drugari, potreban mi je savet oko orezivanja , mladog zasada kruske viljamovke... citao sam dosta na forumu , raspitivao se, ali danas kad sam usao u vocnjak , nisam znao odakle da krenem...
jedan deo vocnjaka su dvogodisnje sadnice , sa granama, podloga divlja kruska, razmak 3.5m X 3m , posadjene su prosle godine oktobar mesec...
1. ako neko moze da mi kaze , koja varijanta krosnje je najbolja za ovu podlogu i ovaj razmak, za sta da se opredelim
2. na koju visinu da ih skratim (koliko sam citao , to je nekih 80cm...)
3. koliko grana da ostavim i na kojoj visini da se nalaze te grane, da li od 60cm do 80cm , ima nekih grana koje se nalaze i na 30ak cm od zemlje...
4. od poslednje grane do mesta skracivanja koliko trebam da ostavim
5. kakav presek treba da bude, ravan ? kos ? kos pod kojim uglom ? okrenut prema gde ? na sta trebam da obratim paznju ...
6. po ovom velikom snegu , zecevi su naceli neke grane , skratili ih , grane koju se bile idealne da se ostave, da li mogu da ih ostavim tako skracene ili i njih da skidam i da pustam neke nove ?
drugi deo vocnjaka su jednogodisnje stap sadnice , bez grancica , podloga divlja kruska, razmak 3.5m X 2.5m, one su sve visine od 80cm do 90cm
1. da li i te sadnice koje su 80cm treba da skratim i opet na koji nacin , kakav rez, prav , kos pod kojim uglom, kada skracujem izmedju dva pupoljka, da li rez treba da bude na sredini , ako je kos, da li treba da bude okrenut ka pupoljku ili to nema nikakve veze...
znam da se dosta pricalo i pisalo na ovu temu , ali bih voleo da vas cujem za ova moja dva primera, da me neko posavetuje... nasao sam se u problemu , kada sam kupovao sadnice i planirao vocnjak i iz rasadnika i instituta su me ubedjivali da nece biti problema , da ce oni biti tu i za prskanje i za rezanje, sad kad ih zovem niko nema vremena, a vreme prolazi i ovo sam vec trebao da uradim...
najvise od svega me buni taj presek , trazio sam savet preko telefona i rekli su mi da je to veoma zajebana stvar i da mora da se pokaze na licu mesta , a vremena da mi pokazu nemaju...
hvala vam unapred, svaka pomoc dobrodosla,
ziveli