Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Marčelo nije baš tako.Kod mene u ataru je grad dobro prepolovio prinose i to neposredno pred žetvu.Otresao ga je kao pijan slinu.
Kod nas hvala bogu nije bilo leda tj malkice u atarima prema vojki ( sitan ) , na šta si mislio kada si napisao da "nije baš tako" jer na pulsar ili na gustinu setve ? :sta:

Pod tim terminom sam mislio da nisam primetio drastičnu razliku u prinosu na parcelama gde je korišten Pulsar,barem ne kod mene.Gustina setve je bitan faktor.Gušće je bolje ali ne treba preterivati sa gustinom.

Sto se tice gustine setve mogu da potvrdim da sam najbolju psenicu u zivotu imao kad sam na 1 ha greskom posejao oko 400 kg rapsodije. Prinos je bio 9360 kg uz ful agrotehniku, a godina je bila 2008/9. Najlosiju sam imao kad je sklop bio nekih 200 kg/ha.

Prošle godine sam išao sa 160kg /kj takođe Apača ali je predusev bio kukuruz ( u mojoj praksi najbolji predusev ) imao sam 1600kg na 22 ara ili 4150 na kj ,dobio je u jesen 60kg Mapa i u martu 150 kg san-a i ništa više a ove godine sve u fulu sa 300kg mapa, 500kg kana ( mađarskog ) i 200kg san-a na 2.3kj tretman herbicidom ,insekticidom i jedna zaštita fungicidom + folijarka , leda nisam imao ,godina bila idealna a samo 350kg/kj više moje mišljenje je da je ipak do pulsara ili uopšteno joj soja neodgovara kao predusev.

da glupost u poljoprivredi neda ti se da naperdujes.tako sam i ja prosao sa kukuruzom dal bacio 100kg ili 300kg mapa rod je uvek 60meteri.i od sad nepreterujem zitu bacim 100kg mapa u jesen i 150 kg sana i 35 40 meteri

danas predao pšenicu,na 1,3 ha 8017 kg hektolitar 78 vlaga 14,7 sorta apač,sjetvena norma 230 kg/ha tretman sekator+ duet.Drugu zaštitu nisam radio jer je bila zdrava jedino u klasu prantex za lisnu uš jer je bila napala ko luda.Ja zadovoljan i više iod toga jer je kod nas rijetko imati 6t na ha.

Sejano je i 120kg/kj i 100kg/kj, kao i 150kg/kj. Najbolji prinos je na 120kg/kj, pa na 100kg/kj i na kraju na 150kg/kj u setvi. Sorte redom: Balaton, Nikol, NS40s

i kod mene je bila čista ko suza i nigdje polegla ali čini mi se da je mogla biti gušća jer sve sam joj dao.Sad si me zbunio,kolege idu 160 do 170 kg na jutro a ja 230kg na hektar.Planiram je opet sijati na jesen i neznam koliko bi išao po ha,ako idem oko 200 na ha bojim se biće rijetko a,a ako idem više onda neznam kako će se tićati.Koja je vaša preporuka.Kod nas se map ne zaorava u jesen ja bacim po brazdi 3x15 250kg na ha i dvije prehrane u proljeće ukupno oko 300 na ha + preko lista

Kad sam se jesanas informisao u Ns u su mi rekli da povecam dozu semena za 20kg po h zbog susne godine.Ns40s prinos oko 5500kg na h.Ja sam zadovoljan s obzirom da je dugo bila vlazna prolec i kasno sam bacao prihranu.150kg Map a i 300kg KAN a.

08072013144.jpg

08072013145.jpg

Kad sam se jesanas informisao u Ns u su mi rekli da povecam dozu semena za 20kg po h zbog susne godine.Ns40s prinos oko 5500kg na h.Ja sam zadovoljan s obzirom da je dugo bila vlazna prolec i kasno sam bacao prihranu.150kg Map a i 300kg KAN a.

08072013144.jpg

08072013145.jpg
treba da se baci malo vise semena ali ne previse jer nezna se kakva ce godina biti,ja sam imao problem sa retkom psenicom jer nije izbokorila,voda je davila dugo dugo i sada kada iscupam struk psenice ima samo 1-2 komada i nekolko zakrzljalih,ja nisam mogao da predvidim ovakvu prolec na mojim parcelama,prose godine je bila druga prica i retke psenice su dale vrhunske prinose,Balaton je imao po 8-9 stabljike iz jedne semenke e to je dobro.

Ja sam imao apaca na jednoj parceli oko 6t po ha neznam tacno mozda vise mozda manje ali tu je negdje orjetaciono posto je neprodajem koristim u ishrani stoke, pred sjetvu je baceno 3*15 250 kg i prihranjeno kanom 250 kg sjetvena norma je 250 kg uradjeno je jedno tretiranje, sjeme je sa tavana protrijenjeno i sijana je u monokulturi. Na istoj toj parceli prosle je godine bilo oko 5 5.5 tona. Na drugoj parcle od 0.65 ha sam imao 3tone uz istu agrotehniku samo je predusjev bio kukuruz.

Da napišem nešto u vezi sojišta kao predusev, malo ko unosi đubreta u proizvodnji soje, uglavnom se to malo baci osnovnog i kraj tako da tu nema zaliha hraniva kao iza repe i kukuruza, soja je uljarica i itekako crpi zemljište i hraniva, ponaročito azot koji je pšenici veoma bitan u fazi bokorenja tako da nije loše sjeseni pred setvu uneti bar 50kg uree po kj sa osnovnim đubrenjem.Soja ne ostavlja neke količine azota u zemljištu kao što mi mislimo a mi opet ne unosimo azot tešeći se kako iza soje ostaje azota u zemljištu pošto ga gro usvaja iz vazduha a to i potroši za sopstveni razvoj (radio sam analize zemljišta i na sojištima mi je uvek više trebalo azota nego na kukuruzištu kao predusev pšenici).Ako se dobro sećam za proizvodnju 1-ne tone sojinog zrna potrebno je 100-120kg čistog azota, normalno veći deo se soja snabde azotom iz vazduha ali ipak mora se i nešto dodati iz džaka.Ja ove godine imam soje gde je ujesen uneto 170kg uree po kj (zaorano sa kukuruzovinom), sa 100kg mapa i 50 kg uree ujesen i sa 100kg mapa pa će mo da vidimo. Ovo su neka moja zapažanja u proizvodnji soje i kakav je predusev za pšenicu.

Svaka čast , podržavam potpuno post i da dodam da je zaključak da je pšenica najbolja poslije kukuruza izveden najvjerovatniju u zadnje 2 godine , a znamo kako je kukuruz djubren , a kolko smo u prikolici izvezli makroelemenata zadnje 2 godine .

Dobar dan narode!
Evo link http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/4451 .
Kao i svake godine postavljamo rezultate ogleda sa agrotehnikom. Oni koji su bili 2011 godine, forumaši, znaju kako izgleda naše Ogledno polje. Za one koji nisu dolazili a blizu su, slobodno izvolite bez ustručavanja.
Čujemo se i sretan rad/odmor.
Bogdan Garalejić - Gariša, PSS Institut TAMIŠ, Pančevo.:kisa:

- - - - - - - - - -

Vodite računa, izmereno još krajem 90-ih, ako je prinos soje 2000 kg/kj i veći obavezno azot povećati na pšenici. Što veći prinos soja iznosi više azota!
Gariša.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh