cigaja je napisao(la):
Pulin je pas okretac stada ali je i jako osetljiv i agresivan pas samo sto on nema snage da se izbori sa bilo kojom lutalicom vece dimenzije,ali u danasnije vreme sve je vise lutalica rotvailera pit bula mesanci tih rasa kao sto je naprimer ban dog,mislite li da sarac moze da se opusti sa njim u borbu,bas sam gledo prilog coveku izmasakrirano stado to sigurno nije uradio gladan pas jer bi pokupio jednu i otiso to je uradila neka razmazena lutalica modernijuh rasa cim covek nije smeo ni da puca u pse nego puco u vazduh.neznam dali je neko radio sa sopom ja nisam burazer ima sopa kao kucnog cuvara mada sumnijam da bi bilo koja lutalica na dva obucena sopa pravila stetu
Post je spojen: [time]1299166388[/time]
U dvoristu gaji svinije ,ovce,kokosi vise vrsta, dosad mu sop nije napravio nikakvu stetu,a mislim da je nasa domaca rasa a bila bi spremna da se sukobi sa bilo kojom lutalicom i jos dodas da je na svom terenu pozz
Kolega @cigaja,o cemu ti pricas,da li Sarac(izvorni) moze da odbrani stado od Rota?!?Pa Sarac cuva stado od vukova i medveda,i to uspesno.Sta je za njega Rot?Malo jaci trening.
Razumes li ti da Sarac nije Pulin.
Probane su mnoge gladijatoske rase sa Sarcima na bacilima i svi su dobili po nosu.Na svom terenu,u odbrani svoje teritorije i poverenog mu na cuvanje,nema te rase koja mu moze parirati.
Kad smo kod Sopa to je pas namenski stvaran za cuvanje od coveka.Probali su i njih u borbama,i tu se proslavio Ringo(ako sam dobro zapamtio) koji je na kraju krajeva naisao na Sarca i posle toga izgubio volju za zivot a kamoli za borbu a bio je neporazen do tad.
Primera ima jos puno,necu ih navoditi,jer ovo nije proklamovanje borbi pasa,vec samo da prikazem da su Sarci ipak Sarci.
Jos nesto Sarci rade dobro u paru ili u grupi.To je pas copora.Gde je uigran par(muzijak+ zenka,ili dva brata,dve sestre) ili copor(3 i vise pasa) tu lutalice(kakve si opisao) nemaju sta da traze.Jedino mogu glavu da izgube.
Jos nesto,da ne ispadne da hvalim samo Sarce,ima jos dobrih ovcarskih rasa kao sto su Azijat,Kangal,Kavkazac,Tornjak,Homoljac,Kuvas,Komondor.
To su rase selekcionisane u prirodnom ambijentu za rad na odbrani stada,mnogo mnogo ranije nego sto su napisani standardi po kojima se psi ocenjuju na izlozbama lepote.
Ko sta voli to neka i gaji i neka mu ti psi cuvaju stado i budu od koristi.
Post je spojen: [time]1299244279[/time]
Kolege ovcari, najbolji ovcarski psi su psi stari banacki beli nalik na one talijanske ovcare u beloi boji mada su oni sad prava retkost i ovde u mom selu ima samo dva muzijaka i jedna zenka tih pasa.Zenka ima oko 3 god ali se samo jednom stenila i nista nije prezivelo od nije ja sebi trazim jednog takvog ali vec god dana bezuspesno.pre par god na jednog tog psa su pustili dva rota ovako iz cimanija drugarski borba ba je vlasnik rota izvuko pse nije smeo da pusti do kraja.psi su jako krupni nalik kangalima ali u cistoi beloi boi kao sneg
Takozvani Vojvodjanski Belov.
Post je spojen: [time]1299270031[/time]
Znaci cim Pulini u sred noci zalaju ti ces skakati iz kreveta i pucati na sve sto se mice oko tora.Kao u kaubojskim filmovima.
Sta ce biti kad ne budes kod kuce,a lutalice naidju bas tad.Pulini ce pucati iz polozare.
Da se razumemo ne potcenjujem Puline kao pse,oni su u svom poslu vracanja i okretanja stada neprikosnoveni,ali za odbranu stada nisu,pa da ih ima i 10 u coporu:Oni mogu da najave dolazak napadaca i da se zrtvuju ukoliko budu imali petlju da se upuste u boj sa trostruko vecim i jacim psima koji su izgladneli i reseni da napadaju ovce .To je tvoja odluka i tvoj izbor.Sretno.
Azijat jeste skup,jer je u trendu da se po gradu seta atraktivan pas.A sve sto je u trendu je skupo.
Dvaput je dvaput,al Brena je riba i po.