. Pomalo ima mase na povrsini videcemo sutra kako ce izgledati posle drljace. Faustus i Sobred spremni, cekaju se jos Ingenio i Modern do petka. Mogao bih vec za vikend da krenem sa setvom ako nema kise a bilo bi lepo da padne.

I ja danas počeo malo uslužno sutra i prekosutra bi trebao svoje.

219nqlj.jpg

Kod mene suvo. Noćas palo malo kiše. Čekam ovu najavljenu za vikend pa ću onda da krenem sa pripremama. Samo me zanima da li da uzorem plitko i zaorem kukuruzovinu ili da zovem komšiju da sa velikom tanjiračom prođe dva puta pa kako ispadne? Brine me samo da će biti malo kiše i da će biti slabog oranja. A posle tanjirače bih išao sa spremačem i odmah setva. Probao bih da nađem negde valjak i da kompletiram proces ali ....

Jednostavno,prskas je kad je cvetala od 10 do 50 % ako ides jedan tretman protiv fuzarijuma,ako ides dva onda je vec lakse,manja je mogucnost da bude bolesti,ides prvi put na 20% a drugi kad skoro sva cveta.Ako imas i druge sorte psenice,nju posebno radis jer uglavnom ne cvetaju u isto vreme.Jasno?
Jasno.hvala puno na odg.nemam druge sorte,a mislim da cu podeliti tretman ako uspem.

Kod mene suvo. Noćas palo malo kiše. Čekam ovu najavljenu za vikend pa ću onda da krenem sa pripremama. Samo me zanima da li da uzorem plitko i zaorem kukuruzovinu ili da zovem komšiju da sa velikom tanjiračom prođe dva puta pa kako ispadne? Brine me samo da će biti malo kiše i da će biti slabog oranja. A posle tanjirače bih išao sa spremačem i odmah setva. Probao bih da nađem negde valjak i da kompletiram proces ali ....

Ako planiras da tanjiras nepaljeno racunaj da ces imati dosta lisca i stapova odgore. I u takvoj njivi zaboravi na rad sa setvospremacem,jer ces ici 5 metara napred 2 nazad.

- - - - - - - - - -

Da dodam,danas zapoceli sa setvom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh