Pšenica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
c1967a5281b4dc5ad473f210b145114e.jpg

Danas radili prvi zastitu. Anapurna za sada obecava. Na kukuruzistima je malo losija ,ipak teska je priprema bila jesenas. Velika masa bas nije sejalica mogla lepo da poseje. Ova je na suncokretu. Primetno je da na kukuruzistima mnogo vise ima suvih donjih listova na psenici. Nadamo se nekim padavinama za vikend. Ako omase sa prognozom sutra nastavljamo sa prvom zastitom.

Nada poslednja umire.

Ja sam danas imao u obilasku vrlo stručne ljude iz PSS S.Mitrovica na mojoj pšenici (Sofru) zbog žutih listova i suvih vrhova.Konstatovali sledeće:

- Izuzetno kilava i nežna sorta.(To svi kažu sad, a ne u oktobru kad sam vršio odabir sorte).
- Pojava septorije slabašnog inteziteta.
- Sekator slabo odradio posao,biće dosta trave u žetvi.
- Falkon urađen 9.04.radi posao ali ga je trebalo kasnije upotrebiti.
- Prvi znaci vaši i leme.
- Može neka prihrana ovih dana.
- U cvetanju,oko 10. maja obavezno fungicid(Prosaro) sa insekticidom.
- Prinos neće biti neki veliki.
- Svake druge godine sejem žito(žito - soja)na toj parceli i trebalo bi da ubacim i kukuruz jer je zemlja već zaražena istom travom i bolešću.
- Ako sam mislio zaradu da bacim na muziku i beštije,ostaću suv skroz.

Kako posle svega ovoga da se radujem nastupajućem prazniku?

Kod nas isto svi nesto kubure sa zitom, ova godina definitivno nije za njega. Ono sto sam ja primetio ovih dana iz traktora dok se vozamo atarom je da ga nema puno i da mu kasni vegetacija sigurno 10 dana. Majske kise bi mu mogle pomoci.

U našem ataru ima svakojakih pšenica.Prvi rokovi setve ,oko 1 X su počeli da izbacuju zastavičar .Kasni rokovi setve su slabije izbokorene.Pšenice koje su prskane oko 10 IV su pod stersom.....

Aco nista cudno od ovakve godine a podji prema Radenkovicu da vidis tek i Nocajske i Radenkovacke psenice koje su u tom delu uvek bile takoreci najbolje a sad je katastrofa.Ja sam moju Simonidu prehranio pored ureje 100kg jos 110kg kana Lincovog pred kisu i kad sam je pre toga zalivao jer se pocela susiti svi koji su videli su rekli ludak sta radi. Sem par malo pametnijih koji su me podrzali u tome a sad se psenica preporodila .Ako stignem danas cu je slikati

Danas bio poslom do NS usput psenice niske , vecina 20-30 cm visine, oko Zobnatice ili B.Topole veliki zalivni sistem navodnjava psenicu.....vrlo malo da kazem dobrih psenica za ovo doba godine.....mnogo,mnogo fali kisa

Evo jedna "potresena" parcela je mala pa sam samo napravio krug sredinu nisam prskao(oko 1.5-2 m). u pitanju je hibrid hi-fi.Setva 1.11. sada je tretirano sa falkonom i metmarkom.
a41c84030b72562847eb1202e65604b2.jpg
976775885fb9dc9f3518aefd54a9e8eb.jpg

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh