Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bitna stvar je i kad je polegla, dali pod težinom klasa ili za zelena, od te druge slabe vajde.
Što se tiče vršenja, hvala bogu staža imam iza sebe tako da sam svašta i video a najveći problem kod polegnute će prestavljati ako bude kišovita žetva, e onda će biti rastura a ako se vreme stabilizuje koliko toliko nevidim problem. Sem što će se sporije raditi.

najbitnije je kako je polegla psenica,ako je zalepljna za zemlju tu nemoze biti dobar prinos,ako je naslonjena onda ce biti dobro,nemoze klas koji lezi na zemlji da ima rod kao onaj u vazduhu,ako posluzi vreme i bude toplo gubici ce biti mali a ako udare kise kada pocne zetva gubici ce biti veliki jer psenica nevoli kisu u zetvi narocito polegla psenica koja nema cirkulaciju vazduha.nadam se da ce biti dobro kod mene ima poleglih psenica ali ne zato sto su dobre vec zbog nacina setve i djubrenja,jer svaka psenica koja je gusta vise od propisane norme nemoze da izdrzi veliku kisu razlog je tanko i izduzeno stablo koje je slabo a ako se tu doda malo jaca kocentracija azota mislim na malo vise nego sto je potrebno onda slede problemi tu nastaje poleganje,ja ovo pisem iz liznog iskustva nije tacno da najbolje psenice polegaju,nije tacno potpuno ali ima istine,ja imam i sada psenicu koja obecava bar 6-7th bilo je kise i vetra ali nije legla.sve u svemu od vremena zavisi prinos samo to i nista vise u narednih 15dana

Sada je bitno da ne bude toplotnog udara od 35+C sa jakim vetrom.To naglo sušenje i prinudno zrenje bi jako umanjilo prinos.Što se mene tiče više i ne mora da naliva.Zadovoljan sam sa dosad nalivenim.Samo da ne bude grada i da polako zri narednih 10 dana i nema problema.

Па са обзиром на велике тепмературе које се најављују, биће убрзан процес, а самим тим и неки губитак. Неће бити као прошле године када је било доста незавршених класова. Ове године је и вршно зрно наливено.

f250tx.jpg

vanzemaljci sletili i u moju psenicu::namigivanje:: ko u Englesku

Ja imam jedan novi zaključak za pšenicu. SEKATOR dosta sprečava ljuljeve. LYNTUR nikako .Ovi domaćini nisu tretirali protiv korova i ljulj je izašao gust kao pšenica.
qp5d1h.jpg
2rfd57b.jpg

@kristal@ Jeli ono boca (palamida) izašla?Vidi se na kraju parcele.

Poslednja izmena:
Ovo je indijanac sa tavana sejan 23.10 na tanjirano sojište bez osnovnog đubriva prrhranjen sa 100kg urea i100kg ana po kj, prskan u cvetanju sa duet+fastak .Soja je bila na repištu takođe bez đubriva,zemlja prva klasa. obavestiću o prinosu:osmeh:
sdc12045.jpg
[/IMG]

Hej , eno onih što pišu slova po pšenici , vide se lete, pa pripazi.
Nego jedno ozbiljno pitanje , na jednoj parceli tek sad sam primjetio da ima uši u klasu . Pšenica je već nalila i lagano tek počinje da stvrdnjava zrno , mljieko je zgusnuto. Otprilike ima u prosjeku po jedna uš po klasu možda čak i dvije . Tu prskalica nije ni ulazila pa nikakvih tragova ni nema , a i rod ne očekujem neki 3-4t/ha .
Kolko štete mogu uraditi i dali se isplati prskati i dali se i smije??

Mislim da nema ekonomske opravdanosti sad ulaziti u psenicu sa traktorom,ima da izgazis vise nego sto ces sacuvati.Skuplja dara nego mera.

@Spasoje ta njiva je jako kratka, tamo dole je livada pa kanal, nema u mojoj psenici palamide, slikano sa dolme
2n1z6fp.jpg

Evo moje psenice, INGENIA, u jesen zatanjirano 150 kg kutina 20x20x0, u prolece dato 100 kg uree prvi put i posle 100 kg ana drugi put, prskana od bolesti dva puta i od insekata, prskao sam je sa AMISTEREXTRA.

qwft.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

fleq.jpg

xw27.jpg

kazi mi u vezi ovog poleganja nesto mi se cini kao da je poleglo gde je preklapano bacanje djubriva rasipacem,meni tako izgleda ili je to slucajnost.

Tako izgleda da je od preklapanja,ali nemam obicaj da bas toliko prebacim , nove su to njive, bila je zakorovjena soja pokosena sa kosacicom skupljena a predhodni vlasnik zaboravio da odnese pa sam ja upalio otkose bice da je od toga

Evo i moje psenice Sejan je balaton sa zatanjiranim 150 kg MAP-a i 250 kg UREA na pocetku marta. Prskano od korova, od bolesti nije, a od leme pre mesec dana od toga su i tragovi.

Iskreno se nadam da ce da pokrije torskove.

2013-06-14-149.jpg
2013-06-14-152.jpg
2013-06-14-150.jpg

2013-06-14-151.jpg

Bogami kakve se temperature najvaljuje za sredinu nedelje i kraj i preko 40 C ne bi me cudilo i da psenica stigne za sledeci vikend.,sto nije dobro.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh