Pšenica 2014-2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa šta onda da se seje? Na soju napada gusenica i korov a što ostane iće će po 28 rsd.Kukuruz napada crvenilo i ko zna šta će ga još strefiti ove godie,a cena 16 rsd.Prošle godine nisu hteli repu svu ni da prime,suncokret bambadava.Ove pšenice se više neće moći braniti od silnih bolesti...Biće kao i jabuka 16-17 prskanja,Sutra idem da obiđem moj Basmati i Graindor,a sve me jeza hvata na šta ću naići.Da nosim tablete ili pivo na njivu,pitanje je sad?

Komsijska psenica,jako lepa iz kokosije perspektive,sve divno i lepo,malo ljulja nista strasno,jedino ima mali nedostatak kad se pogleda iz pticije perspektive i dolazi se do zakljucka da ovde kombajn ima da ide samo da peva.Ovakve su sve psenice kod nas.
Sta mislite koji ce prinos ovde da bude po h.
2rpz9lx.jpg
34gnbd5.jpg

- - - - - - - - - -

2yzedtf.jpg

I ja tipujem da ko bude imao 2500 kila /h ima da bude rekorder,na ovoj komsijskoj cenim tih 2000kg.
Zanimljivo je kako to izgleda na slici iz ovog ugla,vidim svi postavljaju slike i odusevljavaju se,niko da opali avionsku sliku da vidimo taj sklop.

Kokoske ne lete visoko:osmeh:

I kod nas su dosta pozutele, neke su i gotove, one ne prskane, a i prskane vise puta nisu bolje, ubilo ih ovo vreme.

Ja sam uočio ovu bolest odmah posle onih kiša pre 15 dana.Čak i oni što su prskali 2 puta imaju ovakvu pšenicu.Primetio sam da u regionima gde je bilo malo manje padavina bolest je manje zahvatila.Kod mene je palo oko 100 litra kiše po metru kvadratnom, i odmah pripekla ova vrućina,pšenice su nam skoro sve žute.Ko zna kakav nam je otrov došao sa kišom?

Razmišljam o pšenici malo više na jesen pa vaše mišljenje dali bi bilo računice onako odokativno sa nekim prosječnim prinosom recimo 6t/ha ako se dobro uradi ? Razlika je što je ovde arenda u prosjeku 150e/ha pa i 100e/ha . Na pšenicu imamo subvenciju 130e/ha i dodatnih 0.026e/kg . Djubriva je možda potrebno ovde više desetak posto nego u Vojvodini mada je to diskutabilno . Slama je jedne godine tražena kao sad recimo kad mala bala može da se proda za 1e , a nekad ne .? Cijena u otkupu bude viša 10ak posto nego u Srbiji.

Onda nema sta da razmisljas.Kod nas se iz godine u godinu manje seje.Ove godine cak 30 posto manje nego prosle.Mi nemamo takve uslove.Cenase namesta uvek.4 juna su rekli rekordam rod kod nas mada to svake godine slusamo,sada cute svi.

Nema sanse za dobar rod a kamoli za te kolicine na nivo drzave o kojima pricaju.To znamo mi to znaju svi pa i oni.Nas je posao da proizvedemo a njihov da lazu i obezbede male otkupne cene.
Setve su bile kasne,nisu se izbokorile,u vise duzih perioda susa ih zaustavljala,sad toplotni udar i ove bolestine ili sta li je.....a na sve to daleko manje zasejano.

Ko smo mi da sudimo i procenjujemo koliko ce pšenice biti. Većina ce nešto, kao i svake godine, da promrmlja i da opsuje vladu u Bg, ali to je to. Za vise nismo i tako biva svake godine. Ja kažem da je još i dobro jer da sam ja na njihovom mestu sigurno ne bih ponudio vise od 10ak din i oped bi bila ista prica.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh