Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čak ni na agroupozorenju nije spomenuta ova buba kao potencijalna štetočina nego samo lema melanopus. Na nekim prekookeanskim sajtovima se ova buba smatra štetočinom. Ona slika oko koje smo počeli je nejasna pa ja još uvek ne bih isključio ni onu bezazlenu smrdibubu. Meni više liči na to, ali mi puno znači i to što nam je skrenuta pažnja i na pojavu ovog žitnog pivca.

Moja psenica slikana danas
zito-za-poljoinfo.jpg

Gledajuci slike mislim da je ova buba sto je na mom zitu takodje zitni pivac ako se ne varam??
neka-buba.jpg

Kod mene zitnog pivca ima svake godine, ali uvek je to zanemarljiv broj i sve prodje bez stete, a i uglavnom su u ovoj pozi kao kod tebe na slici :osmeh:.

Pa dok ne jedu zito meni ne smeta nek rade sta oce :haha: Nego sta savetujete da prskam ili da ih ne diram jer ih ima samo na krajevima i do komsija?

KLAS TRUNE, TOKSINI PRETE
Novi Sad, 30. maj 2013.
PSENICA30.5..JPG
Vetrovi i jake kiše uticali su da pšenica u Vojvodini u pojedinim reonima polegne, o čemu još ne postoje pouzdani podaci, ali se zbog ovakvog stanja polja očekuje manji rod.
Prof. dr Branko Marinković, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, o ovoj pojavi za „AgroServis” kaže:- Nedostatak sunčanih dana potpuno je doprineo da pšenica ostane polegnuta i da klas počne da trune – kaže dr Marinković i napominje da od poleglih površina ne treba očekivati nikakav rod.Ovaj iskusni stručnjak kaže da se na pšeničnim poljima primećuje i fuzarijum i da sa prognozama o obimu i kvalitetu ovogodišnje žetve treba sačekati.Veća pojava fuzarijuma sa aflatoksinom u zrnu pšenice znatno bi otežalo otkup, jer većina silosa nema dva usipna koša, niti robu razvrstava po kvalitetu. Kako saznaje „AgroServis”, Prognozno izveštajna služba za zaštitu bilja AP Vojvodine objaviće iduće nedelje detaljniju analizu o zahvaćenosti fuzarijumom pšeničnih polja.Stručnjaci tvrde da su toksini iz zrna pšenice veoma štetni i da to zrno jedino može biti upotrebljeno za industrijski alkohol ili kao gorivo u termoelektranama.Pre pet godina, iako je evidentirana veća pojava fuzarijuma u pšenici, ona je završila u mlinovima.

"agroservis"

- - - - - - - - - -

Loše nam se piše...

Znaci poceli su na vreme da "pripremaju"teren za otimanje psenice i dokrajcivanje nas paora sa niskom otkupnom cenom i klasiranjem koja valja a koja nevalja! Banda lopovska!:: Јако_бесан ::

attachment.php

balaton danas slikan,ta psenica je bila gotova,prvo je voda udavila jer je njiva takva,tesko se razvijala a kasnije je zapekla nezapamcena susa u ovom periodu,mislio sam da je kraj,hvala bogu popravila se posle kise,sada sve zavisi od vremena

Афлатоксин се није ни помињао до скоро, као да никада није ни постојао. Сад га има свуда, и ништа није за употребу... Само да се дигне бука и спусти цена наших производа. А то што су природне непогоде (ветар, лед, поплаве...) утицале да се умањи род, то нема везе. То не утиче на цену. Шта ће они мучени људи што им лед потаманио усев, па они ће бити у дебелом губитку, а они би још да снизе цену пољ. производа...

Ponekad se zapitam dokle cemo bre da ih trpimo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sramota je to sto nam rade... Po najvecoj vrucini i po najvecoj hladnoci po najvecem nevremenu smo nekad na njivama,kad pogledam sebi u ruke (i vidim samo zuljeve) pomislim ima li bre pravde i za nas sto jednostavno zivimo od toga sto proizvedemo.... Ja mislim da nece narod moci jos dugo ovako.. PA kud pukne nek pukne... Morao sam da akzem sta mi je na dusi... ::jako_besan::

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh