Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas svratim na jednu parcelu gde mi je pšenica, kad, imam šta i da vidim. Na par mesta u njivi ovakva je situacija. Sorta je Balaton, sejana 18. oktobra, predusev kukuruz. Seme je moje, prošlogodišnji rod, tretirano i protiv bolesti i protiv truleži klasa.
Šta ovo može da bude? Nije bilo pre ovog snega i zahladjenja. Da li je zbog toga?

img0800.jpg

img0791.jpg

img0795.jpg

img0805.jpg

Kasnije odem i na druge parcele, nema ovoga kao na prvoj, ali su vrhovi žuti. Na ove dve slike je Simonida, semenska, sejana 26. oktobra, predusev pšenica.
simonida-2.jpg

simonida-1.jpg

Obišao sam i još neke parcele od komšija i svuda je situacija ista. Imali smo izuzetno jak mraz za protekli vikend.

Hoće li se oporaviti od ovoga? Koliko ovo utiče na smanjenje prinosa?

Ovo sam primetio juče kada sam se vraćao iz Bačke.Na relaciji N.S-Inđija iz auta se jasno vide ovakve pšenice.

Oporavice se,nego one prve slike mi ne lice na posledice mraza.Obrati paznju za par dana kako se ti krugovi gde je zuta psenica ponasaju,da li se sire,i da li se psenica popravlja ili pogorsava na tim mestima.

Ista je situacija i kod nas u ataru. Velike psenice su dobile lep samar od mraza, dok na onim manjim se gotovo nista ne primeti. Da li ce i koliko stetiti pseniciostaje da se vidi. Ja licno mislim da ce biti stete, ali se nadam samo male, mada kako mi neke psenice izgledaju bojim se da nece bas dobro proci.

Bacio pogleda na par psenica danas u ataru, oni koji su ranije djubrili, pocetkom feb sa ureom imaju manje ostecenja od mraza nego li oni koji su krajem feb isli sa anom. Sve je to jos trava oporavice se se cim se stabilizuju temperature, mada kazu mraz za vikend.

Do sada mi nije bilo potrebno da znam kada je koje kolence ::sramota::, pa nisam siguran, inače sam napipao jedno, pa mi čudno. Ako nije prešlo drugo, mirno ću spavati.

I mene isto muci to sa kolencetom! Jel moze neko kada bude obilazio njivu da izbaci sliku kako izgleda to kolence,i malo da nam pojasni.

Jutros dok sam išao za NS gledam pšenice pored puta (što radim svakog dana), i primetim veliku razliku u odnosu na juče. Jutros izgledaju kao da je brener prešao preko njih. Baš izgleda strašno. Još najlošije izgledaju one koje su do juče bile najbolje. Ova godina će kanda biti veoma interesantna.

Vi ste bar prihranili a ja nemogu u njivu ni da prihranim a ni špricam . Kako najavljuju ponovo kišu i sneg + mrazevi izgleda a će ostati herbicid i đubrivo još duuuugo u šupi.Daj bože da i ode na n jive.

Ja juce prihranio 40kj,ostalo jos,jbg kisa zeznula,danas bi sve zavrsio,ma ne sekiram se zavrsice se sve kako treba,za spricanje ima vremena do zastavicara,a i temperature su niske,tako da....

@Darko Dren
Sto si sejao ziti na zito,vidis kako propada Simonida,na drugoj slici,tamo gde je slama ...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh