Orezivanje voća

Moze objasniti onaj ko je to uradio :)

Ja mislim da je akcenat na ove dve grane što su u prvom planu, suviše su blizu i jednake su visine, nema poente ostavljati obe a i drugo, na svim granama su skinute sve grančice a ostavljani patrljci. Treće, grane su ostavljene prekratko, mada to je za diskusiju jer ne vidimo kakva je krošnja voća...

u cemu je greska,odlicno oktopod na to sam mislio da probamo sa foruma dešifrovat sliku jer neko rece samo "onaj ko je to uradio moze objasniti"..u isto vrijeme smo poslali por :)

Poslednja izmena:
Ne znam da li mene pitaš ili smo poslali poruku u isto vreme...ono što napisah je rekao bih jasno, pitaj šta te zanima :)

Na ovoj slici nemože da se vidi blizina grana jer nije u 3D, već se radi o orezivanju vrha krošnje. Presek grane je kontra urađen to jest kosina preseka je prema pupoljku a ne sa kontra strane i druga stvar je što su makaze toliko tupe da nije ravno odsečena grana već je ostao patrljak na vrhu grane. To bi trebalo da bude to koliko ja vidim na ovoj slici. Pozdrav.

Pupovi se najbolje razlikuju po
obliku prije početka vegetacije,
kada počnu bubriti. Stoga, ako
nismo sigurni koji su pupovi na
voćki rodni, najbolje je rezidbu
odgoditi do početka bubrenja
pupova pa tada na temelju
njihova oblika pokušati pronaći
rodne izbojke kako ih ne bismo
greškom odstranili. Ponekad je
oblik rodnih i vegetativnih
pupova gotovo jednak paje na
temelju oblika teško razaznati
radi li se o jednoj ili drugoj vrsti
pupa. Ako je voćka u
prethodnoj godini imala velik
prirod, može se očekivati
smanjena rodnost, i obratno.
Također, ako suje napale
bolesti ištetočine, rodnost joj
neće biti velika. Tada je bolje
pričekati s rezidbom dok se
pupovi ne otvore jer nam se
tako neće dogoditi da
odstranimo rodne pupove i, na
žalost, obavimo prijevremenu
"berbu". Kasnije, kada
upoznamo svoje voćke, rezidbu
ćemo obaviti bez teškoća u
pravo vrijeme, ajedna rezidba
ili dvije rezidbe u vrijeme
kretanja vegetacije ne mogu
nanijeti voćki veliku štetu u
usporedbi s izgubljenim
prirodom, odnosno
prijevremenom "berbom" koju
smo obavili nepravilnom
rezidbom (slika 19) i
doživljenim razočaranjem već
pri prvom pokušaju rezidbe....tako piše u knjizi ali mi je nejasno ovoo pupovima sa slikom

Poslednja izmena:
Ima li ljudi neko u Kg , Ca , Kv ,tim regionima da dobro zna da formira vocnjak ??
Ako neko zna nekoga ili sam zna neka mi javi na PM.

hVALA KOLEGE !

Zove mene prijatelj, treba mu neka opruga za neke makaze...ja reko dođi, i biraj (pošto imam hrpu raznih opruga koje čuvam za takve vanredne slučajeve).
Kad evo njega, nosi fiskars, koje prvi put vidim uživo. Nađemo mi oprugu, i probamo...ta idi...da nisam imao uši, osmeh bi bio do potiljka!
Pa to je nešto strava, lagana(neki materijal kao za štapove za pecanje), seče kao puter, glava se može zaokretati od 0-90 stepeni, povlačenjem tog narandžastog dela na sredini - reže, ako odvrneš taj deo, možeš još izvući donji deo i ponovo zategneš, tj. produžiti teleskop po potrebi, ali onda pošto nemožeš dohvatiti narandžasti središnji deo da bi povlačenjem rezao...jednostavno povučeš naradžastu kuglu na kraju teleskopa i isto reže,,,bio sam fasciniran...ne da je alat, nego vrh!:osmeh:

Ima tu još mnogo drugih firmiranih proizvođača teleskop makaza, i predpostavljam da su sličnih kvaliteta, al ih nisam imao prilike probati...i verujem da su i one dobre!

Ovaj moj villager teleskop za 10eura, posle 10minuta rezanja, i manevrisanja između grana, i psovanja kad ti kanap zapinje...izmori čoveka, kao da si pretovario kubik drva.

Nije džaba "koliko para, toliko i muzike"...:osmeh:
kera.jpg

x5h8.jpg

pozzz joe!
ја сам купио овакве маказе пре три године и презадоволјан сам са нјима. има још дуза верзија мада невидим потребу за тим дузим

- - - - - - - - - -

Ima li ljudi neko u Kg , Ca , Kv ,tim regionima da dobro zna da formira vocnjak ??
Ako neko zna nekoga ili sam zna neka mi javi na PM.

hVALA KOLEGE !
које је воће у питанју и која старост

Sacekajte malo sa orezivanjem,ko zna sta ce ostati od pupoljaka ako isteraju ovih dana(pogotovo kajsija,breskva..) jer ide 5-6 dana sa +17 pa onda minusi u februaru.Prosle godine sam ja prekratio vrhove kajsije i posle martovskog mraza je samo ispod njih bilo nesto roda,znaci na oko 3,5 metra.Ono sto sam prekratio mi je moglo doneti bar nesto od roda na 4 metra...

imam nekoliko stabala kruske Viljamovke, pa me zanima da li je rano da se orezu sad posto vidim da je toplo, a ne mogu da nadjem u kom je periodu najbolje orezati?

са резидбом би требало сачекати јер сам чин резидбе тера воћку да се пробуди

Nazad
Vrh