Orezivanje voća

@ Deran, Zavisi od starosti grane koja se reže. Od 2-3cm. Mada zna pustiti ljetorast i kad se prikrati uz deblo. Blago ukoso. A ima i varijanta za podrezivanje u toku vegetacije, pa u rezidbi samo prevedeš na novi letorast.

Nastavak o gustoj sadnji u izdvojenoj temi: http://poljoinfo.com/showthread.php?5646-Gusta-sadnja-prednosti-i-mane

Poslednja izmena od urednika:
Treba deblje grane rezati na oko 2, eventualno 3cm, ali zašto blago ukoso? Zbog čega sad to?

---------- Poruka napisana u 08:14 ---------- Prethodna poruka je at 08:06 ----------

...domaćin je radio sam kako je znao i umio. I onda za njega iznenada izgubio rodno drvo, pobjegao rod na vrhove. Pojedine grane nisu imale ni pupoljka.

Voć@r, to je samo rezultat neodgovarajuće i nestručne rezidbe, jer je to voćnjak star samo 8 godina. Slažem se da deblje grane treba rezati na oko 2, eventualno 3cm, ali zašto blago ukoso? Zbog čega sad to?

Koliko poštuješ i uvažavaš teoriju prof Mićića?

I ja praktikujem rezidbu na čep, sa kosim presekom. Činjenica da je veći, što nije poželjno, ali time dobijam novi porast, koji izbija od dole, i malte ne ima horizontalan porast. Time rešavaš problem uspravnog porasta, hoću reći, ne treba ti savijanje grana. Ovo praktikujem sa starijim granama, koje treba da se izbace, i to su mahom grane u donjem delu krune. Rezove na ovim mestima premazujem drvofiksom.

Treba deblje grane rezati na oko 2, eventualno 3cm, ali zašto blago ukoso? Zbog čega sad to?
Voć@r,Koliko poštuješ i uvažavaš teoriju prof Mićića?

I ja kao i Fruitboy imam neko bolje iskustvo sa blago kosim rezom, bolji otklon ljetorasta.

A što se tiče prof. Mićića, poznajem ga lično već 6-7 godina. Kao profesora i stručnjka, i mislim da je on začetnik guste sadnješljive kod nas. Ali po meni stablo na dohvat ruke kod šljive nije još moguće zbog nedostatka slabo bujnih podloga za šljivu. Džanarika je čudo, buja, gura... ako ne u stablu onda iz korijena oko stabla. i po meni stablo šljive u vretenastoj formi bi trebalo imati malo veću visinu.

Fruitboy, pa to je skoro na patrljak onda, malo kraći patrljak. Zanimljiv detalj s kojim ću se pozabaviti. Imate li kakve literature ili teksta koji objašnjava ponašanje stabla nakon takvog reza? Bio bih vam zahvalan, jer ste mi probudili znatiželju Voć@r i ti. :) Za drvofiks sam čuo na dosta mjesta, ali sam skeptičan za njega. Radije uzmem voska pa premažem samo veće rezove.

Voć@r, ja cijenim prof. Mićića jer je čovjek od teorije, ideja i prakse. Možda i jedini koji se najviše zalaže za primjenu novih saznanja u oblasti voćarstva. Ne vjerujem da je on začetnik guste sadnje jer je u zapadnim zemljama to uvedeno mnogo prije nego kod nas. Možda za šljivu, ali nisam siguran.

Treba deblje grane rezati na oko 2, eventualno 3cm
Izvini a odkale dokle se meri, na kojoj starni grane, donjoj ili gornjoj, ili se izracunava aritmeticka sredina izmedju te dve dimenzije, i utice li koeficijent obima na korekciju duzine?
I najvaznije pitanje da li je obican trakasti metar dovoljno precizan ili je pozeljnije koristiti mikrometar?

Voć@r, ja cijenim prof. Mićića jer je čovjek od teorije, ideja i prakse. Možda i jedini koji se najviše zalaže za primjenu novih saznanja u oblasti voćarstva. Ne vjerujem da je on začetnik guste sadnje jer je u zapadnim zemljama to uvedeno mnogo prije nego kod nas. Možda za šljivu, ali nisam siguran.

Prije 8-9 godina on je kod nas držao predavanja o sistemima guste sadnje kod šljive, čak se sa jednim predavačem (neki dr. voćarstva iz čačka) došao u verbalni sukob na predavanju. Ljudi zbunjeni, al nema kod njega pardona. Nekoliko predavanja je držao i na moj poziv prije par godina. O njemu sve najbolje mislim, naravno.
Vocar, jesi li ti upoznao dr. Franca Kotara? U Gradiškoj vodi proizvodnju nekolicini voćara. Strašan praktičar. On je za mene bio iznenađenje. Mislim da je prvi donio hormone za jabuku u BiH.

@ironman, bravo na zaključku. Nisam ni sumnjao da nećeš shvatiti kako mjerimo.

Da dodam, ovo što sam opisao u gore navedenom postu se može okarakterisati i kao pola čepa, jer rez je zapravo na gornjoj strani. Dužina čepa? Isreno nikad nisam merio, ali tu se kreće 2-3cm, ne dajem toliki značaj tome, već da to što ostavlajam bude kompaktno i da ima svoju funkciju. Kod koštičavog voća je ovo slabije izraženo, tj koštičave voćke slabije reaguju na to u odnosu na jabčaste!

Voć@r, lično se nisam upoznao sa dr. Kotarom, ali koliko sam priča slušao o njemu i još uvijek slušam o njegovim teorijama, kao da ga znam. Svi ovdje kažu da napravi revoluciju u voćnjacima, u pozitivnom smislu.

Momci potreban mi je dobar rezač za 2300 stabala jabuke u 4 godini. Ne pitam šta košta samo da se posao obavi kvalitetno i profesionalno. Predloge,preporuke,sugestije možete poslati na pp.Nisam bio zadovoljan sa ljudima koji su mi radili ranijih godina to je jedini razlog.Sve to treba malo dovesti u red.
Što se tiče rezidbe ja sam laik ,povezao sam se sa institutom tamiš da bih naučio ali oni trenutno nemaju stručnjaka za voćarstvo(imaju ogledni voćnjak od prošle godine) bar mi je savatodavka tako objasnila.No imam kontakte pa ću i njih kontaktirati.

@talianu, ako si u mogućnosti postavi nekoliko slika voćnjaka. Da se vidi trenutno stanje.

Koji je sortiment-podloga i koji si imao prinos prošle godine? Nekako mi malo plodova a stablo bi moglo da nosi rod.

Jonaold-Z.delišes klon b-GS u odnosu 1:2:3, M9
Prinos bio oko 10000 kg najbolje rodio ZD.
Posađeno u martu 2009 ,razmak 3,5m x 1,2 m..
Grad ga tukao kad su plodovi bili veličine većeg oraha po mojoj proceni 30% tada uništio a posledice se poznavale na plodu i u berbi.

Ko god da ti to bude radio, nek ti prvo uradi analizu rodnosti i na osnovu toga nek napravi plan za izvođenje rezidbe. Bez toga ni divaniti nemoj. Ja da imam vremena vrlo rado bih ti to odradio!

FB bojim se da ovim rezačima koji su trenutno dostupni to ništa ne bi značilo tj nisu edukovani za to.oni znaju da orežu a kako ispadne ....to ih briga.
Voć@r ima stubovi i žice.

Ma moras ti to uciti.
Ne mnoras sam da radis ali da znas sta hoces i sta da trazis od njih.
Ti razaci su mahom svud isti, znaju da seku ali seci grane i orezivati vocei nije isto:)
Dobro, ne mora bas neka specijalna analiza, ne mora bas labaratorija, ali iskusan rezac ili onaj ko zna sta hoce vrlo brzo izgradi osecaj koliko treba ostaviti roda, gde prevesti neku granu, gde zameniti drugu...nije to bas neka posebna pamet ali ne moze se ni bez nje.

Nazad
Vrh