Imam dva šarplaninca, jedan je ženka 12 meseci stara, a drugi je mužjak star 9 meseci. Kada su u štali samo njuše ovce i veću jagnjad, a i oni isto to rade sa njima, ali malu jagnjad koja beže od njih hoće da polome trčeći za njima. Isto je kada ih pustim van, hoće da jure ovce i jagnjad, a oni počinju da beže i onda se stvori opšti haos. Kako da ih srodim jedno sa drugim. Sa ovcama su od Nove godine. Pozdrav forumašima i čekam savet.
Gačević je napisao(la):
Mitra je iz odgajivačnice od Babića iz Vrnjačke Banje, njena majka Medena je apsolutni šampion, a Cezar je iz odgajivačnice Zlatni Štit iz Kragujevca inače potomak čuvenog Karabaha sa Politike, inače oba kera su sa papirima.
Ako sam dobro razumeo ti si uzeo odrasle pse sa 9 i 12 meseci? Ili si ih tek kad su odrasli upoznao sa ovcama?
Ako su psi uzeti u navedenom uzrastu a nisu prethodno imali bilo kakav kontakt sa ovcama,onda je logicno da se upoznaju i oni sa ovcama i ovce sa njima.Sto je i normalno jer ti sad od njih pravis jedan tim.
Kao prvo zasto ti ovce tako reaguju.
Ovce ne poznaju te pse jer psi nisu odrasli sa njima(kako sam razumeo da si ih prvi put upoznao za Novu godinu u navedenoj starosti) i logicno je da ih njuse i da ih upoznaju.To sto su ovce upalsene van objekta i sto beze od pasa je sasvim normaln
vca se jedino brani bezanjem.Pogotovu na otvorenom prostoru.
Tvoje ovce beze od ovih pasa jer ih ne poznaju.
Psi koji su prvi put videli ovce a jos su mladi, reagovali su bas kako si opisao ljubopitljivo,istrazivacki.Njusenjem upoznaju zivotinje koje prvi put vide.Sasvim normalno za psa.
To sto vise jure manju jagnjad od vece pa kad ih onuse je sasvim logicno objasniti.Ukoliko su ta manja jagnjad novorodjencad psi ce bas najvise njih da njuse da ih upoznaju jer su to novi clanovi copora.Ove vece su vec ranije upoznali ,a sad treba upoznati ove nove.
Treba da se stvori poverenje izmedju ovaca i pasa.Da ovce osete sigurnost u psima,i da se psi naviknu na ovce.
To se najbolje postize od ranog uzrasta kod pasa.Da se stene odgaji sa ovcama,da ih u odrastanju prihvati kao clanove svog copora koje ce kad odraste da brani i cuva.
Ti si vec odrasle pse koji su jos uvek mladi i ne zreli upoznao sa ovcama i logicno je da se i jedni i drugi tako ponasaju.Trebace vremena i dosta tvog strpljenja da ih udruzis.Batine i motke zaboravi.Na silu nema nista.Budi dosledan i kad im kazes dosta ima da bude dosta.Ali ne dosta sa motkom.Vec recima.
Moje licno iskustvo sa psima i ovcama ne zasniva se na dresuri niti na batinanju niti na kaznjavanju pasa.Vec na uzajamnom poverenju izmedju coveka,psa i ovce.
Moji psi najvise njuse upravo novorodjenu jagnjad.Ovca se jagnji oni zaviruju u boks da vide sta se to desava,osecaju nov zivot,novo bice,novog clana copora.Kada ga onjuse i olizu odlaze na svoja cuvarska mesta i tu je kraj price.Svaki dolazak novog jagnjeta je istovetno ispracen,s tim sto najmladji clan copora koji ima 10-ak meseci reaguje najburnije na jagnje.On ne zna sta je to jer dok je on odrastao upoznao se sa odraslim ovcama i one sa njim ali sad se desava nesto novo za njega.Sta je to,ko je to malo bice,koje ima nov miris,koje je vlazn
n ga najvise analizira,zagleda,lize,njusi,cak kada je se susreo sa prvim jagnjetom on je pokusao da ga gricne za uvo,da vidi sta je to tako malo u mojim rukama.Odrasli psi ga onjuse,olizu i to je upoznavanje.On je video sta rade odrasli psi i posle je radio kao i oni.Kad jagnjad poodrastu to su vec poznati clanovi copora,i tretiraju se kao i odrasle ovce.
Napominjem da su moji psi izvorni Sarplaninci,doneti kao dvomesecna stenad od ovcara sa Sar planine,i da su odgajeni uz ovce.Radna grla poreklom od radnih grla.
Ovo dalje sto si naveo da su poreklom od sampiona ne vredi nista u ovcarniku.Titula sa izlozbe u lepoti nema veze sa radom.
Ti si nabavio pse iz iskljucivog urbanog odgoja.Pretci ovih pasa nisu videli ovcu nikada.To su psi odgajeni u boksu,i izvodjeni na izlozbe.To sto je potomak Karabasa sa Politike mu ne znaci mnogo jer je Karabs uginuo davnih dana.Taj Karabas je bio radno grlo kupljeno u Makedoniji sa 10 godina starosti a u Srbiji je koristio za borbe iako star,i skoncao je posle jedne borbe(koju je dobio) u Zrenjaninu sa Pitom Monzonom.
Dakle imao si srecu da ti psi reaguju pozitivno na ovce,na tebi je da budes mnogo strpljiv i dosledan da se upoznaju psi sa ovcama i da ovce steknu poverenje u to dvoje pasa.
Srecno.