Orezivanje voća

Ne moze se to izracunati. Jer jedan deo se prodaje odmah, jedan ide u skladiste. Vise prikolica cirkulisu u prevozu, pa se pogubim koliko ima koje klase. Takodje klasiranje je od godine do godine. Nekada kupci traze krupnije, nekad sitnije. Te price o 90-95% prve klase je imao samo Miskovic dok je plasirao u svoje maloprodaje (Maxi, Tempo). :osmeh:

Pa jeste, to si u pravu, nešto što je juče bilo prva klasa danas ide po ceni druge i obrnuto, kad sam prodaješ u svom objektu ( mi sitni na tezgi -pijac).Ti nisi klasirao i lagerovao po klasama u hladnjači pa jedan red ovako ,jedan onako ,pa da možeš lako da izračunaš. Shvatam...

pravi pometnju red iza koji nije orezan
У оваквим ситуацијама повећај отвор бленде (самањити број на 1.8 , 2.0 , 2.8 колико дозввољава објектив) тако да добијеш малу дубинску оштрину па ће све што није изоштрено (значи налази се испред или иза жељеног објекта) бити мутно и неће ометати објекат који хоћеш да нагласиш.

Ima li jos neko od kolega sa foruma da me posavetuje u vezi ove dve jabuke na prethodnoj strani, konkretno, da li da secem sve sto ide vertikalno , ako da, da li se reze cela grana ili ostaviti za npr. 2 pupoljka?

Ima li jos neko od kolega sa foruma da me posavetuje u vezi ove dve jabuke na prethodnoj strani, konkretno, da li da secem sve sto ide vertikalno , ako da, da li se reze cela grana ili ostaviti za npr. 2 pupoljka?

Uradi kako si zamislio na onoj prvoj slici . Ono što si zamislio na drugoj slici nevalja ni uludilu . Nasedne grane ili vodopije se izbacuju kompletno, jedino ako hoćeš da formiraš još jedan sprat što bi bilo poželjno na prvoj slici. Znači centralnu vođicu skrati na pola .Ostalo što je prešarano crvenim izbaci . Moj ti je savet da nekim kanapom poviješ bilo kako sve grane, imaš jako ostar ugao što nije dobro za jabuku . Povijanjem ćeš je naterati na formiranje privremenih rodnih grančica za narednu godinu . Koliko imaš rodnih grančica toliko ostavi i* jednogodišnjih bočnih grana za narednu godinu e tu je prva klasa jabuka:osmeh: a izrođenu obavezno zameni kad god je prilika*

Uradi kako si zamislio na onoj prvoj slici . Ono što si zamislio na drugoj slici nevalja ni uludilu . Nasedne grane ili vodopije se izbacuju kompletno, jedino ako hoćeš da formiraš još jedan sprat što bi bilo poželjno na prvoj slici. Znači centralnu vođicu skrati na pola .Ostalo što je prešarano crvenim izbaci . Moj ti je savet da nekim kanapom poviješ bilo kako sve grane, imaš jako ostar ugao što nije dobro za jabuku . Povijanjem ćeš je naterati na formiranje privremenih rodnih grančica za narednu godinu . Koliko imaš rodnih grančica toliko ostavi i* jednogodišnjih bočnih grana za narednu godinu e tu je prva klasa jabuka:osmeh: a izrođenu obavezno zameni kad god je prilika*
Tako sam i mislio, al ajde rekoh da ipak proverim...Da li se pod vodopijama smatraju samo one koje su bas prave, a one koje imaju bar mali ugao nisu, i njih da skratim samo na 2-3 pupoljka, ili za jednu trecinu?To me vise buni za drugu sliku, na prvoj je jaca jabuka i mislim da ce gurati iako je ostrije orezem, a za ovu drugu vise razmisljam da bih je povratio za neku godinu u normalnu snagu i oblik? Inace mislim kod svih da idem na krunu a ne vreteno, nekako mi je lepse i jednostavnije, a obavezno cu vezivati kanapom sta moze

@Rile kod one prve ti je što bi rekao Šojić : " Đuungla.....đungla! " -Ma di je djungla? " Kako di? Pa u Inđiju! " :haha: I ja sam danas pola se kanio i reko zjb'ću nešto i odlučio.... za koji dan ću dok mi se slegnu znanja.Inače su dosta slične tim tvojim.Hvala juki ja pravim još jedan sprat i povijanje.pozz

Tako sam i mislio, al ajde rekoh da ipak proverim...Da li se pod vodopijama smatraju samo one koje su bas prave, a one koje imaju bar mali ugao nisu, i njih da skratim samo na 2-3 pupoljka, ili za jednu trecinu?To me vise buni za drugu sliku,*

Vodopije su one grane koje su najdeblje nasedne i uvek su prave . Ja nikad neskraćujem nijednu bočnu granu u prvoj godini *( koliko znam samo se vinograd reže na dva ili tri okca) a u drugoj ako je mnogo dugačka zaslepim ( skratim na bilo koju bočnu grančicu ) na dužinu koju mislim daje potrebna

Ok, jasno, izbacujem sve vertikalne(vodopije), a one koje to nisu skraticu za jednu trecinu,a kod onih gde grana krese pod uglom pa onda nastavlja vertikalno skratio bih da ostane samo taj kosi deo grane moze?

Poslednja izmena:
Ovaj deda... je nešto kao dr Džekil i me Hajd... kad ga slušaš, svaka mu je na mjestu, skidam kapu, ali zato to što radi... stvarno horor...

Ja sam baš hteo isto da kažem ali se nisam usuđivao :)

Priča prelepo, teorija na mestu, al kad se dohvati makaza...sačuvaj bože! Ljudi, nije poenta da se SVAKA grana prekrati! Ako nešto već i prekraćuješ radi formiranja krošnje, pobogu zar onako debele grane da skrati na 20 cm? Ostavi čoveče pola metra dužinu...
I kad vidim starije kako rukom gura tj napinje granu koju seče i čuje se kako puca umesto da je capne, a ona debljine palca, e tu mi prevri stomak.

podera lola onu prvu vocku jednu po jednu granu ostade badrljak :) za svaku riječ on po jendu granu skine

Јесте ли почели да орезујете воће или да чекамо почетак марта?

Јесте ли почели да орезујете воће или да чекамо почетак марта?
Ja moje orezao prosle nedelje, mislim da nemas sta da cekas...
Ja sam zimus gledao ovaj klip cice kao orezuje, sve mi bilo slatko kako on to lepo prica i krati, mada mi je bilo malo cudno sto ne krati cele vodopije...Mozda bas ne voli domacina kod kog radi :)

Ja sam baš hteo isto da kažem ali se nisam usuđivao :) Takodje, ali ja sam pocetnik u ovome pa bolje da cutim i vidim sta ce poznavaoci da kazu. Vasi komentari su mi mnogo pomogli,jer on sve radi suprotno od onoga sto sam ja citao pa me je doveo u dilemu. Ja planiram rezidbu od ponedeljka ako vreme dozvoli. Kum moje zene je rezao u novembru a bilo je oko nove godine i minus 20 celu nedelju . On to radi par godina unazad ali tada je bilo minimalno oko minus 5 u toku zime. Dobro u tom rezanju je sto mu led nije slomio ni grancicu na tim vockama a okolo haos napravio. Ja se nisam slozio sa njim u vezi toga i svoje voce nisam rezao. Jedva cekam da voce krene i vidim sta ce biti. Pozdrav

Deda sa snimka prekrati vodopiju i onda sledece godine umesto jedne ima 4-6 vodopija sa tog mesta :haha:

Nazad
Vrh