Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem je sto ti Fuzarijum kad uocis kasno je za sve,nema onda prskanja,to znam i odgovorno tvrdim,ja sam nagazio i vidim da standardnog prinosa bez toga nema,kao rak kod coveka,cuti pa se i provuces,a negde metastazira i fik i gotovo....

Pa ne ubodes prave sorte.Konkretno na Apaca se neki zale a neki ga hvale,ja ga sejem svake godine,ne puno oko 10kj i nikad lose nisam prosao sa njim,uvek sam imao bolji prinos na Apacu nego na bilo kojoj NS sorti u istim uslovima proizvodnje.
Mislim da nisi u pravu ?!?
Ja sejem NS Rapsodiju zadnjih 4-5 god. i niko u selu nije imao više Apača do sada od mene
Predprošla godina je totalno podbacila( rod nešto manje od 3 t /kj) tako da je i hektolitar bio jako slab oko 70 i tu sam bio približno sa Apačom a svih ovi godina hektolitar se kreće 82 - 84 a prinos od 3,8 do 4.8 t/kj

Sad sam obišao pšenicu koju je tukao led.Klas stoji i nije presečen.Na pojedinim mestima je udaren i počeo je da se suši.Najviše me brine što je zastavičar isečen na rezance. Koliko to može da utiče na prinos i koliko treba da se brinem zbog toga ?

Tu gde je udaren klas bice oboljenja i nece biti zrna,opasce malo prinos,nije dobro ni zastavicar u takvom stanju,posto preko njega gura hranu u zrno,on je nosilac prinosa,zato se i radi tretman prvi put od bolesti i insekata.Nemoj se mnogo jediti,bice nesto.

Mislim da nisi u pravu ?!?
Ja sejem NS Rapsodiju zadnjih 4-5 god. i niko u selu nije imao više Apača do sada od mene
Predprošla godina je totalno podbacila( rod nešto manje od 3 t /kj) tako da je i hektolitar bio jako slab oko 70 i tu sam bio približno sa Apačom a svih ovi godina hektolitar se kreće 82 - 84 a prinos od 3,8 do 4.8 t/kj
Nisam pisao napamet nego ono sto se kod mene desavalo i na mojoj zemlji,tako da sam u pravu 100%.Sigurno da je bilo u selu jacih prinosa sa NS sortama,u to ne sumnjam ali pisao sam iskljucivo za moje iskustvo i moju proizvodnju.

ddragan

user-online.png

Nisam mislio ništa loše , samo sam preneo moja iskustva o rodu Apača i Rapsodije u nekoliko zadnjih godina
Svako seje ono što misli da je najbolje ,a ja sa Rapsodijom imam mnogo dobra uskustva

Naša najlošija pšenica a još nismo reagovali pravovremeno , pa će i lema odneti deo prinosa.Danas je oprskana.
Posejana je na vreme ,dobila je đubriva kao i ostale ali je kasnije krenula.
Evo kako izgleda jak napad leme,normalno nije baš cela površina ali ima dosta mesta gde su vidljiva oštećenja.

Danas malo obilazio psenicu zabrinut zbog Leme... Kod mene je nema za sad (ni jedna jedina) ali vidim da na nekoliko njiva Lema unistila skroz Psenicu,dal vlasnici nisu oblazili ili misle da je to bezopasno... :sta: Kasno sam krenuo i nisam uspeo sve njive da obidjem sutra moram na ostata da odem.. Nisam slikao svaku njivu jer bi bilo previse...

IMG1806.jpg

IMG1802.jpg

Ove njive prvi put ja obradjujem i bile su toliko zakorovljene da mi je pao kamen sa srca kad uopste vidim da ima psenice na njima... Jedno pitanje do kad vreba opasnost od Leme??? Kod mene je nema za sad jer postoji mogucnost da se pojavi??? Dal sme da se prska sad kad je u cvetu Psenica??? I kad je zadnji rok za prskanje??? Jer Lema mozeda ga napadne sve do zetve???? :sta: Nikad nisam imao problema sa Lemom nadam se da necu ni ove godine....

Nije ni cudo sto je polegla,straobalno izgleda gde je ostala....samo da ne bude slame,a prinosa malo morgen.
photo0032.jpg

Naša najlošija pšenica a još nismo reagovali pravovremeno , pa će i lema odneti deo prinosa.Danas je oprskana.
Posejana je na vreme ,dobila je đubriva kao i ostale ali je kasnije krenula.
Evo kako izgleda jak napad leme,normalno nije baš cela površina ali ima dosta mesta gde su vidljiva oštećenja.

koliko prinosa moze odneti lema po hektaru ako se ne oprska? sa cim je najbolje tuci lemu?

Danas mi pricao jedan stariji zemljoradnik da su nekada problem sa lemom resavali tako sto su dvojica vukli vrengiju po psenici da bi je oborili sa lista... :sta:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh