Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
meni je matematika jaca strana mada ne verujem da ce se uklopiti sa praksom ali ovako... ako sam razumeo to je broj zrna u proseku po klasu.. evo za simonidu.. 43.75 zrna X (visoke i stabilne prinose ostvaruje pri sklopu od 680-720 klasova/m2 koji se ostvaruju setvom 550-600 klijavih zrna/m2) ovo je sa sajta ns-a a mi cemo uzeti neka to bude 650 klasova/m2

imamo 43.75*650 klasova to mu dodje oko 28437 zrna na m2
masa 1000 zrna je po katalogu od 42-47grama.. mi cemo uzeti neka to bude 45 znaci 28437/1000*45.. to je 1280 grama po m2..
znamo da je 1 kj 5750m2 dobije se 6900 kg/kj ili 12.8 tona po hektaru, pola bacis u vodu jer je u praksi sve drugacije i dobijes prinos koji te ocekuje..:)

Ima nekih velikih ponegde valjda nece biti vece stete
slika587.jpg

meni je matematika jaca strana mada ne verujem da ce se uklopiti sa praksom ali ovako... ako sam razumeo to je broj zrna u proseku po klasu.. evo za simonidu.. 43.75 zrna X (visoke i stabilne prinose ostvaruje pri sklopu od 680-720 klasova/m2 koji se ostvaruju setvom 550-600 klijavih zrna/m2) ovo je sa sajta ns-a a mi cemo uzeti neka to bude 650 klasova/m2

imamo 43.75*650 klasova to mu dodje oko 28437 zrna na m2
masa 1000 zrna je po katalogu od 42-47grama.. mi cemo uzeti neka to bude 45 znaci 28437/1000*45.. to je 1280 grama po m2..

znamo da je 1 kj 5750m2 dobije se 6900 kg/kj ili 12.8 tona po hektaru, pola bacis u vodu jer je u praksi sve drugacije i dobijes prinos koji te ocekuje..:)
Hvala,i sam polovinom od toga cu biti izuzetno zadovoljan :osmeh:

ja ima problem na jednoj parceli svake god izadje korov iznad psenice ali samo u maju, ne znam da li je pirevina, dali livadska, ali je slicnma kao psenica raste iznad psenice i napravi kao mali klasic? zna li neko sta je u pitanju? da li bi valjalo total posle vrseili ore sejanja

Pronasao sam,hocu da izracunam potencijalni prinos,malo mi dosadno ovih dana,pa sam danas isao na parcele pored puta,i ubrao sam po 10 klasova sa svake njive, i simonide sam dobio 43,75 zrna a sa NS 40S 31.6 prosek i dalje ne mogu nikako :sta::osmeh:
nemoj da se opterecujes matematikom,hvala bogu na kisi i daj boze da se sacuva jos ovaj mesec koji je prostao do zetve,potencijalni prinos moze da se izracuna priblizno a mozda i nemoze,ja to od oka i promasim za najvise tonu po h.:osmeh:
prinos psenice moze dosta da varira,nezna se kakvo ce vreme biti jer zrno moze da bude i teze i lakse i to moze da bude 10-15% razlike,sve sto je veca hlebnost veca je i masa a za hlebnost je bitno i vreme,nadam se da nece biti vise velikih vrucina jer to nepogoduje psenici u ovom staijumu,ovo je sada idealno vreme.

- - - - - - - - - -

Gde bih mogao da pronadjem podatak koliki bi trebao da bude broj biljaka po Ha psenice na jednom kvadratnom metru,interesuje me Simonida i Ns 40S ?
neznam za simonidu ali znam za balaton da treba oko 400zrna po metru kvadratnom,on se seje od 1.7do 2kg po aru a mislim i da ns 40 ide tako.ali kada se sabere 400semenke moraju da daju najmanje 3klasa,ja sam imao prosle godine i po 9 iz jedne ali to moze kada je dobra godina i kada nije previse gusta,psenica je cudo moze mnogo da iz bokori,najvaniji su uslovi u kojima raste

- - - - - - -

- - - - - - - - - -

procitao sam negde za ns40 od 220do 240kgh u optimalnom roku

ja ima problem na jednoj parceli svake god izadje korov iznad psenice ali samo u maju, ne znam da li je pirevina, dali livadska, ali je slicnma kao psenica raste iznad psenice i napravi kao mali klasic? zna li neko sta je u pitanju? da li bi valjalo total posle vrseili ore sejanja
Mislim da je u pitanju livadarka...........bas sam je danas video na jednoj njivi zasejanoj psenicom......

Nista posebno,ima hektolitar kao i ostale strane sorte,kum je imao prosle godine na prvoj klasi zemlje,izbacio je u momentu....

Pa zbog hektolitra . Nikola i Balaton je strana sorta .
Za livadarku kod herbicida koristiti Husar , zavisno od momenta primjene , smanji količinu korova , a ako se kasnije primjenjuje i totalno nestane livadarke.

Jutros slusam kazu bice odlican rod 5,5tona po ha prosek pa jebote to treba da bude po jutru malte ne .

Pazi, ovde se govori o proseku! U prosek ulazi i onaj najgori uzorak od 15q/kj i to jako obara prosek, a mnogo je površina i takvih.
Višegodišnji državni prosek je oko 4t/ha, a mi se radujemo tek ako nam rodi oko 40q/kj. Državni prosek smatramo neuspehom. Ja sam onih nesrećnih, poplavnih sezona 2009./2010. i 2010./2011. Imao državni prosek zato što mi je pola njive ili cela njiva bilo u vodi. Kad se vršilo, 2011. pola njive je kombajn trčkarao po njivi, a pola se gušio siroma' ZMAJ 141.
Iste te ili prethodne sezone je ekonomija pre privatizacije na svoje ogromne table posejala svoje "tavansko" žito. Baš je bilo jadno, retko i sivo(bolesno). Šta mislite koliko takvi slučajevi obaraju prosek?! Tada niko nije postavljao pitanje o mikotoksinima koji idu direktno u 'lebac.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh