Pšenica 2014-2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ал га само меримо...Па докле бре људи!?

Ја сам моју два пута радио, пре велике кише послењи пут па је пукла ко диња. Мој пријатељ исто тако...А човек до нас ни једном није опрскао пшеницу, пуна му њива корова и она здрава ко дрен...Ко је овде луд, а ко нормалан...У ствари Звездана је пукла ко дуња, Еуклид се аз сада држи... Колко ми се чини да је моје њиве више гледати неће...

Juce slikao balaton za sada se dobro drži malo je retko ali kombajn će kazati.
7b28794649bc400bb34fd382f7812f89.jpg
b5c3e44d0158cef026157a17d2aae543.jpg
056de90e5397ab32752d576e801bf4cb.jpg

Послато са SM-G355HN уз помоћ Тапатока

Nesto se bojim da ce sve ti biti zuto do utorka...kod mene isto pojava belih klasa ne puno al ko zna kKo ce biti s obzirom da sve moze pobeliti za5 6 dana

Pre dva dana na dani polja u nasem PSSS u Pozarevcu bilo je sorti sa 50 posto obolelih od fuzarijuma.Ima i kod mene koji sam zastitio ali nekih 10 posto.
Na istom skupu sam cuo da to sto su pojedine sorte skroz pozutele je razlog neke bolesti korena koja nema leka.

I vecerad od drugara cujem da su mu neke psenice u tri dana 'pukle'.Decko gazda,dobar domacin,sve radi u fulu pa i jace.Spominjao je bele klasove i zapamtio sam da je Iliko u pitanju.Drugu sortu koja je pukla nisam zapamtio.

KATASTROFA sta nas snalazi...posto smo savladali suse i poplave mislio sam da je proslogodisnja godina bila tacka na i sto se tice bolesti za koje smo bar znali kako se boriti,a sad opet novo iznenadjenje beli klasovi. Glodari i u soji i u psenici,sad gusenice na soju...bice ovo godina skakavaca.

A sta ce nas snaci sa cenom tek cemo videti.Informacija sa berze je da veliki izvoznici otkupljivaci NISU zainteresovani za kupovinu psenice za sada.Informacija od danas i 100% tacna.

Ispada da ce nam trebati 5-6 prskanje od bolesti i dacemo 2tone po hektaru za hemiju i beš onda zaradu.

Ima i kod mene tih belih klasova, prosto da ne verujes sta je to. Cuo sam da cak ljudi iz singente nisu tacno znali sta je, bili su u beloj crkvi i ne znaju o cemu se tacno radi i otkud sad kad je psenica zasticena u cvetanju.

Ima i kod mene tih belih klasova, prosto da ne verujes sta je to. Cuo sam da cak ljudi iz singente nisu tacno znali sta je, bili su u beloj crkvi i ne znaju o cemu se tacno radi i otkud sad kad je psenica zasticena u cvetanju.
Pazi dani polja sve kurajber do kurajbera i moj do mojega,nabedjeni predstavnici hemijskih i semenskih kuca i jos nabedjeniji proizvodjaci da sve znaju,ali kad su videli bele klasove tako su i oni pobeleli ne znajuci odgovor. Pokusali su da skrenu sa teme i nabace neke druge osobine bolesti ali nisu uspeli.

I sad ce sledece godine da izbace neki preparat koji to reseva 95% i prskanje da bude posle prskanja za Fusarium. Prijatelj iz susednog sela ima syngentin ogled psenica zvace me kad bude skidanja, pa cu bas da se raspitam jesu li ustanovili o cemu se tu radi. Verujem da ce imati neki dobar odgovor!

Danas-jutros dok sa isao do njive,prolazeci pored mnogih psenica uvideo sam bele klasove.
Pa cak u jednoj njivi i ostrvce oko tri kvadrata,a znam da je covek radio dve zastite isto kao i ja.Pomislih,nije uhvatio prskalicom....
Prosao pored svoje,zastao i vidim isto.Psujem i sebe i hemiju,ali izgleda da to nema veze....

DDa ne poverujete kako su kod nas pšenice požutele za 2 dana,pre kiše sam obišao ceo atar i nisam vide ni jednu žutu,stavio sam sliku kako je počela da menja boju ali danas nisam video skoro ni jednu da nije zlatno žuta,apač se jođ nekako drži.Inače danas se počeo kositi ječam u selu.
Prošle godine sam kosio u ovim danima ,pošto sam postrno posejao 14.6.

Ja sam primetio bele klasove jos pre nedelju dana ,mislio sam fuzarium billo je svake godine po neki nista strasno, al sutra cu morati da odem da vidim .:sta:

Nisam ni znao za to..
Kod mene ima fino zrno.Pocinje polako da tvrdi.

Jel kad je fuzarijum u pitanju suše se prvo vrhovi klasa?

Sad sam obisao prve setve.Sorta Basmati.Nema tih belih klasova a lisce je normalno i zeleno.Psenica preko od moje vise ni nema lisca a njiva se beli.Nije los domacin tako da me cudi.Izgleda je do sorti.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh