Novii, i jesi u pravu i nijesi.
Kangala ima i u Evropi. U Bosni, chini mi se, postoji odgajivachnica Kangala. Tachno je da je jako teshko nabaviti dobar primjerak Kangala, ali vjerujem da ljudi koji su se dali u odgoj, nijesu uzeli bash neku loshu krv, tako da i u njihovim leglima, pretpostavljam, moze da se dodje do solidnog primjerka.
Shto se Kavkazaca tiche, opet si na neki nachin u pravu.
Tachno je da su Kavkaski ovchari usled popularnosti platili ceh, ali ne u toj mjeri da im je karakter toliko "oshtecen". Ja sam imao Kavkaske ovchare nekih 13-14 godina i odlichno ih poznajem. Imao sam muzjaka koji je proshle godine uginuo od posledica borbe sa vukovima. Imao je oko 3 godine.
Taj pas je iz odgajivachnice "Ruski izvor" iz Beograda. Uzeo sam ga kao shtene i podizao u urbanim uslovima. Na specijalki u Surchinu je bio najbolji Kavkaski ovchar kod sudije iz Rusije. Medjutim, u Podgorici je pretproshle godine bilo nesnoshljivo vruce i dao sam ga kod nekog prijatelja koji se bavi kozarstvom na Rumiji, planini iznad Bara. Char, tako se zvao taj Kavkazac, dok je kod mene bio, chim vidi neku drugu zivotinju, htio je da je napada. Kad je doshao kod ovog chovjeka, posle nekog vremena, postao je izuzetan chuvar koza. Ja nijesam mogao da vjerujem da je to isti pas. Kasnije sam chuo da je imao dvije borbe sa vukovima. Prvu je prezivio i oporavio se, a posle druge je uginuo od rana koje je zadobio.
Chovjek kod kojeg je bio, plakao je kao malo dijete kad je Char uginuo.
Napominjem da je Char imao vec dvije godine kad je otishao kod tog chovjeka. Znachi, ima Kavkazac josh uvijek one prave gene, samo ih treba probuditi.
A sa druge strane, Sharplaninac nije vishe isti pas, koji je bio prije 20-30 godina. U zelji da "poprave" sharplaninca, mijeshali su ga sa Kavkascem, shto i nije losha kombinacija, ali i ne samo sa njim, shto je vec, losha kombinacija. Tako da danashnji Sharplaninac, koji dolazi iz raznoraznih odgjivachnica i koji pobjedjuje po izlozbama tipa CAC i CACIB, a ne rijetko i na specijalkama, nije onaj stari dobri Sharac, za kojeg se slazem da je bio izuzetan pas, stabilnog, uravnotezenog karaktera i pravi chuvar stada i imovine.
U svakom sluchaju, takvi psi su neprikosnoveni za chuvanje stada od vukova, a na vlasnicima stada je da selekcijom izmedju njih odrze i forsiraju najbolje chuvare u priplodu i tako sachuvaju pravi karakter tih pasa, koji je duboko nachet raznim ukrshtanjima, kao i zivotom kucnog ljubimca.
Izmedju ostalog, jedan od ciljeva koje imam pred sobom, ukoliko uspijem da oformim stado ovaca i pochnem sa tim poslom, je i stavljanje Kavkasca i Azijata u sluzbu chuvara tog stada, pa cu vam, nadam se, o ovome moci pisati i iz lichnog iskustva ...