Pošto se vidim aktuelizuje tema o rezidbi voća na drugim temama, što je i normalno jer je to zanimljiva tema u toku zime među voćarima, dođe mi na pamet analiza rodnosti pupoljaka.
Mislim da je to vrlo zanimljiva analiza ali ne iz nekog pomodarstva nego iz praktičnog gledišta. Ako znamo količinu potencijalno rodnih pupoljaka, možemo isprojektovati količinu roda tj. intenzitet opterećenosti drveta rodom, samim tim i smanjenu vegetativnu prirast u narednoj sezoni koja dolazi.
Sa druge strane, ako ima dosta abortirajućih ili nerodnih pupoljaka na granama usljed nepovoljnih vremenskih prilika pri diferenciranju u toku avgusta, ili nekih drugih uzroka da se voćka nije dobro pripremila za sledeću sezonu, a pod pretpostavkom da mi to ne znamo (primjetiti). Onda još pri rezidbi uklonimo i ono malo rodnog potencijala, eto razloga velike bujnosti i prirasta naredne godine (sezone). Uz to, kako inače volimo da dodamo malo više hrane pod predpostavkom da voću neće škoditi da bude u boljoj kondiciji, mnogi od nas uhvate se za glavu po nekad zašto voćka "divlja" i ima veliki prirast u toku godine (što očigledno nije uzrok samo nestučnoj rezidbi).
Moraću se raspitati ima li na našem polj. institutu u Banja Luci postoji analiza rodnosti pupoljaka.