Pšenica 2014-2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Baća N.A 'ebem li ga ali meni ono na slikama liči na Tritikale.
Bojčetiću pored paorisanja sedim u uredničkoj stolici na forumu i savesno zarađujem svoju platu. :osmeh:

Jučerašnji obilazak. Nigde bolesti, nigde štetočina,sve u svemu vrlo zadovoljan...

Ingenio
20150607121042.jpg

20150607121101.jpg

20150607121130.jpg

Simonida

20150607131249.jpg

20150607131314.jpg

20150607131350.jpg

Isto Simonida samo drugo deo atara i ovde je pre par godina isvučeno stajsko đubre pa je malo polegla...

20150607134615.jpg

NS40s

20150607143833.jpg

20150607143843.jpg

20150607143917.jpg

S leva na desno NS40s, Simonida, Ingenio

20150607144110.jpg

Po meni vrlo optimistično stanje... :ppozdrav:

Kod nas fuzarioza i lema pojedose psenicu,domacini koji su radili na vreme zastitu kao i da nisu,bolest i insekti kao da su mutirali.Kod burazera koji je radio dve komplet zastite vec sad fali 20-30% psenice,danas opet zastita,puca pare a prinosi su i ovako slabo ocekivani zato sto su psenice jako retke+sve ovo sad ima da bude 2 tone po hektaru.

Gadna rabota ova poljoprivreda jedna od njiva zasejana Igeniom(levo) i Balatonom (desno) dobila sve po propisu vestak predsetveno i u prolece, zastita od trave, dva tretmana od bolesti, insekticid i prehranu preko lista ali ne moze se protiv prirode. Zima i prolece u vodi kad je trebala vlga nje nema sta bude bice predvidjam katastrofu deluje mi retko i sitan klas.

windows 7 print screen [img=http://s29.postimg.org/f0o2swdqb/02_06_2015.jpg]

I kod nas sve psenice jako lepe kad se gledaju iz sedeceg ili stojeceg polozaja,a kad se pogleda iz avionske perspektive:osmeh:vidi se da tu fali sigurnih 50% klasova a mozda i vise.Bas danas gledamo kod burazera,lepa psenica,ali bas lepa,moze motikom da je okopava garantujem.
Ko pregura 2 tone taj ce biti srecan covek.
Ako stignem sutra cu da opalim koju fotku psenice iz mog atara.

- - - - - - - - - -

Ja jos nisam video poleglu psenicu a visina kod svih je negde oko 60cm,to je neki plafon.

Ingenio ,slike su sa više parcela .

dscf3175.jpg

dscf3178.jpg

Ne vidi se najbolje ali je razlika ogromna .Deo parcele je III klasa i livada IV klase a osatak je I klasa.Gde je loša zemlja,pšenica je "upustila " ostatak se još drži.

dscf3181.jpg

dscf3186.jpg

dscf3188.jpg

Apač,pitane je kako će izdržati ovih nekoliko tropskih dana.

dscf3189.jpg

dscf3191.jpg

Ala su kod vas parcele velike!U Mačvi takvih nema.Imam parcelu od 2,2 HA i ona je jedna od većih.Pola sam posejao Basmati a pola Graindor.Videću koja je bolja,a sve je rađeno u isti dan sa istim količinama đubriva i hemije.Ono što sad vidim je da je Basmati za 10 cm niži i malo kasniji.Kako nije ovih dana pala ni kap kiše verovatno će obe sazreti zajedno.

Video sam kod nas u ataru psenice bez icega zelenog.Potpuno su pozutele.Bas sam ulazio u njih da se u to uverim.Zastavicar potpuno suv,zut i skupljen u iglu.Ova tri vrela dana ce te psenice 'zavrsiti'.

Ova jedna koja me je iznenadila je do pre deset dana bila odlicna.Znam da je prskana falcon pa posle prosaro.Sortu ne znam ali je na oko uzas.Nije napunjeno jako puno u klasu.Juce sam i oko Zablja i u ataru B.Petrovca video psenice koje su zavrsile.

Zalio se i meni drugar da mu je psenica "pobelela" odjednom.Nisam stigao da odem da pogledam ali on ceni da tu nece biti skoro nista(2-3t/ha).Isto pre 10 ak dana bila odlicna i znam sigurno da je radio 2 zastite.

Pod "te" pšenice podrazumevaš sve ili samo "organske"?
Nekada stvarno sviras u onu stvar!
Jel si ti bio mozda do Banata,ali ovog centralnog i severnog?
Jer da jesi znao bi kakva je ovde situacija sa psenicama.
Ovde ima psenice od ljudi,koji rade kako treba,da su skroz pozutele.tj "pukle" su!

Jednostavno nekad preterivas....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh