Orezivanje voća

Ja sam imao uspeha na trešnjama, ali na proleće rovašeći, uspeh je bio otprilike 7 od 10.
 
Ovog proleća probao rovašenje na dunjama i jabukama i radi!!! S tim da sam se ja "bojao" testericom da zasecam pa sam samo nožem utiskivao kroz koru pa još malo.
 
I ja sam nožićem isto tako, pritisnem dok ne čujem "cak" a onda ga malo ka vrhu, malo ka dnu oštrice pomerim tako da rez bude širi.

To sa testericom mi malo ekstremno, pogotovo za trešnju koja reaguje smoljavljenjem i u proleće može na otvorene rane da navuče Pseudomonas canker (bakterijski rak).
 
Ja sam rovašio pupove na nosećim granama na kajsijama a rez sam uvek premazivao voskom. Imao sam veoma veliki učinak. Uvek sam rovašio i pupoljak ispred i iza onog pupa na mestu za koje sam mislio da treba da izađe grana. Za svaki slučaj.

Interesantna stvar je da sam rovašio orah i da je tu takođe bio neverovatan uspeh. Gledao sam neki snimak gde jedan profesor (naš a iz Italije) priča da se rovašenje vrši u tačno određenom trenutku i da samo on ili neko veoma iskusan može da pogodi pravo vreme itd...
Uzeo kalemarski nož i počeo da 'cakćem' - poteralo je čak i više pupoljaka nego što sam želeo. Dešavalo se da iz reza krene da suzi što znači da su sokovi već krenuli.
Čak sam jedan pupoljak i kasnije rovašio pa je poterao.
Sad da li je zbog fitobalzama ili što je orah sejanac ili sam 'lake' ruke :). Ili je možda bio pravi trenutak ko će znati. U jednom trenutku sam se baš bio uplašio da neće krenuti nijedan - sećate se bio je početak proleća hladan. Mislio sam da sam gadno pogrešio jer je orah dugo vremena izgledao kao štap od nekih 120cm u gornjem delu bez ijedne grančice. Sad ima grančica i više nego što je potrebno. Ostavio sam sve jer računam da će praviti ladovinu. One grane ka kući nisam obarao čačakalicama ali zato one ka dvorištu jesam. Sad su se te obarane spustile i niže pa čačkalice 'strče' iz grana.
Eto moga iskustva sa rovašenjem pupova i obaranjem grana čačkalicama.

Probao sam i 'uvrtanje' grančica-lastara i to mi je uspevalo - tada se pod rukom oseti da pukne, krcne. Posle kad sam pročitao da Ratko piše da se na jednoj grančici-lastaru može uraditi više takvih zahvata onda sam ponegde mogao da postavim granu u pravcu u kojem sam želeo.
Eto moga iskustva sa uvrtanjem grana.

Inače puštam što više grana da krene jer je moje razmišljanje (ne znači da sam u pravu) da će biljka imati veću lisnu masu i da će stvoriti više hrane. Redovno pinciram lastare koje izađu na 60-70cm.
Eto moga iskustva sa pinciranjem.

Imam problem sa jednom starom šljivom koja ove godine nije rodila a krenuli su lastari u vrhu krošnje po metar i više. Nije imala rod da obuzda rast. Moguće je da sam je zimus i jače ili nestručno orezao (jesenje/zimsko rezanje). Procvetala je ali nije zametnula ima svega par plodića. Tu nemam iskustva pa ću kasnije za desetak dana da postavim fotografije pa da mi malo pomognete sa letnjim zahvatima/rezanjem.
 
Nisi pogreesio sa orezivanjem ako je bilo cveta, verovatno je vreme [mraz] zeznulo cvetanje
Pitanje - u kom periodu si radio rovasenje?
 
Za šljivu je bilo baš tako. Naišlo loše vreme a čini mi se da je bilo i vetra u vreme cvetanja. A može biti i da pravi pauzu s obzirom da je prošle godine prerodila (možda se tada ne stvaraju cvetovi?).
Evo fotosa iz perioda cvetanja ali su više umetničke....
Na drugoj fotografiji a ne vidi se najbolje je ta problematična šljiva. Ove dve na prvoj fotografiji umaju pomalo roda pa ne rastu lastari previše.





Za rovašenje kajsija i oraha ne mogu tačno da ti kažem vreme - vodim neku evidenciju ali to nisam pisao. Moguće je da nisam rovašio kajsije pre početka aprila. Imam zapisano da je poslednji hladni talas bio oko 10-og aprila. Tada me je posetio jedan zeka. (Imam zapisano 12.04 da je višnja cvetala - ove godine bez roda na višnjama.) Tada sam završio povijanje grana i planirao da skidam vertikalne pupove. U to vreme mi se javila ideja da kajsije ne diram pre aprila meseca što ću poštovati u narednom periodu. Nište pre aprila ni rezanje ni bilo kakvo pipanje osim možda tretiranje i prihrana koprivom - ako poraste kopriva tada.
 
Poslednja izmena:
Što se tiče kajsija, mnogi preporučuju sam letnju rezidbu, što sam ja od ove sezone usvojio...A koprive u aprilu ima prilično...
 
Sta da ostavljam za produznicu od ova tri porasta ,srednji ili neki od bocnih ?
Kruska na sejancu , uzgojni oblik vreteno , nailazio sam na preporuke da ostavljam centralni ,da onda bude sto jaca ,a negde opet da se prevodi na bocni ,pa sledeci opet na bocni ,da ide cik cak..
Ako neko moze malo da mi pojasni ovo ,hvala

fd1fcc33497be9235074cd7623931304.jpg
 
Ja bih ostavio centralnu, a ove dve povio i pravio prvi sprat, jel ima dole još grana? Ako dole ima puno grana, možeš i obe da ukloniš da ne budu konkurencija centralnoj.

Centralna je za prekraćivanje još uvek prekratka, to ostavi za proleće, prekratiš na pola metra visine od najvišlje povijene.

Ali nemam iskustva sa sejancem i vretenom kako bi to išlo...
 
Dvogodinjakinje su , tesko se ovi bocni na vrhu povijaju , los ugao za to , izbacujem ih ,a nize grane istavljam, ja uglavnom ostavljam centralnu ,jedino ako mi negde pobegne ,pa hocu da spustim malo,onda prevedem na neku bocnu, ali uvek sam u dilemi sta je bolje da produznica bude prava ili da se prevodi na bocne cik cak i zasto .
Ima dole grana
 
prevodis na bocne slabije ako si negde blizu kraja visine biljke - ne zelis da vise raste, inace posto je mlada biras najbujniju
ove druge ne diraj vec u prolece ako ti odgovara neka da i tu imas granu odseces je na cep - pa cu ti tu izrasti manje bujna grana od one sto si odsekao i sa boljim uglom
 
Ostavi tu srednju, a ove dve koje su konkurencija sad oreži na par cm dužine. Time ćeš podstaći vodilju da poraste, a ove da obrazuju bolje pupoljke, ili možda potera i neka manja grančica iz tog čepa, koju ćeš moći kontrolisati!
 
Za šljivu je bilo baš tako. Naišlo loše vreme a čini mi se da je bilo i vetra u vreme cvetanja. A može biti i da pravi pauzu s obzirom da je prošle godine prerodila (možda se tada ne stvaraju cvetovi?).
Na drugoj fotografiji a ne vidi se najbolje je ta problematična šljiva. Ove dve na prvoj fotografiji umaju pomalo roda pa ne rastu lastari previše.

Pozdrav, kolege,

evo postavljam i ovde (jeste da sam naporan ali mi je veoma važno).
Da li neko iskusniji može da prepozna koje je sorte ova šljiva?





Zimus sam je nekako orezao samo skratio neke tanke grančice, povadio vodopije. Nisam iskusan u orezivanju a pretpostavljam i da je veoma važno da se zna koja je sorta. Prošle godine nije ništa dirano a imala je mnogo roda. Ove godine je bila prepuna cvetova ali nema mnogo plodova da bi joj zauzdali porast.
Šta učiniti i kako nešto uraditi sada kao vrstu letnjih zahvata?

Hvala!
 
E sad dilema oko mladih krusaka [jeseno sadjenih]
Da li vaditi na cep grane koje su jako bujne odmah dogodine ili ostaviti [posto je mlada vocka kojoj je svaki list bitan] pa je vaditi 3-4 godine?
Grane imaju dobar ugao ali su bujne - da li bi im jace povijanje [preko 90 c] zaustavilo bujnost?
 
za krušku sigurno znam isključivo povijanje nikako rezidba,ja pretprošle godine kao tom agronomu da pomognem i orezem ih oderemih sve,i kazemu ,on meni idemo sutra da ih vidim.kad je video tešeme ubije namesto i to zamoj voćnjak,znači nikako,od tad samo povijanje i sad grane spremne da donesu rod samo tako.
 
Nazad
Vrh