Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Milose ne citas lepo postove u nazad,pitao je da li su cene iste.
Nikola ja skoro sve imam LG psenice i nisam primetio da ima bilo kakve bolesti...Nikol i Apac ubedljivo najjaci,za sad.

@Matic
:haha::haha::haha:

Brat od strica ima Nikol. Za sada nista posebno ne izgleda a radjeno je sve isto kao i na mom Balatonu. Videcemo na vagi.

Pa ne ubodes prave sorte.Konkretno na Apaca se neki zale a neki ga hvale,ja ga sejem svake godine,ne puno oko 10kj i nikad lose nisam prosao sa njim,uvek sam imao bolji prinos na Apacu nego na bilo kojoj NS sorti u istim uslovima proizvodnje.

Jos ima neke nade!
img1287.jpg

img1292.jpg

img1291.jpg

Citao sam ja postove, znam sta su pisali...samo sam ga pitao informativno, posto verujem da je sejao i to jer radi dosta zemlje! znam da su kucali o tome u koji rang ide Apach ali iste god ista prica i na kraj nista...

Biće to dobro Kiš samo prskaj što pre.NJu je oluja srušila po suvom zato se i pridigla, dobro je.
Kiš to je ona što je bila povaljana ako negrešim?

@Milos88
Sejao sam ga cim je izasao i jos godinu dve,nikad hetolitar nije presao 80,treba ga sejati oko 150kg/kj,lema ga nece tako,rdja ga obozava i lako se vrse,NS bez problema ima 80 hektolitar...

@Kish
Jel sam kaz'o da ce se podici,samo ga obavezno prskaj i ako je precvetao,znaci ce mu.

P.S Od inostranih sorti trenutno je najbolji Ingenio,al i on nema veci hektolitar od 80,ima atraktivan klas kockast,lepo se vrse,nije visok,nece ga tako bolest i lema.A moje favorite znate i neodustajem od njih.

@dragan opusteno! :)) @nikola...eto to me je interesovalo, nisam znao da treba 150kg, kod nas svi seju knap 120 ili 130kg...a za hektolitar se slazem...hvala na inf :)

Nema na cemu,pusti te price 100kg/kj,to moze u idealnu pripremu sa idealnom sejalicom,da nikne svako zrno,da ga ne prca mis,da odma padne kisa itd...
Igraj te se,napravite ogled,na jednoj njivi,pa cete videti sta je sta...

Ja sam posejao Balaton 500 kg na 4,8 kj , radi probe i na oko mi se čini da mi je najlošija pšenica ove godine.
Ubuduće ništa ispod 130-140 kg po kj ne sejem. No vaga će dati završnu reč.

Treba uzeti sve u obzir,ja sam našao bolju računicu da sejem Simonidu i Zvezdanu.Po prinosu su u rangu sa nekim izvikanim sortama a o kvalitetu da i ne govorim.Nisam ih tretirao ni sa regulatorom rasta,ni sa fungicidima a izgledaju odlično.Tu sam već u debelom plusu,pogotovo što se ne očekuje neka velika cena.

Ja ocekujem,ne sad kasnije,posto ga nema,a i ovo sto ima posejano ne lici ninasta,ima zita i zitista,retko ko je uradio kako bog zapoveda...

Željko od kada sam se opekao 2010 godine koristim fungicide.Nisu oni toliko skupi koliko može da se izgubi ne tretiranjem.

Pšenica se bez obzira koja je sorta može uraditi "kako Bog zapoveda"tako da to nije presudno_Ove godine sam se nagledao svega,sa fungicidima je pšenicu radio i ko treba i ko ne treba a većina nije trebala.Mnogi su previše naivni i nasedaju olako na reklamne trikove kojekakvih firmi.
@Marko
Situacija na njivi se mora pratiti,nije rešenje bacati hemiju napamet ili na nagovor trgovaca a upravo se to može videti u većini slučajeva.Ako postoji potreba,naravno da je potrbno uraditi tretiranje a u suprotnom to je čisto bacanje para.

Željko od kada sam se opekao 2010 godine koristim fungicide.Nisu oni toliko skupi koliko može da se izgubi ne tretiranjem.
razumem te potpuno,ali ja nemam problem sa psenicom sto se tice bolesti,do sada jos ni jednom nisam prskao od bilo koje bolesti,bavim se psenicom7-8 godina ja sam sitniji proizvodjac sa 5h ali ove godine po prvi put psenica mi nije na visokom nivou a jedini razlog je velika kolicina padavina koja je prosto davila psenicu koja nije mogla ni da izbokori kako treba,prosle godine na Balatonu imalo je po 8 i 9 stuka iz jedne semenke a sada po 3-4 i oni nisu idealni,veliki problem predstavlja i susa sada,kise nije bilo a na njivi je kao na betonu tvrdo i zemlja je ispucala vide se zile od psenice,ima dubinske vlage ali ne i povrsinske,sama stuktura zemljista nije pogodna za velike kolicine padavina.sto se tice prihrane sa ureom isprobao sam pre nekih mesec ipo dana na jednoj parceli i to u kocentraciji maksimalnoj 30%,to sam odradio rucno,obelizio sam i nemogu da vidim razliku,psenica je odlicna i za sada nema razlike a sto je najvaznije nije izgorela,nisam ranije prskao psenicu u vreme klasanja zato me je zanimalo moze li urea sada i koliko,ali ipak cu da odustanem jer nezelim vise da mucim sebe kada vreme nije kako treba,protiv prirode se nemoze,nadam se da cu na toj parceli izvuci prosek od bar 3.5 - 4th ako padne kisa uskoro jer ima nade za toliko,ja sam planirao 6t ali kada nesto nece onda nece:sta:.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh