Pšenica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas posejali prve njive psenicom. Hibridna psenica 180 ari 200kg semena,malo smo se preracunali sa sejalicom pa posejali vise od planirane kolicine a planirali smo 90 kg po hektaru.
Hibrid Hystar, dobra krupnoca semena zaprasena sa yuntaquztro, ali ima nekih dodataka kao sto je stiropor i parcad od sapurike. Sramota za tako skupo seme.

Lacin,mislim da su Lamardorom ili Raxilstar.Kažu da sam mogao nabaviti i sa YQ ali da se to dodatno plaća i ono je najskuplje seme.

Peet a sto ne idete MAP pred oranje nego pre spremanja ima li to uopste neke razlike kasnije za psenicu ??
Uglavnom sam zaorao MAP, medjutim ove god. kad sam krenuo sa oranjem, a ima vec 3 nedelje, mozda i vise, tada nisam jos imao djubrivo!
Malo nije mi bas sve jedno jer ce biti u gornjem sloju zemlje sto nije bas preporuceno kad je Fosfor u pitanju ali ove godine tako cemo raditi, nadam se da ce biti sve u redu!
Ranije su govorili da se MAP obavezno zaorava, nebitno da li se poseje u jesen psenica ili prolecne kulture, dok pretprosle zime clan garisa koji radi kao agronom u PIK Tamisu rece da za psenicu ne treba zaoravati na vecoj dubini vec razbacati ga pa tanjirati. Evo ja cu probati pre setvospremiranja!

I ja znam da su svi preporucivali pred oranje I tanjiranje pa zbog toga pitam sto pod spremac.

mislim da sad ima map koji je brzo topiv, mada ko baca u prolece,mislim da je bolje NP 16;20 ili 20:20. oni odmah deluju

Ljudi, kod nas nema nista kise. A zemlja jako suva.
Sta preporucujete, da cekam kisu ili da radim drugi prohod i za koj dan setva?

Ja cu ove godine probati ingenio. Prošle sam išao sa moisson i bio sam zadovoljan prinosom. Ali želim da probam i ovo drugo pa da vidim kako će biti. Pošto ovde većina članova ga je već sejala nekoliko godina i ima doooobre prinose i zadovoljna je. Jedina razlika što ću ove godine izmeniti neke stvari koje sam radio prošle godine na moisson i uvideo da je moglo drugačije, naravno ka boljem.

Čime tretirate seme pšenice iz ambara? Sejem je na parceli gde je bio kukuruz koji je bio "lepo" zakačen fuzarijumom i čime sve ne, a žetveni ostaci se zaoravaju pa otkud znam, zaštitio bih je malo bolje, nekim kompleksnijim preparatom, bar u startu da ne bude problema. Sorta je graindor, a predsetveno ide MAP i Urea...

Danas posejali prve njive psenicom. Hibridna psenica 180 ari 200kg semena,malo smo se preracunali sa sejalicom pa posejali vise od planirane kolicine a planirali smo 90 kg po hektaru.
Hibrid Hystar, dobra krupnoca semena zaprasena sa yuntaquztro, ali ima nekih dodataka kao sto je stiropor i parcad od sapurike. Sramota za tako skupo seme.

Stiropor je verovatno za toplotnu izolaciju ako joj bude hladno...:haha:

Danas sejana pšenica
fjtShaP.jpg

Kupljena je anaprurna, planiram da je posejem na 8,25 kj. Uz to baciću 800 kg nutri map, 400 kg 3x15 i 300 kg 8x15x15. Posto je predusev kukuruz, planiram na celu površinu da bacim 500 kg ureje. Naravno u proleće prihrana. Šta mislite jel to dovoljno đubriva? Uvek bacam 15 ili 16 a sad sam malo krenuo u eksperimentalne vode :osmeh:

Danas stigao Sobred i Sofru... Ista semenska kuca a razlicite firme koje su radile doradu...

Pozdrav prijatelji. Razmisljam se posejati psenicu NS Dika. Ima li ko da ima iskustva? Narocito me interesuje iskustvo u tome kada se skida, da li nesto ranije posto je rana sorta, i koliko ranije? Pitam jer hocu postrno soju da sejem, ali ne po cenu toga da prinos bude jako los ili da je podlozna pologu i sl.

NS Dika,koliko znam to ima samo u katalogu vec dve-tri godine a u maloprodaji nema.Takodje je i Rapsodiju jako tesko dobiti.

Eh boze... Pa dobro, zvacu sutra u NSS pa cu da vidim sta je to. Video sam jutjubu prilog o njoj, sejao neki paor. Kod nas doduse nisam primetio da je ima, medjutim ako je ima u centru sigurno moze da se dobavi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh