Da napišem nešto u vezi sojišta kao predusev, malo ko unosi đubreta u proizvodnji soje, uglavnom se to malo baci osnovnog i kraj tako da tu nema zaliha hraniva kao iza repe i kukuruza, soja je uljarica i itekako crpi zemljište i hraniva, ponaročito azot koji je pšenici veoma bitan u fazi bokorenja tako da nije loše sjeseni pred setvu uneti bar 50kg uree po kj sa osnovnim đubrenjem.Soja ne ostavlja neke količine azota u zemljištu kao što mi mislimo a mi opet ne unosimo azot tešeći se kako iza soje ostaje azota u zemljištu pošto ga gro usvaja iz vazduha a to i potroši za sopstveni razvoj (radio sam analize zemljišta i na sojištima mi je uvek više trebalo azota nego na kukuruzištu kao predusev pšenici).Ako se dobro sećam za proizvodnju 1-ne tone sojinog zrna potrebno je 100-120kg čistog azota, normalno veći deo se soja snabde azotom iz vazduha ali ipak mora se i nešto dodati iz džaka.Ja ove godine imam soje gde je ujesen uneto 170kg uree po kj (zaorano sa kukuruzovinom), sa 100kg mapa i 50 kg uree ujesen i sa 100kg mapa pa će mo da vidimo. Ovo su neka moja zapažanja u proizvodnji soje i kakav je predusev za pšenicu.