Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene ce setva sacekati optimalni rok.

I ja planiram da krenem 5.10,ako bude dan-dva ranije,zavisi od vremenske prognoze

- - - - - - - - - -

Sad gledam prognozu,ono sto je stojalo za utorak,sredu i cetvrtak,vise ne postoji. Kise nema u najavi,a vlage za nicanje nema dovoljno. Izgleda da sad sledi period jesenje katastrofe.

Pitao sam ranije ali nije bilo odgovora. Kakva su vam iskustva sa regulatorom rasta i nižim pšenicama. Pokušao bih ove godine malo više azota a imam anapurnu koja je dosta niža a imam i regulator koji nisam potrošio ove godine. Ima li smisla prskati je regulatorom?

Ja počeo danas sa jecmom. Zemlja suva samo tako. Najverovatnije cu posejati samo jecam, a sa psenicom ne znam ni ja. Da li da cekam kisu ili ne.

Pitao sam ranije ali nije bilo odgovora. Kakva su vam iskustva sa regulatorom rasta i nižim pšenicama. Pokušao bih ove godine malo više azota a imam anapurnu koja je dosta niža a imam i regulator koji nisam potrošio ove godine. Ima li smisla prskati je regulatorom?

Ja sam je imao letos i prskao sam je regulatorom,prinos ke bio 5100kg/kj. Znam da mi se zalio direktor Matijevicevog imanja u Vrscu,da nije radio regulator samo na Anapurnu i Avenue i da mu je Anapurna dosta polegla.
Ja idem od 100do 120kg cistog azota po jutru i sve radim regulatorom.

Kompletirano seme,od cetvrtka u akciju.
t0ANz.jpg

gotova setva za ovu godinu sta mu bog da.posejana psenica Euklid 200 kg po hektaru i jecam Grand 170 kg po hektaru.jedan hektar sam uzeo semensku psenicu bolja moja dorada nego njihova ima svega i loma lose ofarbana ali zato cena 55 din boli njih uvo sto nas je razvalila susa i sto je psenica bila u zetvi 16 din podigli semenari cene za 10 posto .na silosu u susednom selu a i kod nas na mlinu vuku ljudi djubre i seme nikad ovakva guzva kao da se deli dzabe zaduzuju se ljudi opasno

- - - - - - - - - -

da dodam suvo u pm prasina i vetar sacuvaj boze ostao do mraka da zavrsim kad su krenuli ljudi da pale pa krenuo i dim nemozes put da vidis da se vratim kuci daj boze da mu padne kise inace bice zajebano od 50 litara kise kako su najavljivali spalo na pola litre ako padne lupaju metrolozi ko maksim po diviziji pojma nemaju boli njih uvo kad pogrese njima plata ide

Eee braso ja ako ne odem i ne uzmem seme na brk necu ga ni posejati...nema odakle...ova godina seci usi krpi **greška,al bar sam imao da ne budem duzan...i kako stvari stoje moje njive nece dobiti osnovno djubre ove godine,skupo mi...neke su lane dobile stajnjak,neke ce sad,i to im je to do proleca...dvoumim se da se vtatim na domaca semena...sta raditi? Nisam pametan..posto se zaduzujem ova su mi jeftinija, 1 na prema 2,a strana na prema 3.5 manje vise kad se preracuna..

Od mnogih sam ove godine cuo da nece djubriti osnovno i to njih dosta velikih mi je to reklo,a o nama ficfiricima da i ne pricam.

Od kog zita super baća? Od onog rekordnog sto se zarazilo virusom nekakim? Nisam hteo tako lose zito da ostavljam...

Pomenuo kolega sremac u postu ranije virus koji je napao psenicu. Ja sam imao slican problem sa Sobredom na dve njive je bilo tog virusa ili sta je vec gde su se gubili bokori I psenica ostala mala. Na dva njive nije bilo toga. Ja sam ostavio I selektirao seme za jedno 2ha sa tih njiva gde nije bilo znakova tog virusa. Imao sam sumnje da je mozda zarazeno seme, ali na druge dve njive nije bilo problema. Neki mi kazu da su se samo te dve njive zarazile da nema straha za ovo ostalo ako je bilo zdravo. Da li je rizicno posejati to seme ??

Ja sam ubedjen da je do parcele a ne do semena sto se tice tog virusa,al licno nisam hteo da rizikujem...u mom slucaju se radi o parceli od 15kj,nase vlasnistvo tj dedovina,nije paljena ne pamtim a redovno se djubri stajnjakom svake druge godine vec unazad ihahaj..i na toj njivi sam prvi u ataru pasirao diabrotiku 90tih,12te extremno crvenilo kukuruza.,i tako sta god se novo pojavi tu njivu ne obidje...

Ja sam ubedjen da je do parcele a ne do semena sto se tice tog virusa,al licno nisam hteo da rizikujem...u mom slucaju se radi o parceli od 15kj,nase vlasnistvo tj dedovina,nije paljena ne pamtim a redovno se djubri stajnjakom svake druge godine vec unazad ihahaj..i na toj njivi sam prvi u ataru pasirao diabrotiku 90tih,12te extremno crvenilo kukuruza.,i tako sta god se novo pojavi tu njivu ne obidje...

Koja je sorta kod tebe bila ?? Mene simptomi najvise podsecaju na virus patuljavosti, a citao sam na netu da se on ne prenosi preko semena. Rizikovacu na tih 2ha pa ako vidim kad krene da klasa da se situacija ponovalja pokosicu za stoku pa preoravanje I kukuruz za silazu.
Tanjirao ovih dana, vrlo lepo ide nema mnogo mase kao prosle godine pa se solidno zatrpava. Veci deo njiva gde se lepo djubri godinama ce ici bez osnovnog a ima gde po analizi nije ni potrebno. Na ovu cenu semena, djubriva I psenice a I suse koja nas je zadesila ne bih da je kupujem a da je jos nisam ni posejao. A iskreno ne vijam rekorde vec stabilnost.

Mi u subotu pripremili,bacili 200 kg mapa po hektaru i sutra sejemo.Sorta Ns Zvezdana.ima li ko iskustva sa njom?
Zvezdana je dobro seme,pre dve godine sam je imao preko 10t/ha.Kod nje je samo problem cvetanje,moras paziti kad prskas protiv fuzarijuma,ako ne potrefis steta bude i 50 %.

Kao nikad do sad ovako rano posejali psenicu. Posejane sorte: Ingenio, Moison, Ilico i Euklide. Setvene norme su bile od 210 pa do 240 kg/ha za Ingenio koji je najkrupniji. Uglavnom setva je obavljena u idealne uslove, gotovo kao u prolece kad se seje soja i kukuruz. Vlage ima solidno, ali bi jedna lepa kisa legla "ko budali samar". Dubina setve je oko 4 cm.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh