pujol
Član
Moje psenice su ubedljivo najmanje u polju.Onaj cycocel ih ubio samo tako
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pronasao sam,hocu da izracunam potencijalni prinos,malo mi dosadno ovih dana,pa sam danas isao na parcele pored puta,i ubrao sam po 10 klasova sa svake njive, i simonide sam dobio 43,75 zrna a sa NS 40S 31.6 prosek i dalje ne mogu nikakoLako je pronaći samo koristi google: http://www.nsseme.com/6646-kako-naj...sorti-psenice-jecma-tritikalea-201213-godini/
Hvala,i sam polovinom od toga cu biti izuzetno zadovoljanmeni je matematika jaca strana mada ne verujem da ce se uklopiti sa praksom ali ovako... ako sam razumeo to je broj zrna u proseku po klasu.. evo za simonidu.. 43.75 zrna X (visoke i stabilne prinose ostvaruje pri sklopu od 680-720 klasova/m2 koji se ostvaruju setvom 550-600 klijavih zrna/m2) ovo je sa sajta ns-a a mi cemo uzeti neka to bude 650 klasova/m2
imamo 43.75*650 klasova to mu dodje oko 28437 zrna na m2
masa 1000 zrna je po katalogu od 42-47grama.. mi cemo uzeti neka to bude 45 znaci 28437/1000*45.. to je 1280 grama po m2..
znamo da je 1 kj 5750m2 dobije se 6900 kg/kj ili 12.8 tona po hektaru, pola bacis u vodu jer je u praksi sve drugacije i dobijes prinos koji te ocekuje..
nemoj da se opterecujes matematikom,hvala bogu na kisi i daj boze da se sacuva jos ovaj mesec koji je prostao do zetve,potencijalni prinos moze da se izracuna priblizno a mozda i nemoze,ja to od oka i promasim za najvise tonu po h.Pronasao sam,hocu da izracunam potencijalni prinos,malo mi dosadno ovih dana,pa sam danas isao na parcele pored puta,i ubrao sam po 10 klasova sa svake njive, i simonide sam dobio 43,75 zrna a sa NS 40S 31.6 prosek i dalje ne mogu nikako
neznam za simonidu ali znam za balaton da treba oko 400zrna po metru kvadratnom,on se seje od 1.7do 2kg po aru a mislim i da ns 40 ide tako.ali kada se sabere 400semenke moraju da daju najmanje 3klasa,ja sam imao prosle godine i po 9 iz jedne ali to moze kada je dobra godina i kada nije previse gusta,psenica je cudo moze mnogo da iz bokori,najvaniji su uslovi u kojima rasteGde bih mogao da pronadjem podatak koliki bi trebao da bude broj biljaka po Ha psenice na jednom kvadratnom metru,interesuje me Simonida i Ns 40S ?
Mislim da je u pitanju livadarka...........bas sam je danas video na jednoj njivi zasejanoj psenicom......ja ima problem na jednoj parceli svake god izadje korov iznad psenice ali samo u maju, ne znam da li je pirevina, dali livadska, ali je slicnma kao psenica raste iznad psenice i napravi kao mali klasic? zna li neko sta je u pitanju? da li bi valjalo total posle vrseili ore sejanja
odlicna je,kad zavrsis zetvu javi kakav je prinos bio,hteo sam da je probam ove godine ali nestalo semena.Sirtaky KW
pa ovako je rađeno 100kg map zaorano /kj,100kg urea /kj I prihrana 100 an/kj II prihrana zaštita falcon + ekobooster, druga zaštita prosaro + decis sejano 120 kg semena po kj.isti slucaj i kod mene
ajd napisi koji podatak
extra izgleda
Jutros slusam kazu bice odlican rod 5,5tona po ha prosek pa jebote to treba da bude po jutru malte ne .