Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene to nije bio slučaj.Arlequin je golomrazica zveknula da sam i ja izbrojao zvezdice u žetvi a Simonidi nije ništa smetalo.

slusajte mene kad vam kazem ima da rodi jako dobro i cena ima da bude jaka,kad kayem jaka mislim na 30 din pa i vise

Posto je sada bas suv sneg bice tu 1cm snega = 1 litra na m2 otprilike. Sto nije lose kada je u Zr palo 47cm snega :D

Ja sam misljenja da oranicama a i psenici vise godi sneg,kad se polako topi pa ima vremena da upije zemlja vlagu a bice ga jos fala bogu

Nije baš tako. Kod snega osim topljenja(prelazak iz čvrstog u tečno agregatno stanje) postoji i sublimacija(direktan prelazak iz čvrstog u gasovito agregatno stanje). Na temperaturama iznad nule odvijaju se oba procesa, a na temperaturama ispod nule dešava se isključivo suvo isparavanje. Od snega nije neka vajda za oranicu dok se ne topi. Biće dobro ako uskoro ponovo malo otopli, pa ponovo zahladi i zaveje, pa ponovo otopli da se sneg topi u etapama i da zemlja ima vremena da ga upije. U ostalom takve i jesu naše zime.
Ne bi valjalo da samo navejava i dodaje celu zimu, a onda se u proleće odjedared otopi. Bilo bi flićkavo zdravo na površini, dugo nebismo mogli u njive, a dubinska vlaga mrka kapa.

Poslednja izmena:
Ne znam da li je u pitanju kiša, ali biće za vikend temperatura iznad nule i predviđaju dosta padavina. Po meni to može lako i novi sneg da bude. Svejedno, tih stepen-dva iznad nule nam ide u prilog. Dovoljno da se polako topi i kvasi, a da ipak ne nestane u potpunosti snežni pokrivač.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh