Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto nije dobro??? Naglo ce da se osusi,sazri??? :sta:

Definitivno ce visoke temperature uticati na konačan prinos i da će sortiment odrediti to smanjenje. Moje mišljenje je da će pšenice koje su kasnije cvetale to teže podneti i da će smanjenje prinosa kod njih biti veće. U svakom slučaju ispratićemo to ovde na forumu.

Ove temperature što se najavljuju nikako neće pogodovati pšenici.Mislim da će biti prinudnog zrenja i jako brze žetve.Isto kao i prošle godine.Sve u dva dana.

juče slikana zvezdana. ima malo polegle na uvratinama. ne izgleda loše, dva puta rađena zaštita. izgleda zrelija nego što jeste, jer je slikana pri jakom suncu i sa mobilnim aparatom.

To zavisi od same kondicije pšenice.Ima onih koje će moći da se skidaju sledeće nedelje a ima i onih koje neće moći.

Na ovim temperaturama se stanje jako brzo menja, mislim da će početi žetva vrlo skoro.

Neznam za vas drustvo ali ja vidjam u ataru dosta razlicitih Psenica ima neke koje samo sto se ne vrse a ima i koje ce morati da sacekaju... Jedno je sigurno svi su uplaseni nevremena pa tako da nece biti odugovlacenja nego ce da se skida Psenica iz sve snage....

Stvarno cudna situacija. Isao sam pre neki dan u atar, i psenica ima od skroz zelenih do potpuno zutih. Dosla je do izrazaja ove godine zastita. Tacno se prepoznaju psenice koje nisu tretirane od bolesti, one tretirane jednom, i one tretirane 2 puta.
Videcemo na kantaru ko je bio u pravu!

Bolesti + ove temperature = šturo zrno (mlečna faza ,nagli prekid vegetacije (zbog bolesti),a dodatno ubrzano sazrevanje sa visokim temp) + smanjenje prinosa od Fuzarijuma sigurno u proseku 15-20% . Što će reći, od pšenica koje su imale proletos visok potencijal za rodnost došlo se do prosečnih ili ispod prosečnih pšenica. Videćemo ko se zeznuo što nije ili jeste radio tretman protiv bolesti, mada, ja sam video još onomad kad je trebalo da se tretira. Naime, uopšte nisam planirao drugi tretman zbog onih visokih temperatura , medjutim , kako je krenula kiša , a prognoze nisu najavljivale lepo vreme. Nije bilo druge nego da se tretira i zaštiti to malo crkavice što ćemo zaraditi..ako zaradimo.

Neznam za vas drustvo ali ja vidjam u ataru dosta razlicitih Psenica ima neke koje samo sto se ne vrse a ima i koje ce morati da sacekaju... Jedno je sigurno svi su uplaseni nevremena pa tako da nece biti odugovlacenja nego ce da se skida Psenica iz sve snage....
dobro si rekao ono nevreme nam je uteralo strah u kosti ja jedva cekam da zavrsim sa zetvom za pocetak,imam 1.5h koji ce biti zreo za10 dana u pitanju je pobeda koja je pretpela stres u aprilu ali se izvukla nekako a balaton jos zelen ali primetio sam da psenice naglo zute,za 5-6 dana pocece zetva na ranijim sortama

Ma sto se tice nevremena svi smo uplaseni... Niko nece da gubi vreme u to sam siguran...

Ingenio i clan kum.
photo0079.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh