Pšenica 2013/2014

Juce zavrsena setva psenice. Posejane sorte Ingenio oko 150kg po kj, Zvezdana 180kg po kj, i NS 40S 170kg po kj. Zemlja bila dosta isusena, pa je povaljano nekih 20ha glatkim valjkom. Sada eto i kise nadam se da je to dobar znak.

Juce posejano 7 kj za sat nakon setve pala kisa a danas sam mislio da podrljam jer ima dosta semena od gore al evo isad pada tako da ce sve to da nikne.

i zvezdane mi se cini da je mnogo jer ima skoro istu setvenu normu kao i ns40s. Eto, prosle godine sam zvezdanu sejao kolicinski oko 130kg/kj

Juce posejano 7 kj za sat nakon setve pala kisa a danas sam mislio da podrljam jer ima dosta semena od gore al evo isad pada tako da ce sve to da nikne.
Ne diraj nista,sve ce da nikne.Pre 4-5 god, isto tako, pocnem da sejem jecam sejalicom i nije nesto islo, gusilo u lulama, bacim ga rasipacem i krenem po drljacu da ga zadrljam.U putu me uhvati kisa i drzala je jedno 3-4 dana, posle toga kad se prosusilo, mozda peti dan, odem da podrljam, kad cela njiva se beli od klica, podrljam jedan zamet, bas da vidim dali ce jecam propasti,je l su klice bile po 2-3 cm, i ostavim, i bio dobar jecam i ono sto sam podrljao i ono sto nisam,nikakve razlike.

Juce sam posejao polovinu od planirane povrsine.Sorta Euclide 100kg po kj original seme,sad sledi sa tavana 2 reprodukcija i to 120kg po kj,samo cekam kisu da stane

Ja jos 70kj,ako vreme posluzi brzo cemo zavrsiti...

@kiraj
Pa malko ti to redje,al mislim da ce biti dobro,lepo se on bokori,samo ga usoli dobro naprolece ima da dobije vlat kao bananu...Ja bacam oko 140kg/kj 1 reprodukcije.
Godinama sejem pšenicu sa relativno malom količinom semena.Do sada se pokazalo dobro.
Videćemo kakvi će vlatovi biti,možda ćemo raditi sa kukuruznom korpom.:osmeh:

Da li koristite mankogal? zanima me kako tretirate seme? Da li mesate ranije, mesate u sejacicu, sa vodom(600ml na 100kg) ili bez?Sutra planiramo da tretiramo seme imamo oko 1t.

Da li koristite mankogal? zanima me kako tretirate seme? Da li mesate ranije, mesate u sejacicu, sa vodom(600ml na 100kg) ili bez?Sutra planiramo da tretiramo seme imamo oko 1t.
ja direktno ga sipem u sejalicu preko zita i malo ga sa stapom izmesam ostalo mesanje uradi njiva

- - - - - - - - - -

14.10. zavrsena setva , simonida-original seme isao sam 150 kg/kj a pobedu-selektirano seme isao sam oko 170 kg/kj
u toku sejanja bila me uhvatila kisa i malo je falilo da se vratim sa njive

Znate kako ranije sam uvek sejao po preporuci ljudi iz PSS, tj. Po racunici kada znam cistocu,klijavost i masu 1000zrna. Vise ne radim tako zato sto se desavalo,da kasnije u prolece uvek ima neke falinke na psenici, uticaj pesticida( napominjem da se uvek pridrzavam propisanih doza) ,pa i nedobijem neko objasnjenje zasto se moja psenica super izbokorila a onda stala. I izgubila taj bokor. Takodje doradjivaci na svakom cosku pa neverujem bas ni u kvalitet dorade semena.

kod stranih koje se bokore dosta bolje od nasih ne mora gustina nista znaciti, kod mene je bilo tako ove godine, retke na oko a nikad rodnije, vlatovi veliki, skroz puni i krupno zrno, samim tim sto je redja ni ne poleze ... ali sve najvise od godine do godine zavisi pa i to oko setve,spremanja, lepo je kad vreme posluzi pa se poseje u suvo i padne kisica ali setva 2010/11 u setvi bilo skoro blato, lose se spremalo, kad smo sejali seme ostajalo dosta na povrsini i opet super rodilo, nema pravila

Posejano nicol 1000kg tavan i po 700kg farineli,feria i solehio da probamo kws
baceno po 170 kg 20:20 predusev suncokret i po 200kg predusev kukuruz

Mislim sta se htelo reci,pa Rapsodija i ide u najguscu setvu oko 300kg po hektaru,sve ispod je malo,a posejao si je sa oko 230kg po hektaru i posle ce se pisati ovde da nista nevalja a u startu si se zeznuo.Brkaju se babe i zabe,nije svako seme kao Apac.:ppozdrav:

Nazad
Vrh