@Peto 1
Nisam preterao ništa. Ideju sam izvukao iz knjige Mr. Inž. Romana Kopanjskog UZGOJ KUNIĆA Izdanje NOLIT Beograd.
Koja je štampana na 270 strana.
Skinuo sam je sa neta, Ako je nemaš mogu se potruditi da ti je pošaljem, naravno u elektronskoj formi.
Na svojoj 86 i 87 stranici u poglavlju MANJE KALORIČNA HRANA autor kaže Citat:
,,U ovu grupu spadaju krompir, kuhinjski otpaci i druge korenasto-krtolasle biljke i zelena hraniva.
Kuvani ili bareni krompiri predstavljaju kaloričnu hranu za kuniće jer sadrže visokokalorijske ugljene hidrate (skrob) i u tom pogledu zamenjuju kaloričnu hranu. Ovo je veoma značajno u zimskom periodu kada je životinjski organizam izložen velikom gubitku toplote.
Od kuhinjskih otpadaka za ishranu kunića podesni su pre svih ostaci kašaste hrane, sva jela koja sadrže brašno,
supe, komadi hleba, razna variva i.t.d. Ako uzgajivač ima veliku porodicu, a ne gaji veći broj kunića, ovakva hrana može u velikoj mori da zadovolji potrebe kunića,, . Završen citat.
Ima još teksta, ali ovo se odnosi na bukvalno ostatke kuvane hrane.
Pošto moj cilj nije nagurati kunića na 3.5-4 kg za 90 dana, već proizvesti što jeftinijeg kunića, pokušao sam i pozdravljam Mr. Inž. Kopanjskog (ako je još uvek živ, pošto je izdanje dosta staro ) za uputstva i studiju koju je pretočio u stručnu knjigu. Moje zeke sve ovo jedu. posle jela neštucaju, ne podriguju, a mene sve to manje košta. Naravno netreba ni u čemu preterivati. Najveći deo je mešavina granulata, kukuruza, sitnog šita, suncokreta i kada šta nađem od zrnaste hrane i seno i detelina suva.
Ako ti je preostalo malo paprikaša skini masnoću s njega i daj im taj krompir. Biće ti zahvalni.
Napominjem moji to jedu od starta. Oni koji se time nisu hranili verovatno se postepeno privikavaju.
Pozdrav. Izvinite zbog dužeg teksta, ali jednostavno nemože kraće.