Pšenica 2013/2014

jel map zaoravate ili po oranju,kod nas niko ne zaorava gnoivo za pšenicu svi trpaju po oranju.Ja sam mislio 250kg/ha 3x15 pola pod brazdu pola po oranju

Slažem se da je možda previše na ovu cenu naše robe, al sam prošle godine isto radio, pa je baš rodilo pšenice, pa ne bih da menjam. Ćale viče zatvaraj, a ja samo otvaram na mašini.:osmeh:

Sa druge strane generalno je ova godina bila rodna, dosta je to "snage" izvuklo iz zemlje , treba vratiti ako se može.

- - - - - - - - - -

jel map zaoravate ili po oranju,kod nas niko ne zaorava gnoivo za pšenicu svi trpaju po oranju.Ja sam mislio 250kg/ha 3x15 pola pod brazdu pola po oranju
Ne orem za psenicu vec godinama, samo tanjirača 2-3 x , dubine do nekih 15tak cm, dublje ne ide. Djubre se baca pre tanjiranja kod nas.

ja cu oko 2h evrope 90, 300-350 kg po hektaru, 200 kg npk 15-15-15, na prolece 200 kg kan, po hektaru naravno. Ove godine je rodila dobro, nebih da menjam, a te strane sorte nisam probao, ne znam kako bi se ponasale kod mene na 950 metara nadmorske visine, ove godine rodilo oko 5,5 t po hektaru, ja prezadovoljan. i naravno nesto stajnjaka. seme kupujem deklarisano. setva oko 10 oktobra.

3x16 ruska, 350 kg/ha, sto se tice sorti, verovatno samo NS 40S. Zbog neadekvatne sejalice, odlucio sam da povecam setvenu normu na oko 160 kg/kj...zbog toga mi je skupo da uzimam strane sorte.
Priprema: 2x tanjiranje.

Da li neko koje sejao Ingenio psenicu moze da mi kaze koliko jos + izadju otrovi za prskanje?

To zavisi od domaćina,ima ko tretira sve ima ko ne tretira ništa,ja sam radio standarno kao I za ostale pšenice. Sekator ili teziz od herbicida ,fungicide pressing preventivno I insekticid po potrebi.Za sve bez obzira na sortu.

To zavisi I od terena I od vremenskih uslova,recimo kod nas niko nije koristio fungicide do pre dve godine ,jednostavno nije bilo neke potrebe dok je ako se ne varam Nikola Ilić pisao da je kod njega na terenu nezamislivo da se zaobiđe tretman fungicidima. Meni je jedna parcela ostala netretirana jer je malo niža pa sam ostavljao tragove i nisam radio imam jednu koja je tretirana znači jedna duž iza 400m dalje koju sam tretirao nije bilo neke razlike ni u prinosu ni u kvalitetu.

Pa ono neki standard,samo sta mora,ne sve sto oni traze.
Rano je jos za to da se pise sta ce trebati a sta ne,zavisi od same godine kakva ce da bude.
Prosle godine sam radio prvi tretman sa Acantom(oko 5000din/l; 0,6l/ha),protiv korova Metmark(nesecam se cene tacno ali negde oko200din/ha)insekticid Anthocid(opet neznam cenu).
drugi tretman radjen sa Zamirom cena oko 2000 din/l+neko folijarno djubre sam dobio u paketu ali nisam koristio i dodavano insekticida.

• Like
Reagovanja: aca
Kod nas su Apache, Balaton, Ingenio i ostala strana semena 50din, domaca 30din....ima u jednoj zadruzi i Francusko seme, za koje nisam cuo pre, Euklid 46din je....je l sejeo neko ovo seme?

imao je moj komsija posejan euklid i prosle i pretprosle godine bio je zadovoljan s njim, moram ga samo pitati koliki su mu bili prinosi pa cu ti javiti

Kod nas se nesto prica da udruzenja po Banatu masovno bojkotuju setvu psenice.Jel ima nesto od toga i na terenu ili su to samo price?
Necemo psenicu,necemo suncokret,necemo kukuruz....Pa sta cemo?
Ocemo svi secernu repu,slacicu,ovas,ili sta?Kod nas ima dosta uljane repice posijano, i kako cujem iz prica bice dosta pivskog jecma.
Veliki vecim delom kazu da ne odstupaju od prakse, psenica-kukuruz-suncokret.

U Crepaji se i onako jako malo seje psenice,ove godine mislim da ce broj hektara pod njom biti trocifren sa pocetnim brojem 1xx,a atar nam je oko 8.000 hektara!

Znaju li se ,,preporučene" količine semena za setvu od Instituta po sortama za ovu godinu ??
Ja sejem Rapsodiju i Zvezdanu .

setvena-norma-za-psenicu.jpg

nadam se da bi ovo moglo da pomogne

Nazad
Vrh