Pšenica 2014-2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koje su lose ukorenjene i plitko posejane nagazile su od onog mraza,sto je lisce "osureno" nema sekiracije obnovice se.Samo joj treba dati "macu" vestakom.

Nikola ispada da john deere sejalice plitko seju kada su jecmovi zuti kao limun znas o kome je rec?

Jecam ima malo svetliju boju,a taj je jako velik i ima veliku lisnu masu pa je zato zut od mraza,u tu sejalicu ne sumnjam ta ide u beton tako da nije plitko.
Kada sam rekao da su nagazile od mraza nisam mislio na zuto(osureno) lisce vec na cvor bokora,a to ce se primeti kad krene vegetacija.

Kolike su sanse da se pšenica oporavi od štete nanete od strane miševa?

Gruba procena mi je na nekim parcelama od 15-30% pšenice je načeto, negde su je pojeli do zemlje, na vecini viri van zemlje 2-3cm. I pored trovanja, najezda iz komšijskih njiva je bila velika, i sada je, a neke komšije još uvek nisu uzorale. (strnjište je na susednim njivama). Tačno ću otici kući kod njih, ako ništa drugo da tražim tu zemlju u arednu, samo da se uzore! Ja sam jedini ispao lud sto sam na vreme uzorao, spremio i posejao (12og oktobra), a njive koje sam usluzno sejao i 20og novembra izgledaju lepse od moje, bar izgledaju gušće.
Imam par slika samo, lošijeg su kvaliteta, biće bolje slike čim dozvoli vreme, moram ići opet trovati miševe. Ovo je sa dela gde je bolja, ali tačno se vidi kako je bliže međi lošija (kako su ulazili miševi) a pri sredini je bolja. Sorta je Apache

Ove godine ce doci do izrazaja optimalni rok setve ,kvalitetna dubina setve i pravilna jesenja ishrana , barem sto se tice jesenjeg dela vegetacije. Onaj ko je kasno sejao postoji velika verovatnoca da nastrada od onih najavljenih -14 odnosno -17 . Takodje i one u krajnjim rokovima takoreci zadnji voz doci ce do izrazaja dubina setve odnosno na kojoj ce se dubini razviti cvor bokorenja. Od pravilne ishrane zavisice koliko je koja biljka spustila secera u cvor bokorenja. Drugi stadijum kaljenja je na temp od -2 -3 kada se celija obezbodnjava, tj. prebacuje se voda iz celije u medjucelijski prostor i povecava se koncentracija celijskog soka. Bice ovo zanimljiva sezona sto se tice psenice.

Kakva je sad situacija sa rokovima setve i izmrzavanjem ?

Situacija je da je napeto ko u bulji:haha:.

@LTZ
Koja je obrijana do zemlje ostaju rupe,gde je opet nikla nece ostati rupe al ta ce kasniti u svemu za ovom i bice zelena u vrsaju i dizace vlagu bzv.

Ako je tako, postoji velika verovatnoća da ce jedan deo pšenice biti preoran i da ce na to mesto doći kukuruz. Imam deo na jednoj njivi gde je baš velika šteta, bolje da posijem odma kukuruz i da se bar nečemu nadam nego da gledam ovakvo žito i da se nerviram.

Sa danasnjeg obilaska, vrlo zabrinjavajuce. Neki cudni ogumci spaljene psenice, psenica vidno dobila po tamburi od mraza, ozima raz kao da ga nije ni bilo.
Ovako nesto jos nisam video, sejana 07.10.
img5982.jpg

img5984.jpg

img5981.jpg

Ozima raž

img5985.jpg

Da ali na ogumke (prva slika), nije mi jasnio, kao da je medved uriniro?

Ja cu ujutru ako do tad ne padne kisa da dodam malo Azota psenicama.Trebali smo danas medjutim nocas je kisica malo zeznula pa bilo vlaznjikavo.

Obišao pšenicu da vidim šta rade miševi i malo slikao pošto sam obećao jednom deranu.:osmeh:

Malo je oprljio mraz na prepelice gde je snežni pokrivač bio tanji ali ništa strašno, miševe sam pre nedelju dana trovao tako da ima još po koja aktivna rupa pa će biti repriza kad se vreme stabilizuje, na četvrtoj slici ima neke tačke po listu u krugovima, neznam o čemu se radi, nema puno takvih listova ali pratićemo.

Pa kad nećeš da se ženiš pa da te žena greje i da vodi računa o tebi, da ti daje lekić.:osmeh:

Kameni, ništa me taj deran nesluša, lepo neznam šta ću snjega.:osmeh:

Nek' se ozeni covek kad hoce, man'te ga :osmeh:
Prekjuce i juce sam dosta putovao, i imam utisak da bolje razvijene psenice su lose proveli ovu zimu (do sad sto je bila). One manje psenice nisu pozutele, a vece (sta je virio iznad pokrivaca) ponekad mestimicno, a ponekad po "trakama" dobro pozutele.

Poslednja izmena:
Koliko planirate da bacite vestackog djubriva po Ha? Ja sam do ovih godina bacao 200kg ureje, sta mislite jel to ok ili bi moglo vise da se baci? Sorta je Euklida ona je niska i jaka, tako da se polaganje ne bojim.

2,4kg ureje sam bacio u ingenio (omanuo sa stelovanjem) i nista mu nije falilo iako je bila ekstremno kisovita godina... a i sad cu tako otp.2kg sekator sa nekom prihranom kasnije i toliko...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh