pujol
Član
Moje psenice su ubedljivo najmanje u polju.Onaj cycocel ih ubio samo tako![Osmeh :osmeh: :osmeh:](/styles/default/xenforo/smilies/poljoinfo/icon_biggrin.gif)
![Osmeh :osmeh: :osmeh:](/styles/default/xenforo/smilies/poljoinfo/icon_biggrin.gif)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pronasao sam,hocu da izracunam potencijalni prinos,malo mi dosadno ovih dana,pa sam danas isao na parcele pored puta,i ubrao sam po 10 klasova sa svake njive, i simonide sam dobio 43,75 zrna a sa NS 40S 31.6 prosek i dalje ne mogu nikakoLako je pronaći samo koristi google: http://www.nsseme.com/6646-kako-naj...sorti-psenice-jecma-tritikalea-201213-godini/
Hvala,i sam polovinom od toga cu biti izuzetno zadovoljanmeni je matematika jaca strana mada ne verujem da ce se uklopiti sa praksom ali ovako... ako sam razumeo to je broj zrna u proseku po klasu.. evo za simonidu.. 43.75 zrna X (visoke i stabilne prinose ostvaruje pri sklopu od 680-720 klasova/m2 koji se ostvaruju setvom 550-600 klijavih zrna/m2) ovo je sa sajta ns-a a mi cemo uzeti neka to bude 650 klasova/m2
imamo 43.75*650 klasova to mu dodje oko 28437 zrna na m2
masa 1000 zrna je po katalogu od 42-47grama.. mi cemo uzeti neka to bude 45 znaci 28437/1000*45.. to je 1280 grama po m2..
znamo da je 1 kj 5750m2 dobije se 6900 kg/kj ili 12.8 tona po hektaru, pola bacis u vodu jer je u praksi sve drugacije i dobijes prinos koji te ocekuje..![]()
nemoj da se opterecujes matematikom,hvala bogu na kisi i daj boze da se sacuva jos ovaj mesec koji je prostao do zetve,potencijalni prinos moze da se izracuna priblizno a mozda i nemoze,ja to od oka i promasim za najvise tonu po h.Pronasao sam,hocu da izracunam potencijalni prinos,malo mi dosadno ovih dana,pa sam danas isao na parcele pored puta,i ubrao sam po 10 klasova sa svake njive, i simonide sam dobio 43,75 zrna a sa NS 40S 31.6 prosek i dalje ne mogu nikako![]()
neznam za simonidu ali znam za balaton da treba oko 400zrna po metru kvadratnom,on se seje od 1.7do 2kg po aru a mislim i da ns 40 ide tako.ali kada se sabere 400semenke moraju da daju najmanje 3klasa,ja sam imao prosle godine i po 9 iz jedne ali to moze kada je dobra godina i kada nije previse gusta,psenica je cudo moze mnogo da iz bokori,najvaniji su uslovi u kojima rasteGde bih mogao da pronadjem podatak koliki bi trebao da bude broj biljaka po Ha psenice na jednom kvadratnom metru,interesuje me Simonida i Ns 40S ?
Mislim da je u pitanju livadarka...........bas sam je danas video na jednoj njivi zasejanoj psenicom......ja ima problem na jednoj parceli svake god izadje korov iznad psenice ali samo u maju, ne znam da li je pirevina, dali livadska, ali je slicnma kao psenica raste iznad psenice i napravi kao mali klasic? zna li neko sta je u pitanju? da li bi valjalo total posle vrseili ore sejanja
odlicna je,kad zavrsis zetvu javi kakav je prinos bio,hteo sam da je probam ove godine ali nestalo semena.Sirtaky KW![]()
pa ovako je rađeno 100kg map zaorano /kj,100kg urea /kj I prihrana 100 an/kj II prihrana zaštita falcon + ekobooster, druga zaštita prosaro + decis sejano 120 kg semena po kj.isti slucaj i kod mene
ajd napisi koji podatak
extra izgleda
Jutros slusam kazu bice odlican rod 5,5tona po ha prosek pa jebote to treba da bude po jutru malte ne .