Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da sad netreba pisati javno koliki su prinosi,i neke rekorde,jel kad nam posle skinu cenu.reci cemo drugi su krivi ,a sa ovakvim pisanjem sami sebi skacemo u stomak.;;
Nema sta da se ne pise...takodje se niko nije "hvalio"
da ima 20,10 ili cak manje metara roda po kj-a ima i toga...znam coveka koji je uz ful agrotehniku prosle godine imao prinos od 2800 kg-ali na 3 lanca ukupno...tako da sve je to ne-merodavno.

Gro psenice ce imati prinos od ~3000kg/kj. Neka mi neko kaze kolika je zarada na 3000kg po 18din... Arende idu kod nas od 200e (to su neka dogovrene pre x godina) do 300e(ima i preko 300e). Ja ne vidim sta se sa 3000kg/kj moze zaraditi, prema tome to nije nikakvo hvaljenje...

Gro psenice ce imati prinos od ~3000kg/kj. Neka mi neko kaze kolika je zarada na 3000kg po 18din... Arende idu kod nas od 200e (to su neka dogovrene pre x godina) do 300e(ima i preko 300e). Ja ne vidim sta se sa 3000kg/kj moze zaraditi, prema tome to nije nikakvo hvaljenje...
Upravo tako, svi se zaleteli sa ovim ranim sortama i visokim prinosima. Nas Balaton je izgledao extra i par dana pred one vrucincine taman pocelo zrno da naliva i sada ga nema sta videti. Ima dosta zrna, ali sitno, danas merena vlaga 12%, hektolitar 74, skroz sprzeno. Sutra kombajniranje. Videcemo prinose ovih kasnijih sorti.

Upravo tako, svi se zaleteli sa ovim ranim sortama i visokim prinosima. Nas Balaton je izgledao extra i par dana pred one vrucincine taman pocelo zrno da naliva i sada ga nema sta videti. Ima dosta zrna, ali sitno, danas merena vlaga 12%, hektolitar 74, skroz sprzeno. Sutra kombajniranje. Videcemo prinose ovih kasnijih sorti.
sta si ti sad hteo da kazes?:sta:

Hteo sam da kazem to sto sam i rekao, ali da uprostim. Odjednom svi ove prinose 4+ t/kj smatraju merodavnim za racunanje ovogodisnje zarade. Ti prinosi ove godine nece biti svugde, jer ce kasnije sorte verovatno davati manje prinose, mada ni rane sorte nisu svugde dale tolike prinose. Meni cena ne igra nikakvu ulogu, jer psenicu sejem zbog arende koju placam u kg, a ne u parama, mozda 10% ostane meni, ali budite realni gde sa ovom cenom neko moze imati zaradu, pa i da ima 4+ t/kj.

vidim da ove godine ima puno rekordnih prinosa,kod mene je situacija obrnuta ovo je prva godina da nece biti rekorda bar kod mene,u sustini psenica je losa,ja sam uradio dosta dobro cak i bolje nego ranije ali priroda je uradila to sto je uradila,mnogo kise,mnogo suse ,mnogo kise pa opet mnogo suse,ova poslednja vrucina je znacajno unistila kvalitet zrna narocito na Balatonu i Ingeniu,bas steta trebalo je da budu vrhunske jer spadaju u kvalitetne ali pobedu je odnela Pobeda u svakom pogledu na svim mojim parcelama.sto se tice novih sorti stranih sorti podbacile su kod svih i to u kvalitetu zrna.nesto tu ne stima.

danas upao u njivi od 6,5h prinos oko 5 000kg malo manje sutra cu tacno da znam posto nisam celu uradio otisao kasno cekao sunce mislio da vlazna ali nije :D

Mil!
Mislim da se varas za kasne sorte da ce da podbace.Vidis primer kod clana Leka sa Apach-om, on je kasna sorta.
Kolega je juce skinuo isto Apache 4400 kg/kj.Tu sam 20 km od tebe,tako da su i vrucine bile slicne.

Kod nas prinosi kao kod vas ,otprilike identični samo sto su po HA . ane po jutru.Kakva će ovde biti računica ,ko zna .Možda ko zna dobro integrale da nešto izračuna.:haha:

Nadam se da se varam :ppozdrav:. Ove kod mene stvarno ima dosta losih prinosa sa malim hektolitrom, posebno kod kasnijih sorti, mada ima i dobrih prinosa.

Drobi mislim da je Mil u pravu sto se tice prinosa kasnih sorti psenica. Imam posejan Eurofit psenicu i proletos je bila moja najlepsa psenica, a sad su zrna sitna i siguran sam da ce Ingenio roditi vise bar kod mene. Da napomenem da sam svu psenicu dva puta prihranio i dva puta prskao fungicidima/Bajerovim/. Mislim da vise necu sejati Eurofit psenicu

Danas kasn popodne izleteli na dve parcel na pored puta sorte Ferija I farineli parcele male jedna oko 1 kj ( 5850 m2) druga oko 3/4 kj (3808 m2) curilo solidno odokativno oko 6 t ukupno,ne bih znao koja je bolja otprilike podjednako. Sutra merenje pa tačni rezultati. Malo slika

- - - - - - - - - -

Nešto me zeza komp izvinite za nepreglednost teksta.
Danas mereno 6160 kg naplative pšenice.
Kosili malo u ritu Ingenio i Apač predusev suncokret,malo ga led tukao ali nedovoljno za osiguravajuću kucu. Na oko super a prosek odokativno oko 3 t po kj obećavao je više.Tačno ću znati sutra kada izmerim.Takođe sutra i slike jel odoh na spavanje.

nije bitna toliko rana ili kasna sorta,bitan je datum setve,nije isto posejati 10 oktobra i 10novembra bez obzira koja je sorta u pitanju.jedan dan ima ulogu u setvi 5 dana mogu da budu presudni u odredjenom vremenskom periodu.meni na primer Balaton ove godine nije izbokorio onako kako treba prosle godine je bilo po 9 stabla iz jedne semenke a sada 2-3 i to jedva.kada je pocela da bokori pocela je kisa da je davi sve vreme voda je davila i ako je njiva na brdu posle kise zapekla je susa od 30dana zemlja je ispucala a psenica ostala mala,sreca je da je izaslo to sto je izaslo.tu nepomaze nikakva agrotehnika.sto se djubrenja tice baceno je 300kgh npk i 400kgh kan-a. sasvim dovoljnno za prinos od 6th bez ikakvih problema ali mozda neke druge godine.a jos na kraju nas ubi grad i ministar knezevic

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh