Demagogija je zeznuta stvar.
Ja sam moje prskao i ne brinem mlogo,ovi sto su cekali mogli bi pokovati raonike na plugu.
Ja sam moje prskao i ne brinem mlogo,ovi sto su cekali mogli bi pokovati raonike na plugu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Eee kad sam pre nekoliko nedelja prenosio savete jednog iskusnog profesora da se odmah krene preventivno u prskanje bio sam iznapusavan od strane kolege koji je imao teoriju da je bolje sacekati par dana. Ko nije na mostu platio morace posteno da plati cupriju.
i ja planiram zastitu klasa tebukonazolim,nude mi neki buzz ultra 300gr po h ide ...sta vi mislite?
[TABLE="width: 570"]
[TR]
[TD="class: fungicidi-naslov, colspan: 2"]Folicur[SUP]®[/SUP] 250-EW[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"][TABLE="width: 570"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="bgcolor: #007943"]Fungicidi[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: naslov-sivi"]Folicur 250-EW je sistemični fungicid sa protektivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem namenjen za suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i grančica i mrke trulezi plodova u zasadima višnje i šljive i prouzrokovača pepelnice na vinovoj lozi.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: plaintext"]AKTIVNA MATERIJA: tebukonazol 250+- 15g/l[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: plaintext"]OBLIK I OZNAKA FORMULACIJE: emulzija ulja u vodi EW[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: plaintext"]Usev/zasad u kome se primenjuje:VIŠNJA, ŠLJIVA, VINOVA LOZA, ULJANA REPICA[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #007943, colspan: 2"]NAČIN DELOVANJA:[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: plaintext, colspan: 2"]Tebukonazol, aktivna materija preparata Folicur 250-EW se brzo usvaja od strane trtirane biljke i deluje protektivno, kurativno i eradikativno. Kao predstavnik fungicida iz grupe triazola, tebukonazol deluje sprečavanjem stvaranja ergosterola u celiji gljive.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #007943, colspan: 2"]PRIMENA:[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: plaintext, colspan: 2"]Koristi se u zasadima :
[/TD]
- Višnje i šljive, za suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i grančica i mrke truleži plodova (Monilia laxa), u količini primene 0,75l/ha (7,5ml na 100m[SUP]2[/SUP]), za utrošak vode od 600l/ha. Tretiranje se vrši jednom početkom cvetanja (faza 61-63 BBCH skale) ili dva puta tretiranjem od faze cvetnog balona (faza 59 BBCH skale) do faze punog cvetanja (faza 65/67 BBCH skale).
- Vinove loze, za suzbijanje prouzrokovaca pepelnice (Uncinula necator), u količini primene 0,4l/ha (4ml na 100m[SUP]2[/SUP]), uz utrošak vode od 1000l/ha. Tretiranje se vrši tokom vegetacije, pre pojave oboljenja, a najkasnije po pojavi prvih simptoma. Maksimalan broj tretiranja u toku jedne godine je tri puta.
- Uljane repice, kao regulator rasta, u količini primene od 0,5 do 0,75l/ha. Vreme primene je u jesenjem periodu, kada je uljana repica u fazi 5 do 7 listova. Na taj način obezbeđuje se intenzivniji porast korenovog sistema i bolje prezimljavanje useva.
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #007943, colspan: 2"]KARENCA (vreme između poslednje primene preparata i berbe, odnosno žetve):[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: plaintext, colspan: 2"]vinova loza 21 dan, za višnju i šljivu obezbeđena vremenom primene (alternativno 21 dan).[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #007943, colspan: 2"]RADNA KARENCA (vreme u kome nije dozvoljen rad u polju i zasticenom prostoru):[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: plaintext, colspan: 2"]obezbeđena sušenjem depozita
Orius[SUP]®[/SUP] 25 EW
Orius[SUP]®[/SUP] 25 EW je regulator rasta i fungicid sa protektivnim i eradikativnim delovanjem.
Aktivna materija:
tebukonazol 250 g/l
Formulacija:
emulzija ulje u vodi-EW
Karenca:
21 dan za višnju, 35 dana za šećernu repu, obezbeđena vremenom primene za uljanu repicu
Primena:
višnja, šećerna repa, uljana repica
Dozvola za promet:
Rešenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije broj 321-02-00001-95/2004-06 od 27.10.2004. godine i izmena rešenja broj 321-01-1352/2011-11 od 20.04.2012. godine.
Proizvodi:
Irvita Plant Protection N.V. član Makhteshim Agan Industries Ltd., Izrael
Primena:
Primenjuje se:
1. U zasadu višnje za suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova, grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća (Monilia laxa) tretiranjem u fazi belih balona (faza 59 BBCH skale) i drugo tretiranje u fazi precvetavanja (faza 67 BBCH skale) u količini od 0,75 l/ha. Utrošak vode: 600-1000 l/ha.
2. U usevu šećerne repe za suzbijanje prouzrokovača pegavosti lišća šećerne repe (Cercospora beticola). Prvo tretiranje izvršiti kada se na 5% biljaka uoči pojava pega, drugo tretiranje u zavisnosti od uslova za širenje oboljenja, odnosno vreme tretmana uskladiti sa izveštajem prognošno-izveštajne službe u količini od 1,0 l/ha. Utrošak vode: 200-400 l/ha.
3. U usevu uljane repice reguliše porast biljaka, tj. pomaže bolje prezimljavanje. Utiče na skraćenje visine i jačanje biljke. Istovremeno sprečava dominaciju vršnog, a potencira rast bočnih izdanaka. Količina primene je 0,5-0,75 l/ha uz utrošak vode 400 l/ha:
-prvo tretiranje izvršiti u jesen kada uljana repica ima 6-8 listova (faza 16-18 BBCH skale)
-drugo tretiranje izvršiti u proleće kada se pojavi treća internodija do vidljivog cvetnog pupoljka iznad „zelenog pupoljka“.
Broj tretiranja na istoj površini u toku godine: dva puta.
NAPOMENE VEZANE ZA PRIMENU:
U KOŠTIČAVOM VOĆU tokom cvetanja vrlo dobro suzbija prouzrokovača sušenja
cvetova (Monilia laxa). Voditi računa da u uslovima kada su temperature ispod 12°C
njegovo delovanje je umanjeno. Nakon cvetanja je vrlo pogodan za kontrolu
prouzrokovača rupičavosti lista i ospičavosti. Može se primeniti samostalno (do 72 sata
nakon započete infekcije), ali je bolje da se primenjuje u kombinaciji sa kontaktnim
fungicidima (Merpan® 48 SC ili Merpan® 50 WP), čime se produžava period delovanja
tretmana na 7-10 dana.
U ULJANOJ REPICI se primenjuje kao regulator rasta tokom jeseni i ranog proleća.
Doza zavisi od broja formiranih listova u vreme tretmana (u fazi 6 listova primeniti dozu
od 0,5 l/ha, u fazi 8 listova dozu od 0,75 l/ha). Za prolećni tretman doza primene je 0,75 l/ha.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
A gde se tu spominje pšenica za tebukonazol???
Igrom slucaja pratim Singenta sajt u Poljskoj od 2007. godine.Mnogo je opsirniji nego ovaj kod nas, zatim registracije preparata su obimnije,a i jezik je dosta slican pa se moze takoreci i veoma lako procitati i razumeti.Vec te godine je tamo bio registrovan Amistar i po reakcijama proizvodjaca zita , ocenjen je kao veoma dobar.Da li je to u sustini i stvarno najbolji fungicid za zastitu zita?
to ce kod nas da dodje kad izmisle neku novu bolest a ovaj preparat se preko izaka@mindjusar ,Da im dodas malo vitamina?
http://www.syngenta.com/country/pl/pl/produty/scp/fungicydy/Documents/seguris_215_sc_broszura.pdf Najnoviji Syngenta-in fungicid za strna zita i nova aktivna materija izopyrazam sa dodatkom epoksikonazola.