Oranje

Inače ne orem u ovo doba, do Nove Godine sve završim, ali jesen je bila jako mokra u mom kraju pa se oranje oteglo, jer nisam htio siliti po blatu.
Imao sam i zakapareno cca 300t gnoja koji nismo mogli izvesti do sad , opet radi blata.
A i izašao je novi zakon kod nas, 20% od ukupne površine se ne smije orati prije 15.2.

Za pripremu koristim samo rotodrljaču, zemlja je općenito teška, i drugi priključci nemaju šanse...
Pogotovo u zadnjih desetak godina otkako nema prave zime. U pravilu, kako zemlju najesen uzoreš, takva te dočeka na proljeće, slabo to mrzne...
Taj je bio zdravo pametan što je doneo taj zakon.Kod nas kad bi orao u to vreme teško da bi imao neki prinos.
 
Gogo,
mislim da su kod nas u RH još uvijek u arkodu avionske snimke. Vidi se po sjenama, satelit je ma većoj visini i sjene su male (zanemarive). Jedino ako u agenciji imaju snimke koje nisu u arkodu. Meni su na osnovu loših snimaka smanjili neke površine, ali su na moju intervenciju ponovno uspostavili staro stanje.

Često naši polovično ili potpuno krivo protumače direktive EU, samo kao razlog navedu da je to zbog EU. ::lose:: Po meni obranu od erozije treba raditi na nagnutim terenima, a u ravnici nije potrebno.
 
iwanho- u ponedjeljak sam bil na Agenciji, kaže da imaju potpuno nove, geotagirane slike, mijenjaju se procedure kod upisa i zahtjeva za poticaje... Sve po novom...
zvonimir- ma i trebalo se već uvesti reda, u poljoprivredi vlada veliki nered i kriminal.
Samo su sad to dodatna opterećenja u vidu papirologije, ali priučit ćemo se...
 
Još kako I u ravnici ima erozije tla, vetrom naravno, samo ne mora se od toga braniti zabranom oranja, pa za to postoje vetrozaštitni pojasevi, koji su kod nas postojali za vreme marije terezije, al eto sad ih više nema, jer sve što može da gori izgorelo, sve što je moglo da se uzore uzorano je....
 
Pa EU ima zakon po kojem svaki poljoprivrednik 10% od svoje povrsine mora da ostavi jednu godinu u parlogu odnosno da odmori bez obrade!
 
Mudraci su to svake godine izmisle toplu vodu kod nas na račun EU.
A ovi što nisu nikad radili u mom kraju beru po 15 tisuća eura za kupnju mehanizacije.
Moderna europa a neznaju ni kako se radi poljoprivreda a kamo oranje
 
sremac84- u pravu si potpuno.
Drale- mi smo u EU, ali tog zakona nema, barem kod nas. Može se ostaviti na ugaru do 25% od ukupne površine, u trajanju do dvije godine, ako se ne varam, i za to idu subvencije.
 
Ja danas zavrsio uvratine koje nisu mogle da se pooru jel su bile zaledjene.

87370653_600410457354726_2823423097078546432_n.jpg


87396945_221989735595174_7975927278544617472_n.jpg
 
Ma milina raditi....Posle IMT i IMR sa ovim sam se preporodio.Kad se samo setim bola u nogama i rukama od blikade i slicnih stvari,suze mi krenu.Ovde mi je najveci problem da ne zaspim dok radim (ozbiljno). :)
 
Ma milina raditi....Posle IMT i IMR sa ovim sam se preporodio.Kad se samo setim bola u nogama i rukama od blikade i slicnih stvari,suze mi krenu.Ovde mi je najveci problem da ne zaspim dok radim (ozbiljno). :)
Ti napravi kao kod Čkalje, struju da pipneš i da te razbudi ;) .
Mada verovatno si premoran, a siguran sam da je milina uživati u radu.
 
A sta ce ti taj plug napred,ores i u rikverc

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 
Poterao ga do susednog sela gde sam ga prodao.A iz zajebancije sam ga probao u rikverc,ide ali nije to to. Tesko je nastelovati :)

Ovaj plavi plug je lak i mali za ovaj traktor,ne oseca ga.Tako da ce i ovaj plavi sada na "tender" a za jesen ce dobiti teg i veci plug.
 
Nazad
Vrh