Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene svi kukaju da ce da prestanu da seju Kukuruz jer njive ocajno izgledaju pola nije niklo a gde je niklo korova koliko hoces... Ja sam medju ovima sto je slabo niko... Svi kazu kod Psenice najmanji posao e sad ko ce ga znati... Tako bar kod mene u selu svi pricaju... Da li mi verujete da kod mene ima 50% koji jos uvek ni jedne godine nisu prskali Psenicu... Samo poseju bace vestak i cekaju Zetvu.. :osmeh:
Ciro znas i sam,neprskaju zato sto se sve melje za stoku i u jarmu.Isti slucaj je i kod mene sto se psenice tice,fala bogu kukuruz mi je dobro nikao.:)

Da dodjete da vidite kako izgleda atar kod mene pa to je tuga.... Dobra Psenica (da ne kazem najbolja) je sva popadala,ima psenice sacuvaj boze pesejane sad u prolece... Psenice trenutno najvise u ataru od kad ja pamtim (sto i nije bas mnogo) ali slabo kod koga ce Psenica ove godine da obori rekord... Za sad mogu da kazem da imama mnogoooooo mnogooo bolju Psenicu nego prosle godine ali sito tako nesmem da tvrdim da je bolja od one od pretprosle godine...

Ja sam jedini u mom kraju prskao pšenicu. Prvi put Artea ili Falcon, a drugi put Duett ultra + Fastac.
Što se tiče efekata nisam nešto oduševljen. Na Simonidi ima fuzariuma više nego kod onih što nisu prskali. Jedino mi se čini da je lisna masa kod mene u boljem stanju nego kod drugih.
Kad udje kombajn videćemo rezultate. Najviše se plašim da ne polegne jer je počela da se prolama na 5-10% površine.

evo moje zito sorta ns 40s, posejano 3.novembra. 190kg/lanac semenskog zita, 200 kg/lanac 3 x 16, u prolece 200 kg/lanac AN-a.

- - - - - - - - - -

ne umem da stavim slike.kako da ih postavim?

pozz!

2vis7es.jpg

Dakle, evo mog zita Ns 40s.

- - - - - - - - - -

r0cks5.jpg

- - - - - - - - - -

2dgum83.jpg

- - - - - - - - - -

67sgfa.jpg

- - - - - - - - - -

10qatxv.jpg

kako vam izgleda?

- - - - - - - - - -

303iszl.jpg

- - - - - - - - - -

2818shw.jpg

Moja psenica danas slikana. Seme sa tavana,agrotehnika:Oranje,Tanjiranje,Drljanje. Seme baceno rasturivacem i zadrljano. Od vestaka samo UREA 250kg/ha i Folijalna prihrana u prskanju herbicidima i Funglicidima.
slika1271.jpg

Po ovome ispada da je za stoku opasno da se prska a ovo što ide u mlinove za pekarsku industriju - nije opasno. :sta:

I za ljude i za stoku je potencijalno opasno po ljudsko zdravlje žito koje se NE PRSKA zato što fungicidi imaju karencu koja je obezbeđena vremenom primene, dok mikotoksini koji se u ovakvim godinama pojavljuju u neprskanim pšenicama imaju trajnu karencu.

Pošto je reč o herbicidima konkretno, tek su njihove karence obezbeđene vremenom primene, a i korovske biljke mogu da budu veoma otrovne, kao što je na primer bulka, tatula ili čak i kukuta u ovakvim godinama.

- - - - - - - - - -

Nisi me razumeo,nekazem da prskano zito nevalja,nego nebacaju pare da prskaju jer nije bitno dal ce imati malo trave ili ne,dok kad prodajes u silose normalno da je bolja da je cistija.

Ne bih se ja složio sa tim da su osnovne agrotehničke mere bacanje para ni u kom slučaju. Razumem da se preskoči tretman herbicidom ako objektivno nema potrebe(čist usev). Ali ostaviti da raste bunika u pšenici zato što će stoka da je jede - to ne mogu da prihvatim kao racionalno razmišljanje. Pogotovu mi se ne sviđa taj potcenjivački odnos prema stočnoj hrani: "To je za stoku, nije za jelo". A za čega je ako nije za jelo? Čega radi držimo stoku? Sve što stoka pojede dospe na kraju u naša usta jer smo mi na vrhu lanca ishrane.

Ne vidim dobro, ali liči mi na mladu smrdibubu(pentatoma rufipes). Puno žito bude toga u vršidbi. Smrdibuba, koliko ja znam, ne nanosi štetu. Daj Bože da je samo to! U svakom slučaju jeste nešto iz reda stenica.

Ma ovo moja drugacije izgleda.Danas kada sam obisao zita tu sam bubu nalazio ,ali ima je samo na apacu,na NS 40 S je nema,ima je dosta na krajevima i sve se pare pa reko da nisu neke opasne?

ja mislim da je to ona sto sisa vlat a mozda i gresim.ako ih kasnije ima jako puno na vlatu onda je sigurno ta.mada moguce da jeste vec su pocele a sto vise sazreva zito i njih je sve vise i vise.prskaju se lebaycid-om ili fenitrotion-om.

Ja sam danas išao u lov na insekte. Obišao sam prvo krompir i malko usput rukama ubijao zlatice. tek su počele, biće prskanja ovih dana. Svratio sam i na pšenicu da vidim ima li leme kojim slučajem. Nisam prskao insekticidom preventivno i ne činim to nikada bez preke potrebe za razliku od fungicida koji primenjujem neizostavno. Zato mi žita u žetvi budu u glavnom puna smrdibuba. To ne smeta stoci da pojede zajedno sa tritikalom, samo ima više proteina. :haha: Moram da napomenem da karence insekticida za tretman žita protiv žitne pijavice, baš i nisu o.v.p. kao herbicidi i fungicidi. Insekticidi su u glavnom višenamenski pa je poštovanje karenci na savesti domaćina.

Toliko sam se okomio na bube danas da je moralo da se završi prskanjem. Došao komšija kao naručen da mu uslužno oprskam lucerku od buvača(phyllotreta spp.)

Zitni pivac
o5466e5679df3a.jpg

Na pojedinim parcelama uočena je značajna pojava žitnog pivca. Na manjim površinama oni se mogu naći na celim njivama, a na većim se obično zadržavaju samo na ivicama. Insekti se hrane na zrnima koja su u fazi mlečne ili mlečno voštane zrelosti. Ukoliko se u proseku konsatuje više od 3 insekta po metru kvadratnom, preporučuje se suzbijanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh